Úžasné vánoční kokosky: k vláčnosti pomůže finta s octem

Shutterstock
|
13. 12. 2023
|
„Sto lidí, sto chutí,“ říká se. Ale klidně by se taky mohlo říkat: „Sto lidí, sto druhů kokosek.“ Kokosky totiž vůbec nejsou všude stejné a budeš koukat, na kolik způsobů se dají připravit.

Vsadím svoje nejhezčí vánoční palčáky na to, že pro většinu z nás jsou kokosky tím typickým druhem vánočního cukroví, které tác s ostatními dobrotami doplňuje jen tak, aby se jako neřeklo. Jsou zkrátka takovou zvláštní vánoční kapitolou. Všichni je chtějí, ale když už je upečeš, pěkně do úplného ztvrdnutí si na talířku prostě trůní tak dlouho, až stejně do toho mrazáku, chuděry, putují.

Z vlastní letité zkušenosti můžu kamkoliv, kdykoliv a zcela krasopisně podepsat, že aspoň u nás doma to tak s nimi vždycky bylo. Vždycky je na mně všichni loudili, prosili a nenápadně mě zásobovali kokosem. A já vytrvávala, odolávala nátlaku a statečně si stála za tím, že je v žádném případě dělat nebudu. Vzdorovala jsem úspěšně a obdivuhodně.

Ovšem asi jen tak do třetího plechu a dopadlo to jako vždycky. Na pohled byly krásné a nádherně voněly. Ale to bylo asi tak všechno, protože i po týdnu poctivého uležení s nimi klidně mohli kluci na rybníku hrát hokej. Jelikož ale rybník nemáme, jsou holt v tom mrazáku, ony milé kokosky, doteď.

Letos ale kokoskové prokletí stoprocentně prolomím a ty můžeš se mnou. Jako správně vychytralé kočky jsme totiž ve staré kuchařce vyštrachaly senzační vychytávku, díky které už kokosky nikdy nebudou jako beton. Už žádná zbytečná námaha, kdy nakonec kokoskový skutek utek. Letos zaválíš a vytasíš se s těmi nejvláčnějšími vánočními kokoskami, vedle kterých se i linecké cukroví od babičky bude třepotat strachy.

Ořech neořech          

Než se pustíme do samotného famózně jednoduchého receptu, nemůžeme kolem kokosu jen tak proletět. Není totiž jen superzdravý, ale taky je obestřený jedním velkým tajemstvím. To povětšinou znají jen kokosologové a možná pár chytrých hlav z Asie, Afriky a jižní Ameriky, kde kokosové palmy rostou. Oním sladkým tajemstvím je, že z botanického hlediska kokos vůbec není ořechem, ale ovocem. Konkrétně peckovicí. Až si to tak budeš příště pro ten velký ořech štrádovat, půjdeš si vlastně pro pecku.

shutterstock_1692987304.jpg

Letos kokosky na talíři poslední nezůstanou!
Shutterstock
Jen se na ně podívej. Ty letos prostě zase musíš mít!

Druhy kokosek

Osobně jsem celkem dlouho byla hodně naivní. Myslela jsem si, že kokosky jsou prostě kokosky. Čepička z bílků a kokosu, která si roztomile sedí na lineckém kolečku. To všechno nakonec spojeno marmeládou a čokoládovým krémem. Nakonec, pokud duševní zdraví ještě slouží a zbytky nervů zůstávají, se kokosky namáčí do čokolády a šmytec. Ovšem, jak jsem se už několikrát na vlastní chuť i oči přesvědčila, kokosek existuje nepřeberné množství druhů.

Z internetových diskuzí ostřílených pekařek i vlastních zkušeností jsme ti pár lahodných druhů vybraly:

  • celomáčené
  • nugátem
  • s karamelovým lepením nebo s karamelovými křupinkami
  • s čokoládovou náplní
  • kokosky s citrónovým krémem
  • s pomerančovou kůrou
  • kaštanovou příchutí
  • pusinkové kokosky
  • kokosky ze salka
  • kokosky na ořechovém kolečku
  • máčené v bílé čokoládě
  • skořicové kokosky
  • kokosky bez spodního kolečka
  • kokosky v podobě kuliček s mandlí uprostřed
  • kokosky slepované šlehačkovým krémem

Stává se, že to, co neznáme, nás může trochu děsit. V případě citrónových kokosek to tak asi bude trochu podobné. Na druhou stranu, proč ne? Pokud doma fandíte experimentům, máš pořád ještě čas je vyzkoušet.

shutterstock_1805638438.jpg

Neboj se zaexperimentovat. Co takhle zkusit třeba citrónové kokosky?
Shutterstock
Spojení kokosu, čokolády a marmelády je prostě božské!

Recept na vláčné vánoční kokosky

To, že budeš chtít náš recept s octovou vychytávkou vyzkoušet, je jasná zpráva. Klidně si tak zatím rozehřej troubu a pusť se do něj. Vypadá kapku složitěji, ale je raz dva hotový a nic těžkého na něm ve finále na něm není.

Co potřebuješ: 250 g mletého kokosu, strouhanou kůru z celého citrónu, lžičku meruňkové marmelády, lžíci octa, 7 bílků a 450 g moučkového cukru

Jak na to?

  • Vyšleháme si bílky a po lžících přidáváme cukr.
  • Ještě párkrát prošleháme a sametovou směsku si přendáme do mísy.
  • Teď si nachystáme vodní lázeň, ve které budeme bílky zahřívat.
  • Než pošleme bílkovou směs do lázně, přidáme k ní marmeládu a promícháme.
  • Za stálého šlehání metličkou směsku prohříváme tak dlouho, dokud není horká.
  • V tu chvíli končíme s lázní a dál neprohříváme.
  • Směsku odstavíme a přidáme ocet, citrónovou kůru a kokos.
  • Všechno důkladně promícháme.
  • Kokosovou směs si přendáme do cukrářského sáčku s hladkou kovovou špičkou a na plech, který je vystlaný pečicím papírem, děláme pomocí sáčku malé hromádky se špičkou.  
  • Kdo chce, špičaté zakončení kokosem zploští lehce prstem navlhčeným vodou.
  • Pečeme plus mínus 45 minut při 140 °C nebo podle zkušeností s troubou.

Zbytek postupu už je pak zcela na tobě. Kokosky můžeš dál slepovat s lineckým kolečkem pomocí krému a marmelády a máčet v čokoládě. Ale nic z toho taky dělat nemusíš, protože tyhle kokosky jsou naprostou bombou i jen tak samotné.

Kočičí tipy navíc

Aby vláčnost kokosek opravdu vynikla, máme pro tebe i pár dalších osobních tipů, které jsme si na vlastní kokos vyzkoušely.

  • Že jsou kokosky upečené, poznáš bezpečně tak, že se krásně odlepují od papíru.
  • Kokosky skladuj v papírové krabici v chladnější místnosti, ale v suchu, aby nenavlhly.
  • Dej pozor na to, aby kokos nebyl moc hrubý.
  • Aby byla čokoládová poleva krásně lesklá a držela tvar, přidej trochu tuku.
  • Pokud kokosky slepuješ, vybírej vhodnou marmeládu. Čím kyselejší zvolíš, tím budou lepší.
  • Čím poctivěji zahřeješ bílky, tím budou kokosky nadýchanější.

Dáš kokoskám letos šanci? Do které varianty se s nadšením pustíš?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • Kuchařka Helenčino pečení/Vánoční cukroví, Helena Vybíralová, 2015
  • Léčebná síla kokosu, Fide Bruce, 2017
  • Superpotravina kokos, Brynley King, 2017
  • foodnetwork.co.uk/collections/christmas-recipes
  • tasteofhome.com/collection/best-christmas-cakes/
Související články