Mandle: ideální svačinka, která zlepší spánek, ochrání srdce a pomůže s hubnutím

Shutterstock
|
15. 11. 2023
|
Obliba mandlí trvá od starověku až do dnešní doby. A není divu, podle korejských vědců jsou dokonce nejzdravější potravinou na světě. V čem jsou tak výjimečné?

Mandle jsou semena mandloně obecné, která pochází ze středního východu. Mandloň neboli mandlovník roste především v subtropech, a to v oblastech, kde se pěstují i olivy a pomeranče. U nás ho najdeš na Moravě, ovšem oproti své běžné výšce 12 metrů dorůstá zhruba jen 6 metrů a neplodí zdaleka tak bohatě jako ve svém přirozeném prostředí. Mimochodem patří k nejoblíbenějším ořechům vůbec a tvoří tak víc než 30 % objemu celosvětové produkce oříšků.

Existuje jich hned několik druhů, ale v základu se dělí na hořká a sladká semena.

Na ty hořké ale v obchodech nenarazíš, obsahují totiž kyanogenní glykosid amygdalin, který jim dodává intenzivní hořkou chuť. Z amygdalinu se při trávení uvolňuje kyanovodík, se kterým si tělo ve větším množství nedokáže poradit. Už 10 kusů hořkých mandlí představuje nebezpečnou dávku. Z toho důvodu se hořké mandle používají jen průmyslově, a to pro destilaci mandlového oleje. Naštěstí tu ale ke konzumaci máme vyšlechtěné sladké mandle!

Víš, že starší generace Řeků věří, že 1–3 hořké mandle denně působí jako prevence rakoviny? Mladší generace už od jejich konzumace ale ustupuje kvůli obsahu amygdalinu a neprokázaným účinkům.

Superpotravina č. 1

Mandle obsahují obrovské množství blahodárných látek. Zmínit musíme nenasycené mastné kyseliny, vitamín B, vitamín E, vápník, bílkoviny a vlákninu. Kromě toho jsou cenným zdrojem hořčíku, fosforu, mědi, zinku, draslíku, manganu a antioxidantů.

Ovšem pozor, většina antioxidantů je obsažena ve slupce, a proto se konzumací mandlí bez slupky ochuzuješ o spoustu tělu prospěšných látek. Pokud ti to nevadí, jez mandle se slupkou, je to zdravější!

Náš tip: Jak snadno oloupat mandle? Vsyp je do hrnce, zalij vroucí vodou a nech 5 minut odmočit. Potom vodu slij a slupku, jež se díky horké vodě uvolnila, jednoduše sloupni.

Doporučená denní dávka mandlí je 28 g, což odpovídá jedné hrsti (8–10 mandlí). A proč na pravidelnou konzumaci přistoupit? Mandle:

  • snižují hladinu LDL cholesterolu
  • působí proti překyselení organismu
  • snižují oxidační stres buněk až o 34 %
  • zpevňují nehty a vlasy
  • zlepšují trávení
  • chrání tepny
  • pomáhají k pevným zubům a kostem
  • jsou výživou pro mozek zlepšují funkci nervového systému
  • působí jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním

Namoč je a vytěž z nich maximum

Možná sis všimla, že někdo mandle před konzumací namáčí. Proč? Rozdíl mezi namočenými a suchými mandlemi je v přítomnosti enzymových inhibitorů, které chrání semena do té doby, dokud nemají dostatek vláhy a nejsou připravena vyklíčit. Namočením mandlí se těchhle enzymů zbavíš a pro tělo je pak jednodušší mandle trávit a získat z nich víc živin, vitamínů a minerálů.

shutterstock_2202258037.jpg

Mandlová mouka, mandlový olej... Z mandlí vznikají jen samé úžasné věci.
Shutterstock
Mandle se dají rozemlít na mouku. Ta je pak bezva pro lidi s intolerancí lepku nebo vyznavače low carb a ketogenní diety.

Mandle jako parťák při hubnutí

Mandle neobsahují téměř žádné cukry a obsažená vláknina a bílkoviny zvyšují pocit sytosti. Pokud se tedy snažíš zhubnout, mandle můžou být tvým pomocníkem při boji s pocity hladu. Vysoký obsah tuků navíc způsobuje, že se víc než 10 % kalorií obsažených v mandlích vůbec nevstřebá. Samozřejmě jich ale nesmíš slupnout půl kila na posezení, pokud to odporuje tvému kalorickému deficitu (v případě hubnutí). To by šla ručička váhy spíš nahoru.

Jak skladovat mandle? Chce to sucho a tmu

Mandle mají, jako ostatní oříšky, tendenci žluknout. Aby se to nestalo těm tvým, uchovávej je v uzavřené nádobě na suchém a tmavém místě. V lednici vydrží až půl roku a v mrazáku klidně i rok.

Do jogurtu i salátu

Mandle můžeš jíst jen tak jako svačinku, zobat je k vínu nebo je přidat do jogurtu, kaše (nejen) z ovesných vloček, salátů nebo dezertů. Výrobky z nich mohou taky skvěle nahradit některé běžné suroviny, jako je mléko, máslo nebo mouka. Jsou proto velice oblíbené u vegetariánů, veganů a osob, kteří mají alergii na laktózu a lepek. Z mandlí se taky vyrábí marcipán a celá řada alkoholických nápojů.

A jak si mandle nejradši vychutnáváš ty?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články