Para ořechy: největší ořechy jsou nabušené selenem. A jak chutnají!

Shutterstock
|
29. 10. 2023
|
Para ořech je nejcennější produkt v celé Amazonii, který vyniká svojí máslovou a nasládlou chutí. Ale víš, že bys za den neměla sníst víc než tři kusy?

Para ořech nebo taky brazilský ořech roste na stromě zvaném juvie ztepilá v povodí řeky Amazonky a dosahuje výšky až 50 metrů. Jedná se o stálezelený strom, který se v průměru dožívá i tisícovky let a plodí víc než 300 lusků. Bohužel je ale vážně ohroženým druhem.

Plody připomínají kokosový ořech a lusk, ve kterém jsou ořechy ukryty, obsahuje zhruba 12–24 ořechů, které jsou uspořádány jako měsíčky pomeranče. Po sběru, který provádějí ve volné přírodě především místní obyvatelé, se z lusku semena vyjmou, suší se na slunci, umyjí a pak se ještě ve skořápkách vyváží k dalšímu zpracování.

Hnědá skořápka je velmi tvrdá a tvarově připomíná jehlan. Není lehké ji rozlousknout a vyndat ořech ven, proto se ošetřuje horkou párou a následně se namočí do studené vody, aby sama pukla. Pro zajímavost, skořápku dokáže rozlousknout jediné zvíře z amazonských lesů – malý hlodavec aguti neboli česky paka.

Původní obyvatelé Amazonie využívali dokonce i lusky, a to jako nádobí. Taky je vařili a vývar pili. Údajně měl pomáhat při onemocnění jater. 

shutterstock_1873677964.jpg

Para ořechy mají příjemnou máslovou chuť, proto chutnají i bez úpravy.
Shutterstock
Pár para ořechů můžeš sezobnout jako malou rychlou svačinku.

Selenová bomba

Para ořechy obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. Především jsou významným zdrojem selenu, protože jeden ořech obsahuje 170 % doporučené denní dávky. Selen je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy a podle výzkumů působí i jako prevence proti Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.

Přesto není radno to s konzumací přehánět. Denní dávka para ořechů by neměla překročit 3 kusy, právě kvůli předávkování selenem. Když to s ním přeženeš, způsobí ti malátnost, únavu, a dokonce i vypadávání vlasů. O tom, že jsou – jako všechny ořechy – kalorické, asi nemusíme dlouze psát.

Kromě selenu najdeš v para ořechách taky měď, hořčík, fosfor, vitamín E, zinek a zdravé tuky.

Co para ořechy umí?

Dát si pravidelně para ořechy se vyplatí, protože:

  • působí jako prevence aterosklerózy, infarktu a mrtvice
  • podporují správné fungování štítné žlázy
  • zvyšují ochranu buněk před poškozením
  • posilují imunitní systém, nervy a mozek
  • regenerují tkáně a cévy
  • podporují trávicí systém a peristaltiku střev
  • působí protizánětlivě
  • mají antioxidační vlastnosti

Do salátu i do kaše

Para ořechy můžeš chroupat jako svačinku, syrové a bez úpravy. Skvělé jsou i v salátech, ranních kaších nebo ořechových tyčinkách. Vegani z nich s oblibou připravují mléko a sýr. A pokud tě honí mlsná, sezobni para ořech v tiramisu nebo jogurtu. Jejich chuť zvýrazníš upražením na pánvi nebo v troubě.

Chce to správné skladování

Para ořechy skladuj v nádobě bez přístupu vzduchu na chladném a tmavém místě. Pokud jich máš víc, neboj se je zamrazit. S ohledem na velký podíl tuků můžou rychle žluknout.

Pozor na alergii

Nejsilnějšími potravinovými alergeny jsou arašídy a právě para ořechy. Jak se taková potravinová alergie projevuje? Mezi typické příznaky patří svědivá vyrážka, otok v hrdle, dušnost nebo pokles tlaku. Pokud je to tvůj případ s konzumací okamžitě přestaň.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články