Děti a mobily: S koupí prvního telefonu zbytečně spěcháme

Pexels
|
27. 02. 2023
|
Mobil je užitečná věc jen tehdy, když se používá s rozumem. To se ale často nedaří ani dospělým a přirostl nám k ruce. Co pak takový mobil udělá s dítětem?

V případě, že dítě budeme k mobilu od malička odkládat, připravme se nejhorší. Postupně mu na mobilu vypěstujeme takovou závislost, které ho pak budeme zbavovat jen horko těžko. Když bude batole zvyklé, že v mobilu jsou schované pohádky, na které může koukat při sezení na nočníku, bude se postupně telefonu dožadovat víc a víc. Na rodičích pak je, jak k tomu všemu přistoupí.

Zvykat ano, odkládat ne

Je logické, že v dnešní době se děti s mobilními telefony prostě budou setkávat. Ať chceme, nebo ne. A klidně se stokrát můžeme dušovat, že u nás tohle nehrozí, ale ruku na srdce. Kolik fotek dítěte a videí s ním máš ve svém telefonu ty? Plnou galerii. A ani tyhle vzpomínky do telefonu nenaskákaly tajně a samy.

Jsme to my, kdo dětem mobil ukazuje jako první. Už jen tím, že do telefonů bez přestávky hledíme. Dítě vidí, že máma šoupe ukazováčkem po obrazovce a dřív nebo později ji bude chtít napodobit.

Chtít tak dítěti křečovitě bránit v seznamce s mobilem, když ho sami používáme nadbytečně, je asi nemožné a pokrytecké. Stejně na něj nakonec dojde. Pozitivní na tom všem ale je, že tuhle problematiku můžeme šéfovat. A čím dřív to uděláme, tím to bude pro všechny doma lepší.

Nemusíme tak například běhat tajně telefonovat do koupelny. Úplně postačí, když i tomu nejmenšímu dítěti vysvětlíme, že ano, tohle je haló haló, ale pak šlus. Telefon se odloží a nikdo si ho dál nevšímá. I tímhle způsobem si dítě zvyká na to, že telefon k něčemu slouží a že to není hračka, kterou bude mít k dispozici, kdykoliv si pípne. Začít to ale musí u dospělých, kteří jdou dětem příkladem.

baby-girl-gb2818ea72_1280.jpg

První mobil je vhodný třeba ve chvíli, kdy dítě začne samo chodit do školy nebo na kroužky.
Pixabay
S prvním mobilem vážně nemusíme pospíchat. Školkové děti z něj mají pramálo rozumu.

Kdy dítěti koupit mobil?

Mrňatům můžeme půjčovat mobil svůj a dohlížejme na to, jak a proč ho používají. Mobil je zbytečný i pro školkové děti. Například čtyřleté dítě je ještě malé na to, aby samo dojíždělo za kroužky nebo k babičce. Tím pádem ani tady mobil nemusí být ve hře vůbec.

Pokud máš ale doma dítě, které už je přece jen samostatnější a s nímž se potřebuješ kdykoliv rychle spojit, jdi do toho. Zase ale s rozumem. Není potřeba vybírat ten nejdražší a nabušený cool funkcemi.

Jednotný čas, kdy odklepnout koupi prvního telefonu, neexistuje. Každé dítě je jiné a stejně tak co rodič, to jiný názor. Je sice pravda, že třetina prvňáčků už svůj mobil má, ale to neznamená, že to tak musí být i u vás doma. Faktorů, které pořízení mobilu ovlivňují je víc.

  • Vždycky musíme brát v potaz mentální vyspělost dítěte.
  • Měli bychom zhodnotit, jestli dítě telefon fakt potřebuje.
  • Je už natolik vyspělé, aby dokázalo pochopit, že mobil není hračka?
  • Odpověz nejdřív sama sobě, jestli dítěti mobil nekupuješ jen proto, že ho chce.
  • Víš určitě, že tvoje dítě opravdu chápe, k čemu mu má telefon sloužit?
  • Schválili jste vy dospělí doma první mobil jednotně?
  • Dokážeš korigovat čas, který dítě na telefonu bude trávit?
  • Dokážete si domluvit jasná pravidla a dodržovat je?
  • Najdete si doma čas na to, abyste dítěti vysvětlili, jaká rizika jsou s mobilem spojená?
  • Zvládnete se neodcizit?
  • Zvážili jste všechny mínusy, které s sebou mobil nese? (závislost na něm, předvádění před ostatními a podobně)
  • Je už tvoje dítě opravdu ve věku, kdy v souvislosti s mobilem převažují výhody nad riziky?
  • Nesmrsknete pak živou komunikaci na minimum?

Pokud svoje dítě vnímáš a znáš ho, pak ti odpovědi na tyhle otázky v rozhodování dost pomůžou.

Jak se stavíš k mobilům u dětí ty?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články