Domácí bubble tea bez cukru a chemie? Žádná věda

Bigstockphoto
|
12. 05. 2021
|
Podlehla jsi trendu sladkého bublinkového nápoje, kterému většina z nás neřekne jinak než bubble tea? A co takhle si ho připravit doma v několika zdravých obměnách?

Kde se vlastně bubble tea vzal?

Málokdo tuší, že tahle sladká dobrota není výmyslem poslední doby, ale existuje už několik (desítek) let. Vůbec první bubble tea připravili na Tchaj-wanu v průběhu 80. let 20. století. Perlivý nápoj se tady začal podávat na tržnicích ve stáncích s čajem.

A protože si prakticky přes noc získal oblibu u řady nadšených zákazníků, spousta stánkařů si chtěla vynález tohoto nápoje přivlastnit. Dodnes se proto spekuluje o tom, komu vlastně vděčíme za to, že si na něm můžeme pochutnávat.

Co tvoří základ bubble tea?

Jak už samotný název téhle pochoutky napovídá, bez kvalitního čaje by to rozhodně nešlo. K přípravě se proto používá buď zelený jasmínový čaj, nebo čaj černý. Drtivá většina zákazníků si ale u bubble tea pochutnává především na sladkých kuličkách často plněných ovocnou šťávou nebo sirupem.

I tyhle kuličky jsou ale různého původu a druhu. Nejrozšířenější jsou tzv. tapiokové perly, které se vyrábějí ze škrobu tropické rostliny jménem maniok jedlý. Narazit můžeš ale taky na popping boba – malé praskací kuličky s ovocnou šťávou uvnitř. Rozšířené je taky žvýkací kokosové želé v mnoha variantách.

Příliš mnoho cukru a chemie

Možná jsi v minulosti zaregistrovala řadu diskuzí, které se vyrojily okolo tohohle sladkého a barevného zázraku. Šlo v nich o složení bubble tea, příliš mnoho cukru a chemických látek, které asi nejsou to, co do svého těla chceme dobrovolně vpravovat.

Tělu prospěšné látky, které jsou obsaženy v čaji, byly při rozboru některých stánkových výrobků zcela zastíněny chemickými konzervanty, velkým množstvím cukru a azobarvivy, která mají negativní vliv na naše zdraví. Zejména u dětí způsobují hyperaktivitu a mohou spouštět alergickou reakci a astma.

bigstock-young-woman-is-holding-drinki-325435792.jpg

Koupený bubble tea může být plný cukru a chemie.
Bigstockphoto
Domácí bubble tea? Zdravější i levnější!

Připrav si bubble tea doma

Složení sladkých nápojů, které jsou často k dostání ve stáncích obchodních řetězců, je ale jedním, nikoli jediným problémem. Samotný nákup oblíbeného bubble tea je taky poměrně finančně nákladný. Za kelímek s několika sladkými kuličkami dáš minimálně stovku!

Často taky úplně přesně nevíš, co všechno tvůj nápoj obsahuje a jestli si ho můžeš dopřát například během diety. Řešení? Připrav si bubble tea doma! Domácí perlivý nápoj uzpůsobíš aktuálním chutím, uděláš ho jen z kvalitních surovin a za nesrovnatelně méně peněz, než kdyby sis pro něj zašla do stánku.

Jak na to?

Jako první se vrhni na přípravu čaje a tapiokových perel. Koupit je můžeš na internetu nebo v obchodech se zdravou výživou. V syrovém stavu jsou ale tvrdé, proto je potřeba je alespoň patnáct minut povařit ve vroucí vodě. Perly ale do vody přidej, až bude probublávat. Jinak by se ti slepily.

Po 15 minutách vaření nech tapiokové kuličky odstát ještě další čtvrthodinku v horké vodě. Použít je následně můžeš hned, nebo jim ještě dodat sladkou chuť promícháním s medem nebo ovocným sirupem.

Další kroky už jsou vážně jednoduché. V téhle fázi stačí do 250 ml vychladlého čaje nasypat asi 3 polévkové lžíce tapiokových kuliček a všechno zalít 100 ml kokosového mléka nebo 100 ml kvalitní smetany.

Do domácího bubble tea můžeš přidat třeba taky 100 ml mangového, malinového nebo jiného výrazného džusu, pár kostek ledu a sladidlo. Použij med, čekankový sirup, javorový sirup nebo třeba stévii. Nápoj důkladně promíchej a můžeš servírovat.

Ujíždíš na lahodném bubble tea? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem, které kombinace tě zatím nejvíc oslovily.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články