Silica gel: drobné kuličky umí zbavit zápachu i vlhkosti

Bigstockphoto
|
07. 05. 2021
|
Podivný pytlíček s drobnými kuličkami jsi už určitě našla mockrát, hlavně když sis objednala oblečení nebo cokoli jiného z e-shopu. Na cestu ti ke zboží přibalili právě tenhle pytlíček a ty jsi ho možná dosud vyhazovala. Už dost!

Tyhle pytlíčky jsou totiž hotový zázrak a v domácnosti ti ušetří spoustu starostí! Máme pro tebe hned několik tipů, jak je využít, tak je začni sbírat.

1. Pomůžou od vlhkosti doma i v autě

V zimě na silica gel nedají dopustit hlavně všichni, kteří po ránu zápasí se zamlženým čelním sklem v autě. Než se zbavíš vlhkosti, aby ses mohla vydat na cestu, nabíráš skluz. Díky silica gelu to ale nebude tak zlé. Tahle látka sama o sobě má „vysoušecí“ účinky, proto ji dostáváš v balíčcích z e-shopů – zboží díky tomu zůstane suché, i když urazí dlouhou cestu.

Rozmísti pytlíčky tam, kde tě vlhkost trápí – ať už v koupelně, nebo třeba ve spíži. A nakonec se vyplatí dát je třeba pod sedačky v autě.

2. Zbaví boty zápachu

Možná už jsi na sportovní i obyčejné boty nebo tašku do fitka vyzkoušela spoustu triků, ale žádný nezabral. Neváhej a silica gel dej do bot kdykoli, když je nepoužíváš. Stejně tak to aplikuj na tašku, ve které nosíš věci propocené ze cvičení. Budeš koukat, jaký účinek nastoupí!

bigstock-188315647.jpg

Silica gel zabrání třeba stříbrným šperkům černat.
Bigstockphoto
Tyhle pytlíčky poctivě sbírej! Pomůžou ti hned několika způsoby.

3. Oživí tvoje šperky

Jestli máš ráda stříbro, zřejmě ti na něm vadí jedna věc. To, že má tendenci černat. Když ale nenošené stříbrné šperky zavřeš do těsnící nádobky společně s pytlíčkem silica gelu, černání se ušetříš – aspoň tedy po dobu, kdy šperky nebudeš nosit. Budeš ale vědět, že jakmile je jednou vytáhneš, budou jako nové (za předpokladu, že je před uložením vyčistit).

4. Usuší ti plavky

Když utíkáš z bazénu, musíš prostě do tašky hodit i mokré plavky. Můžeš mít pak nepříjemný pocit, že vlhne i zbytek tašky, ba dokonce kufru, protože se vracíš z dovolené. Vezmi si s sebou silnější igelitový pytel a plavky společně s několika sáčky silica gelu do něj dej. Uvidíš, že nenavlhne nic okolo, možná se navíc vrátíš s plavkami dokonale suchými.

5. Zachrání vykoupanou elektroniku

Až ti spadne telefon do vody, vzpomeň si na tohle malé kouzlo. Když budeš mít kuliček silica gelu dostatek, vyndej z telefonu baterku, SIM kartu a SD kartu a pak ho ponoř do kuliček. Dost možná bude tvůj drahoušek fungovat, jako by se nic nestalo.

Máš taky nějaký tip, jak použít silica gel? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články