Tichý žrout elektřiny: pohotovostní režim ti ukousne spoustu peněz

Shutterstock
|
07. 06. 2023
|
Věděla jsi, že platíš stovky a někdy i tisíce korun ročně za elektrický proud úplně zbytečně? Může za to pohotovostní režim spotřebičů. Jak ušetřit?

Při dnešním zdražování snad úplně všeho téměř každá přemýšlíme, kde by se dalo ještě ušetřit. Taky si s tím lámeš hlavu? Tak to jsi tu správně. Máme pro tebe jeden chytrý tip.

Posviť si na nenápadného žrouta energie

Pohotovostní režim neboli stand-by režim je nenápadný žrout energie všech domácností. Uvádí se, že tvoří až 15 % celkové spotřeby a ročně může jít až do tisíců korun. Mezi pohotovostním režimem a vypnutým přístrojem je totiž sakra rozdíl.

Režim stand-by je pohotovostní režim elektrospotřebičů, které jsou neustále připojené k elektrické síti, a tak trvale spotřebovávají malé množství energie (často bývá indikován svícením diody).

Mezi největší žrouty elektrické energie ve stand-by režimu se řadí televize, DVD, video, mikrovlnka, hi-fi systém, počítač, tiskárna a rádio.

Platíme si za pohodlí

Dnešní doba je uspěchaná a jako spotřebitelé zkrátka chceme, aby naše spotřebiče fungovaly co nejrychleji. V pohotovostním režimu jsou neustále připravené vykonávat svou hlavní funkci. Jen čekají na pokyn ovladače nebo klávesy. Za tenhle komfort si ale tvrdě připlácíme. Například takové domácí kino, které zapneš jen párkrát za rok, spotřebuje ve finále v pohotovostním režimu víc energie než pak v samotném provozu.

Záleží na stáří přístroje

Asi nejvíc se se stand-by režimem spojují televize. Je to proto, že v pohotovostním režimu je jejich spotřeba většinou nejvyšší. Ale i tady záleží, jak starý model máš. Prodejci se snaží, aby spotřebiče byly stále hospodárnější, u starších modelů si ovšem připlatíš klidně i 2 500 Kč za rok.

Náš tip: Až budeš kupovat nový spotřebič pro zajímavost se podívej na údaje spotřeby ve stand-by režimu. Ta se běžně pohybuje od 0,5 wattu až po 20 wattů za hodinu.

Řešení je jednoduché

Řešení, jak snížit spotřebu, je zcela zřejmé. Vytahovat spotřebiče ze zásuvky. Elegantně to vyřešíš s prodlužovacími kabely s více zásuvkami a s vypínačem, který umí jedním stiskem vypnout víc spotřebičů naráz. 

Na druhou stranu pozor – CRT televize rozhodně není dobré často vytahovat ze zásuvky, protože by mohlo dojít k jejich závažnému poškození. Podobně jsou na tom i některé jiné přístroje audiovizuální techniky.

Náš tip: Pokud tě čeká prodloužený víkend nebo zasloužená dovča u moře, vyplatí se vyhodit i pojistky. Nejenže ušetříš peníze za elektrickou energii, ale budeš taky v klidu, že žádný domácí spotřebič nezpůsobí zkrat.

Zdroj

Autorka článku: Kristýna Burianová

Související články