Upeč si neodolatelnou makovou buchtu podle receptu našich babiček

Bigstockphoto
|
18. 08. 2021
|
Máš chuť na něco sladkého, ale nechceš u trouby strávit půlku dne? Zkus recept na makovou buchtu, na které si pochutnávaly už naše babičky.

Potřebovat budeš jen několik málo surovin a příprava ti zabere slabší půlhodinku.

Něco málo o máku

Mák setý je rostlina, která je v České republice běžně pěstována jako zdroj potravinářského máku. Patří do čeledi makovitých, při nedozrání obsahuje vysoké množství alkaloidu a je výrazným zdrojem opia, které se používá k přípravě drog.

Samotný zralý mák je ale bohatým zdrojem vitamínů, především pak vápníku. Potravinářský mák se může pochlubit též vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. Pro potravinářské účely se využívá mák, který obsahuje velmi nízkou hladinu opiových alkaloidů.

Z plantáží až do obchodu

Mák je jednoletá rostlina, která běžně roste do výšky až 150 centimetrů. Vykvétá během června a dozrává až v polovině září. Dozrálé makovice po sklizni putují do haly, kde probíhá takzvané aktivní větrání, kdy se mák naskladní až do výšky 30 centimetrů a výrazně profukuje tak, aby se zbavil případných nečistot a správně vyschnul. Pořádně vyčištěný mák se pak na dalších linkách čistí a balí podle obchodních požadavků.

Jak poznat kvalitní mák?

Mák je bohužel taky oblíbenou pochutinou, která se často pančuje. Jak poznat kvalitní mák od toho technického? Třeba náš český mák má nasládlou chuť, je modrošedý a má příjemnou makovou vůni.

Naproti tomu technický nekvalitní mák se k nám kvůli nízké ceně dováží ze západní Evropy a jeho barva je rezavá až hnědá, nemá žádnou vůni a chutná hořce a pálivě. Konzumace takového máku může dokonce přivodit i určitá zdravotní rizika, a to zejména kvůli vyššímu obsahu morfinových alkaloidů.

bigstock-poppy-seed-cake-on-plate-close-422929358.jpg

Mák má spoustu pozitivních vlivů na zdraví.
Bigstockphoto
Tahle jednoduchá dobrota vždycky potěší. Tedy ty, kteří mají rádi mák.

Maková buchta jako od babičky

Dostala jsi chuť na poctivou makovou buchtu? Nech se inspirovat oblíbeným receptem našich babiček, který se dědí z generace na generaci. Na tuhle skvělou hrnkovou buchtu do formy si připrav:

  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek kvalitního českého máku
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vajíčka od šťastných slepic
  • 1 prášek do pečiva
  • kousek másla na vymazání formy

Jak na to?

Troubu si předehřej na 180 stupňů. Do velké mísy prosej mouku a přidej další sypké ingredience (mák, cukr a prášek do pečiva). Pokud chceš mít buchtu nadýchanější, rozklepni do malé misky bílky a žloutek přidej do velké mísy. Bílky rozšlehej tak, aby ti vznikl hladký sníh.

Do velké mísy přidej zbytek ingrediencí a pořádně promíchej. Postupně opatrně přidávej sníh a míchej tak, aby se nesrazil. Těsto by po přidání všech ingrediencí mělo být hladké, bez hrudek a krásně nadýchané.

Teď si máslem vymaž formu a vylij do ní těsto. Formu vlož do trouby na 20 minut. Je důležité buchtu kontrolovat, aby se nespálila. Správně upečenou buchtu poznáš podle malých drobků na špejli, kterou zapíchneš do těsta. Špejle nesmí být mokrá od těsta a ani ne úplně suchá. Vždy na ní musí zůstat trocha drobečků.

Upečenou buchtu pak můžeš ozdobit třeba čerstvým ovocem, bylinkami nebo jednoduše posypat moučkovým cukrem. Takovou „makovku“ klidně podávej ke kávě nebo čaji při odpolední siestě.

Máš pro nás nějaký oblíbený recept na makovou buchtu? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články