
Pomazánky jsou neuvěřitelně vděčný pokrm. Jsou jednoduché a rychlé na přípravu a zároveň nesmírně variabilní. Stačí pár surovin a vznikne něco, čím oslníš partnera večer u televize, nebo klidně jeho přísnou maminku u nedělního odpoledního posezení. Zároveň to může být skvělá varianta studeného oběda, který si můžeš připravit do práce.
Z podstaty tohohle jídla je pomazánek nejspíš tak přes milión druhů. K těm nejznámějším a nejspíš i nejoblíbenějším patří ta lososová.
Proč si dopřát lososa? Doplní ti omega-3 mastné kyseliny!
Losos je výživná potravina, kterou se opravdu hodí mít v jídelníčku. Samozřejmě občas, ne od rána do večera. Ve 100 g nabízí (ve variantě bez kůže) 22 g vysoce kvalitních bílkovin, necelých 8 g tuků a neobsahuje sacharidy. Co se kalorií týče, právě varianta bez kůže má 158 kcal (663 kJ). S kůží kalorií přibývá, stejně jako tuků. Tahle rybka je taky skvělou zásobárnou omega-3 mastných kyselin, některých vitamínů skupiny B a vitamínu D, dodá ti selen, jód a astaxanthin. Co která látka umí?
- Omega-3 mastné kyseliny přispívají ke zdraví srdce, cév a mozku, tlumí zánětlivé procesy a zlepšují soustředění.
- Vitamíny skupiny B podporují nervovou soustavu a tvorbu červených krvinek.
- Vitamín D napomáhá efektivnímu vstřebávání vápníku a podporuje pevnost kostí.
- Selen přispívá ke správné činnosti štítné žlázy.
- Astaxanthin je přírodní antioxidant, pomáhá tedy zpomalovat stárnutí buněk a – stejně jako ostatní antioxidanty – zamezuje vzniku a rozvoji rakovinného bujení.
Pravidelná konzumace lososa prospívá srdci, mozku a imunitnímu systému (a ruku na srdce, ten to potřebuje pořád). Dávej si ale pozor na původ lososa. Ten uzený, špatně zpracovaný nebo nevhodně skladovaný může být kontaminovaný bakteriemi, případně přesolený. Existuje poučka, která říká, že dobrý losos nevoní jako ryba, ale připomíná vůni moře.
Lososa si můžeš bez obav dát klidně 2x týdně. Načerpáš tak vhodné množství omega-3 mastných kyselin, ale zároveň to „nepřepískneš“.
5 receptů na lososovou pomazánku, které potřebuješ
Jestli máš lososa ráda, neváhej a pusť se do přípravy některé z pomazánek, které jsme pro tebe vybraly a samozřejmě vyzkoušely.
Klasická lososová pomazánka
Tenhle základ je opravdu rychlý a spojuje jednoduché chutě. To ale neznamená, že by pomazánka nebyla nadpozemsky chutná!
Co potřebuješ: 80 g uzeného lososa, 180 g pomazánkového másla, 2 vařená vejce, jarní cibulku, lžíci zakysané smetany nebo majonézy, pepř a sůl
Jak na to?
- Nejdřív si lososa nasekej nadrobno.
- Potom smíchej pomazánkové máslo se smetanou nebo majonézou.
- Přidej vajíčka, nasekanou cibulku, vmíchej lososa a dochuť solí a pepřem.
- Všechno dohromady míchej, než získáš lahodnou jemnou pomazánku.
Před podáváním ji nech vychladit a servíruj ji na oblíbeném pečivu, ať už to bude chleba, nebo třeba krekry.
shutterstock_548164555.jpg

Lososová pomazánka s tvarohem a pažitkou
Co potřebuješ: 100 g uzeného lososa, 150 g polotučného tvarohu, 2 lžíce bílého jogurtu, pažitku, lžičku citrónové šťávy, pepř a sůl
Jak na to?
- Lososa nakrájej na jemné kousky.
- Smíchej tvaroh s jogurtem a přidej citrónovou šťávu.
- Do směsi vmíchej lososa, přidej pažitku a podle chuti sůl a pepř.
- Míchej, dokud nevznikne hladká pomazánka.
Než začneš servírovat, nech ji chvíli odležet v lednici. A pak ji samozřejmě namaž na pečivo, které máš ráda.
Lososová pomazánka z pečeného lososa a krémového sýra
Co potřebuješ: 100 g pečený losos, 100 g krémového (čerstvého) sýra, citrónovou šťávu, jarní cibulku, rukolu, sůl a pepř
Jak na to?
- Lososa upeč, nech ho vychladnout a poctivě ho rozmačkej vidličkou.
- Smíchej sýr, citrónovou šťávu a nasekanou cibulku s lososem.
- Směs vylaď solí a pepřem a znovu ji promíchej.
Na každý kousek pečiva, který pomazánkou potřeš, můžeš přidat rukolu. Vytvoří dohromady jedinečnou souhru chutí, ale nutná samozřejmě není.
Polská lososová pomazánka
Na skok k našim sousedům? Jen pojď! Tahle dobrota za to stojí.
Co potřebuješ: 200 g restovaného lososa, 120 g krémového sýra, lžičku másla, 2 stroužky česneku, lžičku nadrobno nakrájené cibule, lžičku kopru, sůl a pepř
Jak na to?
- Lososa si nejdřív orestuj na másle a nech ho vychladnout.
- Smíchej sýr, česnek, kopr a cibuli. Lepší je vzít si na to aspoň ruční mixér.
- Ke směsi přidej kousky lososa a lehce ji promíchej.
- Podle chuti přidej ještě sůl a pepř a hotovou pomazánku dej vychladit.
Lososová pomazánka s řeřichou
Co potřebuješ: 200 g čerstvého sýra, 100 g uzeného lososa, lžíci olivového oleje, pár kapek citrónové šťávy, řeřichu a sůl
Jak na to?
- Sýr dej do mísy a promíchej ho s olivovým olejem a citrónovou šťávou.
- Uzeného lososa nakrájej nebo natrhej nadrobno a přidej ho do sýrové směsi.
- Můžeš přidat trošku soli, ale pozor – losos může být dost slaný sám o sobě.
- Nakonec přimíchej řeřichu, která s ostatními ingrediencemi vytvoří úžasnou kombinaci chutí.
- Před podáváním nech pomazánku vychladit a pak si ji namaž na oblíbené pečivo. Výborná je i jako dip k nachos nebo celozrnným tyčinkám!
Který z receptů ti padl do oka na první dobrou a hned ho zkusíš? A máš pocit, že nám tady ta nejlepší lososová pomazánka chybí? Dej nám vědět v diskuzi!
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/41191/Konzumace-lososa-nema-pouze-klady
- kaloricketabulky.cz
- recepty.cz/recept/jednoducha-lososova-pomazanka-158313
- fresh.iprima.cz/recepty/pomazanka-z-peceneho-lososa
- polishyourkitchen.com/polish-salmon-spread-pasta-rybna-lososiowa
- ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/450-l