Zapomeň na nechutnou omáčku. Kopr dokáže divy!

Kopr je zdraví velmi prospěšný.
|
02. 08. 2020
|
Když se začne mluvit o kopru, většina lidí si chtě nechtě vzpomene na doby stravování školní jídelny a její „tradiční recepturu“, která spustila koprovou omáčku do hlubin pekelných. Kopr ale není takové zlo, jaké z něj kuchařky možná i ve tvé škole dělaly.

Kopr vonný je hodně aromatická zelená rostlinka, která toho pro naše zdraví může udělat opravdu spoustu. Když si k němu najdeš cestu aspoň v dospělosti, bude to bezva. Kopr totiž:

  • ulevuje při nadýmání
  • pomáhá při poruchách trávení
  • napomáhá tvorbě mateřského mléka
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • zmírňuje bolesti břicha a žaludeční křeče
  • podporuje prokrvení srdce
  • zklidňuje organismus
  • pomáhá při léčbě nemocí močového ústrojí

Takže tu kopr není jen proto, aby z něj dětem bylo špatně, jen ho ucítí ve dveřích jídelny. Pro naše zdraví je velmi přínosný a rozhodně ho lze použít i jinak než jen do omáčky. Mimochodem – kolik z vás v dětství koprovku nesnášelo, ale teď by se po ní mohlo utlouct? Protože když se to udělá dobře, může to být i mňamka!

bigstock-chicken-fillet-or-turkey-breas-278211964.jpg

Kopr je nejlepší čerstvý, ale i zmražený si udržuje důležité látky.
bigstockphoto.com
Když se koprovka udělá poctivě a dá se k ní dobré maso, je to skvost!

Co všechno kopr obsahuje?

Čím to je, že tahle bylinka tak blahodárně působí na naše zdraví? Obsahuje vitamíny A a C a taky minerály – železo, vápník, fosfor, křemík, prospěšné bílkoviny, třísloviny, silice a éterické oleje. Co se ale působení na lidské zdraví týče, jsou nejvýznamnější monoterpeny a flavonoidy. Ty první aktivizují činnost enzymů a ty druhé podporují regeneraci cév a jejich zpevňování.

Šup s ním do salátů i okurek

Koprovka je stálice na českém gastronomickém nebi, ale není to jediný způsob, jak si kopr dopřát. Mimochodem – kopr je pochopitelně nejlepší jíst zasyrova (ovšem ani zmrazení údajně nepřichází o prospěšné látky). Použít ho můžeš do zeleninových salátů nebo dej jeho semena při zavařování k okurkám, dobrý je i v čalamádách, nebo si ho usuš a v malém množství používej jako koření. Naprosto perfektní chuťové spojení dává dohromady pečený losos s dipem z olivového oleje, vody, soli, pepře, citrónové šťávy a nasekaného kopru.

Dáš kopru šanci, máš ho ráda, nebo ho nemůžeš ani cítit? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články