Jsme prostě trošku sadistky a masochistky. Ryby plovoucí v tuku nebo nedovařená mrkev se s námi táhne v našich nejšílenějších nočních můrách, a proto bychom se o svá trápení chtěly podělit i s tebou. A možná na tu tragikomedii s nostalgií zavzpomínat.
UHO – univerzální hnědá omáčka
Kuchařky ji mohly dát snad ke všemu. K jakémukoli druhu masa, k jakékoli příloze. Vysoce variabilní omáčka padesáti odstínů hnědé chutnala stejně v úterý i v dubnu. Upřímně moc nechápeme, jak se to těm ženštinám dařilo. Každopádně to bylo jedno z jídel, které jsme tajně odhlašovali u vedoucí kuchyně, abychom v následném měsíčním vyúčtování vykasírovali nějakou tu kačku zpátky.
Tlusté maso, hit všech jídelen
Maso ve školní jídelně je vždycky velký risk. Bude se dát ukrojit? A rozžvýkat? Nebo bude jako podrážka a vysušené? Vždycky jsme se měli na co těšit. Vždycky, kdy jsme si mysleli, že už nás kuchařky nemají čím překvapit, tak nás překvapily znovu.
Vepřové rizoto – šampión mezi míchanicemi
Vepřové (nebo jakékoli jiné) rizoto jsme s láskou přejmenovali na vepřové (nebo jakékoli jiné) riziko. Základem pro něj byla kopa rozvařené rýže, sterilovaná zelenina z plechovky a kousky masa nevalného vzezření a mnohdy i chuti. Jak jinak zpracovat ty nejposlednější zbytky, než je zamaskovat v něčem jiném?
bigstock-risotto-salmon-127984823.jpg

Žemlovka jobovka
Žemlovka je ve své podstatě celkem dobré jídlo – když ho udělá tvoje babička, maminka nebo ty. Nebo když ho udělá kdokoli, kdo to umí a kdo nemusí hledět na to, aby to nestálo moc, a přitom se to ještě nějak dalo naložit na talíř. Hromada rozmáchaného čehosi bývala k pozvracení už od pohledu, natož pak po ochutnání.
Dušená mrkev, kterou jsme málem zatratili
Ruku na srdce – jak dlouho po tom, co ses přestala stravovat ve školní jídelně (menzu nepočítáme, tak nejspíš chodíš nebo jsi chodila dobrovolně), sis troufla dát si dušenou mrkev? My jsme se v redakci shodly, že nám to pár let trvalo. Teď na ni nedáme dopustit. Na rozdíl od té školní ji totiž každý dokáže podusit pořádně a zároveň z ní nevytvořit nepovedenou modelínu. Co kuchařkám dokážeme aspoň trošku odpustit, je chuť. Jim totiž nemůže jen tak ujet ruka s chilli nebo kari.
bigstock-steamed-grated-carrots-with-po-280088908.jpg

Šišky s mákem plovoucí v másle
Nehledě na výživové hodnoty tohoto skvostu bychom rády podotkly, že tohle byl fakt humus. Nejen pro ty, kteří neholdovali máku, ale i pro ty, kterým se dělalo špatně z toho, v čem šišky plavaly. Div že nám to kuchařky nedávaly do hlubokých talířů, abychom to cestou ke stolu nevybryndali jak nudlovou polévku.
Salát z červené řepy
Na kostičky nakrájená řepa téměř bez chuti a bez zápachu. Na tu si určitě pamatuješ taky. Až s odstupem času možná zjistíš, že červená řepa je super a dá se z ní vykouzlit spousta dobrot. Jen je třeba vědět, jak na to.
Mléčná polévka
Polévky nám taky dávaly zabrat. Buď v nich plavala mastná oka, nebo byly naprosto bez chuti a plavalo v nich cosi neidentifikovatelného. Ze všeho nejhorší byla kalná bílá polévka. Podivně nasládlá. Chuťově odporná. Od té jsme utíkali, co nám nohy stačily.
Co jsi ve školní jídelně nejvíc nesnášela ty? Poděl se o svoje děsivé vzpomínky s námi v diskuzi pod článkem!