Tomáš Klus: mistr Evropy v moderním pětiboji, zlatý Český slavík i táta tří dětí

yakub88 / Shutterstock
|
18. 05. 2023
|
Talentovaný sympaťák, kterému se daří, na co sáhne. Bývalý moderní pětibojař, který je v současné době úspěšný písničkář, textař, skladatel i herec.

Tomáše Kluse netřeba dlouze představovat. Jeho chytlavé písničky zná snad každý. Málokdo ale ví, že začínal jako nadaný sportovec. V roce 2002 získal dokonce zlatou medaili na dorosteneckém mistrovství Evropy v moderním pětiboji. Ovšem v roce 2007 zvítězil nad sportem zpěv a začala se psát jedna velká umělecká kariéra. Ale pěkně po pořádku.

Kdy a kde se narodil

Tomáš se narodil 15. května (ve znamení Býka) 1986 v Třinci.

Rodiče a sourozenci

S Tomášovou rodinou se pojí dvě tragické události. Když mu bylo 8 let, zemřela jeho teprve roční sestřička na rakovinu a o dva roky později tragicky zahynul i jeho otec, osudným mu tehdy byl pád ze skály. Maminka Rita Klusová je jeho velkou oporou a léta pracovala jako vychovatelka v mateřské školce.

Vzdělání

Tomáš navštěvoval ZŠ Dany a Emila Zátopkových v Třinci. V roce 2012 absolvoval studium herectví na DAMU.

Muzika

Tomášova kariéra začala v roce 2007, kdy zvítězil v soutěži Czechtalent. O rok později vydal své první album Cesta do záhu(d)by. Následovala alba Hlavní uzávěr splínu (2009) a Racek (2011). Mimochodem všechna dosáhla na zlatou desku. Do dnešního dne jich pak vydal dalších 7.

V roce 2012 obdržel Českého slavíka jako zpěvák roku, čímž přerušil sérii vítězství Karla Gotta.

Kromě studiových alb má na kontě hudbu k filmu Anglické jahody (2008).

Ocenění

Během let 2009–2011 Tomáš obdržel 11 ocenění!

Kromě zlatých desek získal ceny Objev roku (2008) a Zpěvák roku (2009) Hudební akademie Anděl a taky Zpěvák roku Hudebních cen TV Óčko (2010). V roce 2011 mu OSA udělila cenu nejúspěšnější mladý autor.

Filmy a seriály

Tomáš se paralelně s dráhou zpěváka věnuje i herectví. Objevil se ve filmu Šejdrem a seriálu Hop nebo trop. V roce 2009 se objevil hned ve filmech Veni, vidi, vici, Rytmus v patách a Naděje. Ve vánoční pohádce Tajemství staré bambitky si zahrál roli prince Jakuba a v roce 2014 si zahrál ve filmu Tři bratři, rovnou jednu z ústředních postav.

Divadlo

Na Tomáše se můžeš zajít podívat do Divadla na Fidlovačce, kde účinkuje v muzikálu Branický zázrak, ke kterému napsal i hudbu a texty písní.

Partnerka a děti

S manželkou Tamarou mají 3 děti: Josefínu, Alfréda a Jenovéfu.

Koníčky

Když Tomáš zrovna nezpívá, neskládá hudbu, nehraje ve filmu nebo v divadle, naplno se věnuje své rodině.

Kde žije

S rodinou se přestěhoval z Prahy do Mníšku pod Brdy.

Co chystá

Tomáš má pořádně nabitý program. Kromě koncertů, festivalů a příprav dalšího alba se chystá na natáčení nového seriálu s názvem Vrať se do spacáku, kde si střihne roli se svou dcerou Josefínou.

Další zajímavosti

I když se manželství Klusových tváří jako idylické, ne vždy tomu tak bylo. Před pár lety šel Tomáš s kůží na trh a přiznal nevěru. Jeho žena Tamara mu ale odpustila a podle jejího vyjádření to jejich společnou lásku posílilo.

Tomáš Klus nahý

Jestli byl Tomáš někde nahý, tak my o tom nevíme! Ale jeho postavu do půl těla můžeš obdivovat například v pohádce Tři bratři.

Chceš se dozvědět víc o Tomášových akcích, mrkni na jeho oficiální stránky www.tomasklus.cz nebo instagram: tomas_klus.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autorka článku: Kristýna Burianová

Související články