Vojta Kotek: lamač dívčích srdcí nedokončil studium a dokáže to i pěkně přehnat

matejknezevic / Shutterstock
|
06. 04. 2023
|
Kam ho člověk dosadí, tam se blýskne. Vojta Kotek je od puberty nejen lamač dívčích srdcí, ale i skvělý herec, který se do role vžije tak, že mu uvěříš všechno.

Dávno to ale není to „ucho“, o kterém se ví hlavně ze seriálu Pojišťovna štěstí a z filmu Snowboarďáci. Tenhle sympaťák letos v lednu oslavil pětatřicetiny, nedávno se oženil a taky už má potomka. Pojďme se na Vojtu podívat pěkně zblízka!

Kdy a kde se narodil

Vojta Kotek se narodil 8. ledna 1988 (ve znamení Kozoroha) v Praze.

Rodiče a sourozenci

Jeho otec byl Václav Kotek, známý český divadelník, později herec a manažer Divadla Járy Cimrmana. Zemřel v roce 2019.

Jeho matka je Alena Kotková, absolventka produkce na DAMU.

Vojta je jedináček. Takže žádný podobně švihácký volný bratr…

Vzdělání

Vojta Kotek vystudoval jazykové Gymnázium Budějovická v Praze, kde se kromě běžných předmětů intenzivně věnoval němčině a španělštině. S přihláškou na FAMU neuspěl, a tak šel studovat režii na Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Studium nedokončil.

Filmy, seriály

Tenhle sympaťák začínal pochopitelně s menšími rolemi, a to v seriálech a televizních filmech a inscenacích, jako byla Smrt pedofila, Tuláci, Josef a Ly nebo I ve smrti sami. Do povědomí se ale nejspíš dostal hlavně díky roli v seriálu Pojišťovna štěstí.

První celovečerní film, ve kterém se objevil, byl Únos domů (2002), srdce náctiletých dívek si ovšem získal s filmem Snowboarďáci (2004), kde vzniklo populární duo Kotek & Mádl. S Jiřím Mádlem si o dva roky později zahrál i ve filmu Rafťáci a potkali se i v Ro(c)ku podvraťáků.

V poslední době si ho spojujeme hlavně s rolí ve třídílné sérii Marie Terezie nebo Guru.

Divadlo

Když si budeš chtít zajít do divadla přímo na tohohle herce, stačí si vybrat. Aktuálně ho najdeš v Činoherním klubu, v Žižkovském divadle Járy Cimrmana, v La Fabrice nebo na Letní scéně Musea Kampa.

Jiná práce

Vojtu neminul ani dabing – jeho hlas je navždy neodmyslitelně spjat s populární postavou Harry Pottera! Pak je tu ale celá řada dalších dabingových rolí, jako třeba ve filmech Rande naslepo, Anthropoid, Victor Frankenstein nebo Psí veličenstvo.

Jako režisér debutoval v roce 2016, a to s filmem Padesátka. Ještě před ním si ho ale můžeme spojit třeba s jeho studentskou prací CTRL Emotion nebo s dokumentem Blackriders EU.

Partner/ka a děti

Vojta Kotek se 30. června 2022 oženil s přítelkyní Radanou, se kterou byl asi rok. Teď už spolu mají i potomka – jeho jméno je Hubert I. Šman Kotek.

Koníčky

Vojta hraje na basovou kytaru v kapele Th!s, a to už od roku 2015 (dřív se jmenovali Rohlick nebo Zevláci). Kapela je staronová a její doménou je root-rock.

Další zajímavosti

Slušňák, řeklo by se. Není to ale tak dávno, kdy v pořadu Máme rádi Česko vyprávěl historku o tom, že jeden Američan zařadil známou moderátorku věčného pořadu Kalendárium Saskii Burešovou mezi translidi. Z rádoby vtipné historky se stal trapas.

Saskia Burešová si na něj ale údajně sehnala číslo, aby se ho zeptala, co to mělo být. Kotek se prý omluvil a dodal, že byla věc vytržena z kontextu (na druhou vyplynulo, že všechno bylo připravené). Burešová ho pak označila za hloupého.

Vojta Kotek nahý

Jestli se Vojta Kotek někde svlékl, my jsme u toho nebyly… Nicméně k nahotě neměl daleko třeba v sérii Marie Terezie.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články