Důvody proč o letošních Vánocích upéct vánoční štolu a něco málo z její bohaté historie

Komerční článek
|
01. 09. 2021
|
Milujete Vánoce? Za pár měsíců jsou tady a nikdy není moc brzy na to, začít se na ně těšit a dopředu plánovat jakými dárky koho obdarujete, jaké dobroty budou na vaší slavnostní tabuli a co všechno během volných dní podniknete.

Vánoce jsou totiž pouze jednou do roka, tudíž si zaslouží pečlivé plánování. V následujících řádcích se s vámi podělíme o historii vánoční štoly i důvodech, proč si její pečení naplánovat s dostatečným předstihem.

Upečte si vánoční štolu

Až budete dumat nad tím, které cukroví a vánoční dobroty budete připravovat, zvažte i upečení vánoční štoly. S přípravami byste měli začít již tři týdny před Vánoci. Proč? Právě během této doby se totiž její chuť a vůně příjemně rozleží a vy si tak mnohem víc pochutnáte.

A při pečení štoly nemusíte šetřit, klidně jich napečte víc, protože při dodržování všech postupů a při řízení se všemi doporučeními, vám vánoční štola vydrží i několik měsíců. Recept na tu nejlepší vánoční štolu si můžete vytvořit i podle svého. Do receptu si totiž můžete podle vlastní chuti přidat vaše oblíbené oříšky, kandované ovoce, rum, perníkové koření a další ingredience, které milujete.

Využijte vánoční čas na maximum

A až se vrhnete na pečení vánoční štoly a stále vám budou do Štědrého dne zbývat tři či více týdnů, během doby, kdy bude štola kynout nebo se péct v troubě, usedněte se šálkem čaje, kávy, punče nebo jiného vašeho oblíbeného horkého nápoje ke stolu a vrhněte se na vánoční přání. Pokud vám bude scházet inspirace, využijte internet.

Veselá, vtipná, sentimentální a originální přání k Vánocům určitě najdete. Následně můžete ta nejlepší zkopírovat do SMS zpráv, které rozešlete nebo je můžete i přepsat do papírových přání a poslat poštou. Zkrátka a dobře, buďte i během pečení proaktivní. Čím více položek si před Vánoci stihnete odškrtnout ze seznamu úkolů, tím lépe. O to více si pak totiž budete moci užít vánočního nicnedělání.

Troška historie štoly

A až se sejde celá rodina u slavnostně prostřeného stolu a po večeři si každý nabídne kousek štoly, podělte se s ostatními o její historii. Štola je tradiční druh vánočního moučníku a tvar bochníku má kvůli tomu, že má připomínat Ježíška zabaleného v plenkách. Pokud při jejím servírování nebudete šetřit na moučkovém cukru, bude iluze plenek dokonalá.

Podle dostupných historických pramenů byla první štola upečena v Drážďanech již v roce 1474 a možná proto je drážďanská štola nejznámější. Historie štoly je poměrně bohatá a spletitá. Přesto, že se její historie váže k Německu, největší vánoční štola byla kupodivu upečena v Nizozemsku.

shutterstock_146938073.jpg

Zúčastněte se oslav štoly

Každý rok se v sobotu, která předchází druhé adventní neděli, konají Slavnosti Drážďanské vánoční štoly v Drážďanech. Jejich součástí je slavnostní průvod, který skončí na náměstí Schlossplatz, a právě zde dojde k slavnostnímu odhalení čtyřtunové štoly.

Následně se tato obrovská štola obřadně rozkrájí a celá se rozdá mezi návštěvníky vánočních trhů. A aby toho nebylo málo, součástí oslav je i výběr patronky štoly. Popularita této akce jasně ukazuje, jak moc jsou Němci na svou vánoční štolu hrdí a jak moc pro ně znamená.

Pokud jsme vás inspirovali k upečení vánoční štoly, přejeme vám spoustu úspěchů a radosti. Při pečení se nebojte přidávat své oblíbené ingredience a k pečení si přizvěte i další členy rodiny nebo kamarády. A až budete mít napečeno a štola bude odpočívat a všechny chutě se budou pozvolna rozprostírat, můžete si udělat výlet do sousedního Německa a ochutnat tu nejslavnější štolu.

Související články