Návod na vraždu pro hodné holky aneb Školní práce, která vás může zabít

Cosmopolis
Komerční článek
|
28. 12. 2020
|
Před pěti lety zabili Andie. Všichni ve městě vědí, že to byl její přítel. Případ je uzavřen. Jen Pipa má pochyby a je rozhodnutá odhalit skutečnou pravdu. Ale někdo chce utajit minulost za každou cenu. Začtěte se do debutu Holly Jacksonové Návod na vraždu pro hodné holky, který ve Velké Británii patří k nejprodávanějším young adult knihám za posledních několik let.

O mrtvých jen dobře?

Před pěti lety zmizela oblíbená středoškolačka Andie Bellová. Tělo se sice nikdy nenašlo, ale všichni vědí, kdo je vrahem. Sala Singha za vraždu přítelkyně odsoudili všichni, kromě soudu a poroty. Po činu totiž spáchal sebevraždu a nikdo neusiluje o očištění jeho jména. Až na Pipu Fitz-Amobiovou.

Městečko rozežírá nenávist k rodině vraha, ale ona nevěří, že je vinen. Starou vraždu tak začíná vyšetřovat pod záminkou závěrečného školního projektu. Je to ale úkol, který ji může zabít.

dsc_0783.jpg


Cosmopolis

Jestliže se Pipa nemýlí a vrah je stále na svobodě, nikdo neví, kam až bude ochotný zajít, aby své tajemství zachoval. Kdosi chce totiž minulost utajit za každou cenu. A kam až dokáže zajít Pipa, aniž by zaplatila životem?

Chytře napsaný a přímo návykový příběh je prokládaný rešeršemi, policejními spisy, které se studentce podaří získat, přepisy telefonních rozhovorů, mapami a dalšími materiály, díky nimž je čtenář naplno vtažen do příběhu.

Kniha byla oceněna jako Nejlepší britská kniha pro děti a mládež roku 2020 (Children's Book of the Year British Book Award 2020), stala se finalistou ceny Waterstones Children’s Prize 2020, byla nominována na Carnegie and the Brandford Boase. Stala se Paperbackem roku knižního řetězce Waterstones, Knihou roku Observeru, jednou z 5 finalistek Goodreads‘ Readers‘ Award a byla přeložena do 17 jazyků.

Na jaře roku 2021 se můžeme těšit na pokračování s názvem Hodná holka, zlá krev (Good Girl, Bad Blood).

Související články