„Depka“ nebo splín? Na pomoc ti jdou nejlepší psychologické podcasty

Shutterstock
|
17. 01. 2024
|
Je ti bídně? Drtí tě splín, regulérní deprese nebo prostě a jednoduše nevíš, co se sebou? Poslechni si některý z těchhle podcastů!

Leden je podle mnohých odborníků považovaný za jeden z nejdepresivnějších měsíců v roce. Vánoce jsou dávno pryč a do jara ještě pěkných pár týdnů zbývá. Venku je navíc sychravo, pošmourno a sluníčka jsme si letos zatím příliš neužili.

Pokud tě trápí špatná nálada, „depka“ nebo úzkosti, případně nejrůznější druhy smutku, zaposlouchej se do některého z následujících podcastů, které jsme samy poctivě naposlouchaly a které je najdeš na oblíbené streamovací platformě.

Psychologie.cz

Díky tomuhle podcastu, který se zaměřuje na běžná i méně obvyklá psychologická témata, se můžeš zamyslet nad životem tak trochu z jiného úhlu a nové perspektivy.

Jednotlivá témata probírají přední čeští psychologové a psychoterapeuti, kteří ti přiblíží svoji práci i nejčastější problémy, které s klienty řeší. Podcasty nejsou příliš dlouhé a jeden obvykle stihneš doposlouchat během čtvrt až půlhodinky.

Psycho zápisník

Tyhle podcasty jsou audio zápisky jedné studentky psychologie, která ti v jednotlivých dílech přiblíží, jak vlastně naše psychika funguje a co všechno na ni má vliv.

V některých epizodách se společně zaměříte na nejrůznější poruchy (např. příjmy potravy), ale i duševní onemocnění (např. demence, Alzheimerova choroba apod.). Tyhle podcasty mívají okolo hodinky a dost dobře se poslouchají.

Moje terapie

Tenhle podcastový seriál hostí dvojice tvořené terapeuty a jejich klienty. Dozvíš se v něm, jak může psychoterapie pomoct lidem s posttraumatickou stresovou poruchou, úzkostmi, bipolární poruchou nebo panickými atakami. V jednotlivých dílech se terapeuti a jejich klienti dotýkají taky témat z oboru psychosomatiky nebo sexuálního násilí.

Psychologický podcast

Tímhle podcastem tě bude provádět Evavězeňská psycholožka, která v jednotlivých dílech řeší nejen obecná psychologická témata, ale taky zajímavosti z vlastní praxe.

Eva si čas od času pozve nějakého zajímavého hosta, kterým bývají nejen její kolegové, ale taky další odborníci na psychologii a obory s ní související. Jednotlivé díly mívají stopáž okolo půlhodinky až 80 minut.

Psycholožky v županu

Jednotlivými díly tohohle podcastu tě budou provázet Karol a Tereza, které nenásilnou a zábavou formou proberou nejrůznější témata z oblasti psychologie.

Neboj se ničeho! Tady určitě nehrozí, že by tě zmíněná dvojice zahltila množstvím pouček nebo cizích pojmů. Díly jsou vedeny neformálně a bez zbytečného balastu nebo nesmyslů. Ideální jsou proto na poslech během cesty do práce nebo večer, když už jsi příjemně unavená a sedíš pěkně v teple hebkého županu.

Psychologie výkonu v praxi

Tenhle specifický podcast ocení zejména všichni sportovci a milovníci aktivního odpočinku. Sportovní psycholog Václav Petráš, který patří mezi nejvyhledávanější odborníky v Česku, v něm totiž vede otevřené diskuze o mentální stránce výkonu, které jsou zaměřené na konkrétní rady a doporučení pro sportovce, trenéry i rodiče.

Jednotlivé epizody mají okolo půlhodinky, takže je hravě zvládneš „na jeden zátah“.

Nezvyčajná terapia

Pokud ti nevadí podcasty ve slovenském jazyce, pak si vyhledej Martina Lajpríka. Tenhle slovenský hypnoterapeut tě zavede na místa, o kterých se ti dosud ani nesnilo. A to aniž bys musela opustit teplo domova.

Dobrodružné cesty se totiž budou odehrávat přímo v tvojí hlavě. Zaposlouchat se můžeš nejen do vedených meditací a hypnotických nahrávek, ale taky do podcastu Nezvyčajná terapia, který ti ukáže nový a svěží pohled na témata osobního rozvoje.

Hovory o duši

Díky tomuhle podcastu se dostaneš k rozhovorům o vzniku, projevech a léčbě duševních onemocnění. Jednotlivými díly provází čeští psychiatři, psychologové, neurologové a další odborníci.

Podcast volně navazuje na dokumentární cyklus Život za zdí, který je primárně určený lidem s neléčenými nebo špatně léčenými úzkostmi a depresemi.

Vysoce citliví lidé

Tenhle podcast je vlastně projektem pro vysoce citlivé lidi, kteří potřebují zvýšenou péči o vlastní duševní zdraví. Úvodem tě moderátorka seznámí s tím, co vlastně ta zvýšená citlivost znamená, aby tě v dalších epizodách nasměrovala k tomu, jak s touhle vlastností, která rozhodně nemusí být jenom na škodu, pracovat.

Podcasty jsou různě dlouhé. Některé mají 15 minut, jiné klidně hodinu a půl.

Aleš Kalina – Podcast

Aleš Kalina je autorem patentované metody Emoční rovnice. Ve svém podcastu probírá osobní rozvoj a nejrůznější problémy, se kterými se běžní lidé setkávají na své každodenní cestě životem.

Během poslouchání zjistíš něco o sebelásce, o tom, jak si stanovit různě náročné cíle a životní milníky, ale taky to, jak vlastně poznat sebe samotnou.

Autor článku: redakce

Zdroj: open.spotify.com (autorský výběr)

Související články