Hypersenzitivita se projevuje až u 20 % lidí. Nejsi jedním z nich?

Bigstockphoto
|
12. 08. 2021
|
Slýcháš od okolí, že jsi citlivka? Hlavu vzhůru! S hypersenzitivitou se potýká každý pátý člověk, a přesto se toho o ní u nás moc neví. Tenhle povahový rys s sebou nese i řadu výjimečných schopností!

Hypersenzitivita není nic neobvyklého. Je stejně častá u mužů i u žen a není záležitostí jen plachých jedinců. Přibližně 30 % vysoce citlivých lidí jsou extroverti. Je ale pravdou, že hypersenzitivní lidi rádi vyhledávají svůj osobní prostor, aby načerpali novou energii. Být hypersenzitivní je často náročné, ale pokud se s tím naučíš pracovat, můžeš z toho hodně vytěžit!

Co je to hypersenzitivita?

V první řadě je potřeba neplést si hypersenzitivitu s přecitlivělostí. Zatímco u přecitlivělosti jde o dočasný stav, vyvolaný například traumatem nebo hormonálními výkyvy, s hypersenzitivitou se člověk už narodí. Nejedná se o duševní poruchu, ale o povahový rys. Vysoce citlivá osoba (anglicky highly sensitive person) má citlivější nervový systém, která zaznamenává okolní podněty mnohem výrazněji než běžní lidé.

Znaky hypersenzitivity

Je těžké příznaky hypersenzitivity házet do jednoho pytle, protože se u každého projevuje trochu jinak. Pokud na tebe sedí aspoň některé z těchto bodů, jsi pravděpodobně hypersenzitivní.

  • Snadno tě rozruší detaily jako silné světlo, okolní hluk nebo zápach.
  • Jsi velmi empatická a vnímavá k tomu, jak se druzí cítí.
  • Těžko se vyrovnáváš s negativními emocemi, všechno si mnohem víc bereš.
  • Jsi citlivá na kritiku a konfliktním situacím se radši vyhýbáš.
  • Dělá ti problém soustředit se na práci, když je v kanceláři hluk. Mnohem produktivnější jsi na home office.
  • Máš bohatou fantazii a vynikáš ve výtvarném umění, hudbě a dalších kreativních odvětvích. Stejně tak dokážeš kreativní disciplíny ocenit.
  • Máš tendence vyhledávat místa, kde můžeš o samotě dobít baterky.
  • Snadno se vylekáš.

bigstock-127183460.jpg

Hypersenzitivní lidi mají skvěle vyvinutou schopnost empatie.
Bigstockphoto
Hypersenzitivita není přecitlivělost a nemá nic společného ani s duševními poruchami.

Vytěž z hypersenzitivity co nejvíc!

Máš dojem, že jsi hypersenzitivní? Věř, že hypersenzitivita s sebou nese řadu předností! Vysoce citliví lidé mají extrémně vyvinutou nejen empatii, ale i intuici. Schopnost vnímat dobře detaily a vcítit se do druhých jim dává jakýsi šestý smysl. Například dokážou druhé přečíst mnohem rychleji, a tím pádem zpozorovat, když je něco špatně. Intuici si tedy pěstuj!

Hypersenzitivní lidé díky své empatii skvěle vynikají nejen v pomáhajících profesích (například lékaři, zdravotní sestry, sociální pracovnice, terapeuti a podobně), ale pro svou bujnou fantazii taky v uměleckých odvětvích. Neboj se tedy tento talent rozvíjet a začít psát, kreslit nebo hrát divadlo. Můžeš objevit svůj skrytý potenciál nebo se přinejmenším dobře odreagovat.

Hypersenzitivita a vztahy

Pro vysoce citlivé lidi je důležité, aby se lidi okolo nich cítili dobře. Jsou tedy skvělými přáteli a věrnými partnery. Mají rádi pevné vztahy a konverzace o hlubokých tématech. Důvěra je pro ně na prvním místě a často mívají tendence stavět potřeby druhých před své vlastní.

Tyhle přednosti můžou bohužel působit jako magnet na tzv. energetické upíry, jako jsou manipulátoři nebo narcisti. Ti rádi vyhledávají empatické jedince, kteří jsou ochotní jim naslouchat a kteří udělají všechno pro jejich pocit blaha. Nevýhodou u manipulátorů nebo narcistů bývá to, že je těžké jejich poruchu ze začátku prokouknout. Nezapomeň tedy vždycky dát na svoji intuici a případně zavčas utéct!

Pokud jsi hypersenzitivní, neboj se říkat NE a myslet taky sama na sebe. Když se někde necítíš dobře, není ostuda tam prostě nechodit. Je taky potřeba omezit kontakty, u kterých máš pocit, že tě jen vysávají. Lepší je mít pár opravdových přátel než víc lidí okolo, se kterými se ale necítíš fajn. Mysli taky na pravidelný odpočinek v podobě pobytu v přírodě nebo relaxaci s knížkou. Pomoct ti můžou i meditace, umění nebo sport.

Jsi hypersenzitivní nebo znáš někoho takového ve svém okolí? Jak se v tomhle případě hypersenzitivita projevuje? Poděl se o své zkušenosti s námi v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5

Související články