Jak poznat, že jsi ve vztahu s manipulátorem? Varovat tě můžou i nenápadné signály

Bigstockphoto
|
21. 10. 2022
|
Vztah s manipulátorem může být peklo na zemi. Potíž je v tom, že manipulaci bývá těžké odhalit, některé ženy si to uvědomí až po letech manželství. Jak poznat, že tebou partner manipuluje, dřív, než bude pozdě?

Shazuje vinu na tebe

Manipulátoři se navenek prezentují jako suveréni, ale když dojde na lámání chleba, nikdy nepřevezmou zodpovědnost za své chyby. Ať ti manipulátor ublíží sebevíc, vždycky to bude on, kdo ze sebe bude dělat chudáka. Klasická metoda je svalovat vinu na okolnosti, výchovu, druhé… A na tebe. Když tě svými taktikami partner přesvědčí, abys nakonec litovala ty jeho, i když ublížil on tobě, vezmi nohy na ramena. Z toho nevyjde nic dobrého!

Je na tobě závislý

Nesamostatnost a nátlak je u manipulátorů běžný. Pokud ti dává najevo až přehnaně moc lásky, bombarduje tě zprávami a říká věty typu „co bych si bez tebe počal“, často se jedná o manipulaci. Díky tomu si tě k sobě připoutá. O to jednodušší pro něj bude prosadit si svou, až bude něco potřebovat (např. stylem „pokud ti na mě záleží, necháš práce a budeš se starat o domácnost“). Když odmítneš, může zaútočit větou: „Jak mi to můžeš udělat? Vždyť já tě tolik miluju!“ Tím v tobě vyvolá výčitky, takže mu všechno splníš.

Podkopává tvé sebevědomí

Osvědčená metoda, jak si manipulátor udrží vztah, je srazit sebevědomí toho druhého na nulu. Bohužel si toho ani nemusíš všimnout. Dávej si pozor na občasné urážky, výčitky nebo poučování. Pokud jsi od něj zaslechla věty typu „kde bys beze mě byla“ nebo „já říkal, že to nezvládneš“, buď si jistá, že tebou manipuluje. Oběť pak často cítí, že má hodnotu jen díky manipulátorovi. Tohle nemáš zapotřebí!

bigstock-sad-man-being-comforted-by-his-414806795.jpg

Manipulátoři bývají hodně přesvědčiví.
Bigstockphoto
On za nic nemůže, on je tady ten chudák!

Vědomě ti ubližuje

Manipulátor ví, jaké jsou tvé slabiny, těžkosti nebo mindráky, a rád je proti tobě využívá. Díky tomu se cítíš zranitelnější a slabší, takže partner snáz dosáhne svého.

Lže

Pokud jsou manipulátoři v něčem opravdu mistři, pak je to lhaní. Partner nemusí lhát jen tobě, své praktiky používá i pro své okolí. Lže v práci, rodině, kamarádům, v obchodě… Pokud na jeho lži přijdeš, většinou je nepřizná a vykroutí se další lží. Často pak ze sebe udělá oběť, z čehož můžeš být ještě víc zmatená.

Bouřlivák se sklony k agresivitě

Pokud je tvůj partner nervák se sklony k agresivitě, na nic nečekej a odejdi. Nezáleží na tom, jestli se občas popere v hospodě, nebo na někoho bezdůvodně křičí. Nikdy nevíš, kdy se jeho agrese obrátí proti tobě. A to nemluvíme jen o fyzickém násilí, manipulátor taky rád uráží nebo pomlouvá druhé. Jeho klasickou omluvou je prohlášení, že to tak nemyslel a že si všechno moc bereš. To určitě.

Jak z toho ven?

První a zásadní krok je uvědomit si, že vůbec ve vztahu s manipulátorem jsi. Pak je vhodné osvojit si několik asertivních taktik, jak se jeho útokům bránit. Můžeš vyzkoušet manipulátorův postoj k tobě změnit, když se naučíš říkat NE. Zkus ho zaskočit svojí reakcí. Pokud ti manipulátor řekne „obarvíš si konečně vlasy na blond, jak jsem ti říkal, nebo ti na mně už vůbec nezáleží?“, zkus mu odpovědět něco jako „kluci z firmy říkali, že tahle barva je úžasná“, načež odejdi a už se s ním o tom nebav.

Když nemáš náladu manipulátorovi čelit, debatu ukonči a odejdi z místnosti. Partner by ti měl dát pokoj. Další metody asertivity se můžeš naučit za pomocí literatury, další možností je i terapeutická pomoc. Docházet můžeš buď na osobní sezení, případně využít populárních online terapií. Hlavu vzhůru, každý problém má své řešení.

Máš zkušenosti se vztahem s manipulátorem? Dej nám v diskuzi pod článkem vědět, jak ses z něj dokázala vymanit!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články