Toxický vztah: jak ho poznat a vymanit se z něj

Bigstockphoto
|
14. 11. 2023
|
O toxických vztazích se v poslední době mluví čím dál víc a je to dobře. Dokud totiž problém nepojmenujeme, nemůžeme se z něj dostat ven.

Ruku na srdce, není nám patnáct, abychom si myslely, že střetneme prince na bílém koni, za jasného dne, ideálně s rudou růží v zubech. Taková idylka jednoduše neexistuje. I když to víme, často si vztahy představujeme v těch nejrůžovějších barvách. Zatímco některé z nás ze svých požadavků nedokážou slevit a jsou raději single, jiné kočky jsou rády, že někoho mají. A to i navzdory tomu, že jde o toxického partnera, který je základem pro toxický vztah.

Co je vlastně toxický vztah a jak ho poznat?

O toxickém vztahu mluvíme, když je v nich něco špatně. Můžou to být zcela zjevné problémy, jako třeba soužití s alkoholikem, gamblerem, workoholikem, násilníkem nebo nevybíravým manipulátorem. Pak jsou to ale taky ty vztahy, v nichž se jeden do druhého strefuje, až to opravdu hodně bolí, a v čase se to nemění.

Klidně se může jednat i o vztahy, kdy z tebe partner vysává všechnu tvou energii a kdy ty mu ji ještě dobrovolně odevzdáváš, protože si říkáš, že se to určitě změní. Třeba když si přeje sex, ty na něj nemáš chuť, ale nechceš ho zklamat. Když se to často opakuje a ty ho nedokážeš odmítnout a přeladit ho třeba na mazlení u filmu, toxicita má tendenci nabývat.

bigstock-depression-depressed-woman-co-180042454.jpg

Toxický vztah je poměrně častý.
Bigstockphoto
Vysává z tebe všechnu energii a ještě je to málo? Pryč od něj!

Toxický vztah vzniká hlavně ze vztahu účelového

Máš vztah s někým jen proto, abys nebyla sama? Pak je to účelový vztah, stejně jako když tvoje kamarádka sbalí borce, protože chce dítě. Ve skutečnosti jí nejde o toho druhého, ale o to, aby jí někdo poskytl biologický materiál. Tobě taky nejde o toho druhého, ale o sebe – ty nechceš být sama.

Takové vztahy se jednoduše přemění v toxické. Ty nebudeš vískat nadšením, když se s tebou bude kocourek chlubit rodině a kamarádům, protože k němu necítíš to, co on k tobě, a tvoje kamarádka přestane se svým partnerem spát hned, jak zjistí, že je těhotná. On si na to konto najde jinou, ke které bude utíkat. Je to v pořádku? Určitě sama uznáš, že není.

Známky toxického vztahu jsou snadno rozpoznatelné

I když jsi ve vztahu zainteresovaná a máš dojem, že se na něj nedokážeš podívat objektivně, zkus to a přiznej si pravdu. Tyhle signály toxický vztah jasně odhalí:

  • Generalizovaná kritika. „Ty nikdy nic neuděláš, jak to chci!“ nebo „Ty mě nikdy neposloucháš!“ (i když se to stalo jen jednou, že ti kocourek nevěnoval pozornost, když měl)
  • Pohrdání. Jedním z pilířů zdravého vztahu by měl být respekt k partnerovi. Pokud jím naopak pohrdáš, vytváříš vztah toxický. „No jo, ty samozřejmě víš nejlíp, jak vychovávat děti!“
  • Absence komunikace. Konstruktivní hádky jsou vztahu prospěšné. Ale nesmí to být monolog a závěrečné prásknutí dveřmi.
  • Tlak na omluvu. Zvlášť submisivnější partneři se často nechávají cepovat za něco, co se jim nepovedlo, a ještě se omlouvají za to, za co nenesou vinu. Znak toxicity jako vyšitý.

Jak se člověk v takovém vztahu cítí?

Obvykle je to jeden z partnerů, koho neustále tíží pocit viny, cítí se nedostatečně, má sebevědomí na nule. Neustále se trápí, protože s ním ten druhý rozhodně nejedná s respektem a v rukavičkách. Toxický partner je rád, když se ten druhý trápí. A ještě přitápí pod kotlem. V takovém vztahu je opravdu lepší nebýt.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články