Domácí pribináček jako od maminky. Levný, rychlý a božský

Bigstockphoto
|
05. 07. 2021
|
Miluješ smetanového pribináčka, ale odrazuje tě jeho cena nebo to, že je v něm dost cukru? Můžeš si ho připravit doma a uvidíš, že při správném poměru surovin bude naprosto luxusní. Na ničem nešetři a můžeš si ho dopřát častěji.

Tenhle dezert není žádnou novinkou. Vyrábí se už od roku 1954 a za původní recepturou stojí Jindřiška Hessová, zakladatelka mlékárny v Hesově nedaleko Přibyslavi. Bohužel zemřela už v roce 1952.

V roce 1923 ale vzniklo Mlékárenské a pastevní družstvo, později podnik Pribina, a v roce 1947 tu vznikl první tvarohový krém, aby měly děti co mlsat a zároveň to bylo zdravé – toho se mělo docílit využitím mléka. Vznikly tak první smetanové dezerty a od roku 1954 se vyráběly pod názvem Pribináček, a to v neuvěřitelných 16 příchutích!

bigstock-italian-dessert-chocolate-pa-358026827.jpg

Pribináček si připravíš během několika minut.
Bigstockphoto
Na přípravu pribináčku ti stačí pár ingrediencí.

Recept na domácí pribináček pro mlsné jazýčky

Co potřebuješ (na 3-4 porce): 250 g tučného tvarohu, 125 g odtučněného nebo nízkotučného tvarohu (nejde o množství tuku, ale o konzistenci), 200 ml smetany ke šlehání (ideální je 40%, ale stačí i 30%), vanilka (vybírej pozorně, obyčejné vanilkové aroma chuť jen zkazí), erythritol nebo xylitol (pokud si chceš udělat klasiku s cukrem, můžeš)

Jak na to?

  • V míse smíchej tvarohy, smetanu, vanilku a sladidlo.
  • Všechno pořádně vyšlehej do hustého krému.
  • Nech aspoň 2 hodiny vychladnout v ledničce. Směs ztuhne a taky bude chuťově lepší.
  • Servírovat můžeš samotné nebo s ovocem, případně s oříšky.

Náš tip: Zbožňuješ čokoládového pribináčka? Místo klasické smetany ke šlehání použij tu pařížskou nebo přisyp kvalitní kakao.

Dej si pozor na množství, protože v tomhle receptu sice není cukr, ale zato je pěkně tučný. Při běžném jídelníčku se nic nestane, když si pohlídáš celkový příjem a příjem tuků. Při nevyváženém jídelníčku by ses mohla časem divit.

Máš nějaký svůj recept, který se s tím naším „tluče“? Napiš nám ho v diskuzi pod článkem!

Související články