Tapiokový puding: dobrota, která se dá připravit na mnoho způsobů

Shutterstock
|
19. 06. 2023
|
Hledáš něco nového, čím by sis zpestřila jídelníček? Nebo jsi o tapioce slyšela a chceš se o ní dozvědět víc? Ať už je to jakkoli, jsi na správném místě. Nejoblíbenější způsob, jak tapioku zpracovat, je puding. A dá se udělat snad na sto způsobů.

Nejdřív si ale trošku představme tapioku. Trošku tě může mást, že ji u nás můžeš vidět jako černé i jako bílé perličky. Zatímco v obchodě seženeš spíš bílé, ty černé jsi možná někdy ochutnala jako přísadu v bubble tea.

Tapioka, seznamte se. Ani jeden alergen

Tapioka je rostlinný škrob. Získává se z rostliny zvané manioka, kterou najdeme hlavně v Jižní Americe a v Indii. Oblíbená byla u Mayů, takže to není žádná novinka. Kořen, ze kterého lze tapioku získat, vypadá skoro jako brambora. V Jižní Americe se tapioka používá jako škrob stejně tak, jako my používáme škrob kukuřičný nebo bramborový.

Skvělou zprávou je, že tapioka neobsahuje ani jeden z nejčastějších alergenů. Neobsahuje lepek, není to luštěnina ani obilnina. Hodí se pro alergiky, ale milují ji taky vegetariáni, vegani a vyznavači paleo stravování.

Bílé (nebo černé) perličky sice vypadají neškodně, ale jsou dost kalorické, takže opatrně s nimi. Ve 100 g je 1 498 kJ. Obsahují především sacharidy (89 g ve 100 g), ovšem velmi kvalitní, dál pak prospěšné tuky, z minerálů vápník, fosfor nebo železo. Tapioka je výborným zdrojem omega-6 a omega-3 mastných kyselin.

shutterstock_1238420782.jpg

Příprava tapiokového pudingu je jednoduchá a výsledek je fantastický.
Shutterstock
Tapioka je dobrý zdroj kvalitních sacharidů.

Puding z tapiokových perel přesně podle tvé chuti

Tapioku tedy už známe. Další dobrou zprávou je, že když si budeš chtít udělat puding, bude to skoro tak jednoduché jako udělat si puding klasický. Kdykoli si ho přitom můžeš dochutit čímkoli. Tapiokové perly jsou chuťově neutrální, takže se nemusíš bát. My jsme v redakci vyzkoušely tapiokový puding s kokosem a tady je recept.

Co potřebuješ: tapiokové perly, vodu nebo rostlinné mléko, ingredience podle chuti – může to být kokos, čokoláda, oříšky, med, ovoce, zkrátka cokoli

Jak na to?

  • Tapiokové perly nech přes noc (nebo aspoň 3 hodiny) namočené ve vodě nebo v rostlinném mléce. My jsme je daly do kokosového mléka, aby byl puding „echt“ kokosový. Půl hrnku perel namoč v 1,5 hrnku mléka (nebo hrnek ve 3 hrncích mléka).
  • Jakmile budou perly připravené, přilij k nim ještě trochu kokosového mléka (nebo jiného rostlinného) a dej vařit.
  • Trvá to jen pár minut, puding pořád míchej, dokud nezhoustne.
  • Odstav ho z plamene a dochuť. My jsme k tapioce přimíchaly „přiměřeně“ kokosu a dosladily erythritolem. Bezva alternativa může být kvalitní med.
  • Ještě za tepla puding rozděl do misek. Až vystydne, skladuj ho v ledničce.

Tahle dobrota ti určitě zachutná. Vynikající je prý s exotickým ovocem a s čokoládou. Fantazii se tady meze nekladou, tak se do toho pusť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články