Richard Krajčo: majitel kostela, který v zimě prchá do Dubaje

Aplausin, použito se svolením Aplausin
|
07. 09. 2023
|
Mohl být fotbalista nebo elektrikář, ale naštěstí se během dospívání dostal ke kytaře a tu už nepustil. Díky tomu baví a inspiruje fanoušky už přes 20 let.

Divadelní a filmový herec, zpěvák, písničkář, dabér a frontman skupiny Kryštof. To je Richard Krajčo. V mládí se věnoval fotbalu, který mu byl útěkem před šikanou spolužáků. Jeho život ale změnilo setkání s kytarou, kterou dostal do rukou poprvé ve 14 letech. Zamiloval si ji natolik, že fotbal byl v tu chvíli passé a veškerý čas zabralo hraní. O tom, že se to vyplatilo, se můžeš přesvědčit sama.

Kdy a kde se narodil

Richard se narodil 1. června 1977 (ve znamení Blíženců) v Ostravě.

Rodiče a sourozenci

Richard má mladšího bratra Radka, který je jeho věrnou kopií. Otec obou chlapců je ale opustil, když byli kluci malí. Richardovi bylo tehdy pouhých 9 let. To je i důvod, proč mluví jen o své mamince.

Vzdělání

Richard se vyučil elektrikářem na střední škole v Havířově. Po maturitě studoval informatiku na Vysoké škole báňské v Ostravě. Studium ale po několika semestrech ukončil a začal se věnovat hudební kariéře. Roku 1996 byl přijat na Janáčkovu konzervatoř na hudebně dramatický obor.

Muzika

Svůj talent začal Richard uplatňovat jako DJ v klubech. V Havířově v roce 1993 pak založil hudební skupinu Kryštof.

Od roku 1998 moderoval hudební televizní pořad Medúza a v roce 2001 vydala skupina Kryštof první album, které mělo obrovský úspěch. V roce 2002 už sklízí se skupinou plody svého snažení – 5 nominací na ceny Akademie populární hudby. Na podzim téhož roku jim vychází druhé album a za něj odnášejí 4 nominace na Anděla. O rok později získává kapela Kryštof právě tuhle cenu za skladbu roku.

Mezi nejznámější hity skupiny Kryštof patří například Rubikon, Atentát, Cesta, Zůstaň tu se mnou, Ty a já nebo Do nebe se propadám.

Pro Karla Gotta složil Richard píseň Srdce nehasnou a se skupinou Kryštof společně nazpívali píseň Vánoční, která vyšla až po Gottově smrti. O scénář a režii ve videoklipu se postarala Richardova žena Karin.

Richard propůjčil svůj hlas hlavnímu hrdinovi, červenému autíčku jménem Blesk McQueen z animované pohádky Auta (Cars), Auta 2, Auta 3.

Filmy a seriály

Richardův talent se dá obdivovat i ve filmech a seriálech. Vidět ho můžeš například ve filmu Gump – pes, který naučil lidi žít (2021). Je to příběh psí pravdy, lásky a naděje.

Po boku Ondřeje Vetchého a Miroslava Donutila si zase zahrál v krimi-thrilleru Vysoká hra z roku 2020.

V předvánočním čase si pusť film Křídla Vánoc. Ten napsala i zrežírovala Richardova žena Karin a o hudbu se postaral on sám.

Ze starších zmiňme například Non plus ultras, Krysař, Nuda v Brně, Trosečníci nebo Nikdy nebude konec.

Richard nezůstává jen u filmů. Mrkni na seriály Gumy, Iveta, Znamení koně, Nemocnice na kraji města, Hraběnky nebo O ztracené lásce.

Divadlo

Díky moderování pořadu Medúza v sobě Richard objevil i herecký talent, který poprvé ukázal širšímu divadelnímu publiku ve Slezském divadle Opava ve hře Slečna Julie. Velmi dobře zvládl i obtížnou roli Skleněný zvěřinec. Za třetí roli, za tu ve hře Hamlet, získal cenu Alfréda Radoka. V roce 2003 se stal členem činohry Národního divadla.

Z nejvýznamnějších divadelních her, kde Richard účinkoval, jmenujme například kusy Romeo a Julie, Lakomec, Prodavač duší, Černé mléko a Láska a porozumění.

V současné době Richarda uvidíš v Divadle Ungelt ve hrách Všechny báječný věci a Deštivé dny.

Ocenění

Těch je celá řada, koukej:

  • 2000 Cena Alfréda Rakoda v kategorii Talent
  • 2004 Český slavík, skokan roku
  • 2012 Cena Thálie v kategorii Činohra – muži za výkon v inscenaci Deštivé dny v divadle Ungelt
  • 2013 Český slavík – 3. místo v kategorii zpěváci
  • 2021 Český slavík – 3 místo v kategorii zpěváci
  • 2022 Anděl za skupinu a album roku

Partnerka a děti

V letech 2005–2006 byl Richard ženatý s Ivou Frühlingovou. Další jeho ženou byla Martina Poulíčková (2008–2013) s níž má Richard syna Richarda a dceru Bereniku.

Teď je šťastně ženatý se spisovatelkou a režisérkou Karin Babinskou, se kterou se vzali v roce 2017. Karin má z předchozího vztahu dceru Jasmínku.

Koníčky

Vzhledem ke svým aktivitám Richard moc volného času nemá. Ale když už si ho najde, snaží se ho věnovat dětem.

Kde žije

Richard žije střídavě v Praze a na statku v Krkonoších. Podle svých slov bude „doma“ vždycky v rodné Ostravě. Jako svůj druhý domov mimo Českou republiku si s manželkou vybrali Dubaj ve Spojených arabských emirátech.

Co chystá

Od října se můžeš těšit na taneční soutěž StarDance, který uvede Česká televize. Richard a Dominika Rošková v současné době pilně trénují, a to dokonce až tak moc, že Richardovi po pár dnech v tanečních botách slezly nehty. Ale nic se neděje, trénuje dál v teniskách!

Další zajímavosti

Richard s Karin koupili léta zavřený a zchátralý podkrkonošský kostel sv. Petra a Pavla v Chotěvicích, který postupně rekonstruovali.

Richard Krajčo nahý

Nahý Richard Krajčo u klavíru. Ano, taková fotka existuje. Richard se na ní rozehrává před koncertem. A my musíme uznat, že spojení sexy těla a talentu je geniální.

Víc fotek Richarda Krajča najdeš na webu Aplausin.cz!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články