Patrik Děrgel: Hamlet s nejhezčím zadkem létal po jevišti úplně nahý

David Sedlecký / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0 / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
|
30. 08. 2023
|
Úžasně talentovaný Patrik Děrgel. Sympatický herec, zpěvák a příležitostný dabér. Taky milující manžel, otec, srandista a pohledný mladý muž se šibalským kukučem malého kluka.

Patrik Děrgel sluší jak divadelním prknům, tak televizním obrazovkám. Nezvykle brzo se podíval i na jeviště Národního divadla, kde pořádně zaválel. S tím nejklidnějším svědomím o něm můžeme říct, že je to přesně ten typ herce, který má široký záběr a na co sáhne, to se mu daří. A my se tomu, v souvislosti s těma jeho obrovskýma a krásně temnýma očima, vůbec nedivíme.

Když se totiž na Patrika podíváme, je na první pohled patrné, že to není typický hezoun, který vás dostane do kolen lusknutím prstu. V dobách, kdy ho ještě nezdobilo upravené strniště, které u něj vídáme dnes, se typově řadil spíš ke klukům sladkého vzezření a ražení. Ani náhodou bychom si ho dřív neuměly představit jako drsoně z kriminálek. Patrik Děrgel se tak pravděpodobně i pro tuhle svou pestrost a postupnou vyzrálost řadí právě k těm talentům, které máš chuť objevovat víc a víc.

Kdy a kde se narodil

Tahle tmavooká Ryba se narodila 24. února v Bohumíně. Ročníkově se řadí ke všem, kteří se narodili roku 1989.

Rodiče a sourozenci

Sám Patrik Děrgel se netají tím, že by si přál velkou rodinu. Jak uvedl, klidně by bral i pět dětí. Co se ale jeho vlastních rodičů, sourozenců a rodiny vůbec týče, jde o jedno velké mlčení. V tomhle směru si Patrik soukromí hlídá a my do něj pochopitelně nos strkat nebudeme.

Vzdělání

Kdyby tehdy byla v okolí Patrika Děrgela střední hokejová škola, svět umění a kultury by o dost přišel. Patrik totiž původně hrál hokej a po tomhle zaměření pokukoval i v souvislosti se studiem. Herectví ho absolutně míjelo a divadla moc nenavštěvoval.

Osud tomu ale chtěl jinak. Hokejová střední škola daleko, s matematikou byl mladý hokejista taky dost na štíru, a proto kurážně, byť bez hlubších znalostí a zápalu prubnul Janáčkovu konzervatoř v Ostravě. A světe div se, vzali ho hned napoprvé. Což se nestává úplně často a znovu to jen potvrzuje fakt o Patrikově mimořádném talentu, schopnostech a potenciálu. Ve studiu pak pokračoval na pražské DAMU.

Filmy a seriály

Kam přišel, tam zazářil. Když přihlédneme k jeho ne úplně vysokému věku, filmů a seriálů má na kontě opravdu víc než dost. Z filmů si vypíchněme třeba kousky jako Korunní princ, Jak si nevzít princeznu, Martin a Venuše, Smečka, Fotograf, Smíchov pláče, Brooklyn spí a brilantní Hořící keř.

Mezi seriály, které určitě budeš znát i ty, patří například Odznak Vysočina, Ordinace v růžové zahradě, Lajna, Helena, Specialisté, Modrý kód, V.I.P. vraždy, Sanitka 2 nebo Ulice.

Divadlo

Už během studia Patrik Děrgel účinkoval v Divadle Petra Bezruče nebo v Těšínském divadle. Jednu sezónu působil taky ve Švandově divadle v Praze a od roku 2021 hostuje v souboru Činohry Národního divadla v Praze. Té byl v letech 2015–2021 členem.

Na prknech, která znamenají svět, má za sebou velké úspěchy. Za Hamleta, kterého ztvárnil ve Švandově divadle, byl nominován na Cenu Thálie 2014 za nejlepší mužský herecký výkon v činohře.  O rok dřív získal Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku za rok 2013.

Některé hry, ve kterých se Patrik Děrgel blýsknul, si tak určitě musíme zmínit. Například Médea, Manon Lescaut, Frankenstein, Sen čarovné noci, Jsme v pohodě, Čupakabra, Nebe nad Berlínem, Román pro ženy.

Jiná práce

Vedle své hlavní profese se Patrik Děrgel sem tam věnuje i světu hudby. Zpívá a hraje na kytaru v kapele, která nese název EMA. Svůj přidružený um koneckonců jasně ukázal i v páté řadě pěvecké televizní soutěže Tvoje tvář má známý hlas. Jako soutěžící tehdy skončil na senzačním třetím místě a v šesté řadě stejného pořadu už povýšil na hereckého kouče.

Dabingu za sebou sice nemá tolik co František Filipovský, ale pár příležitostí už taky měl. Jeho hlas tak můžeme zaslechnout třeba v dabovaných filmech, jako jsou Bláznivá pětka, Divnosvět, Sněhová královna 1 a 2 nebo Black Panther.

Partner/ka a děti

Manželkou Patrika Děrgela je půvabná mladá dáma. Tuhle kudrnatou krásku jsme dříve znali jako Markétu Frösslovou. Dneska už je paní Děrgelovou a s Patrikem mají dvě dítka. Staršího Vavřince a malou Miru.

Koníčky

Slabost má Patrik Děrgel pro surfování. Tím samozřejmě nemyslíme surfování po internetu, ale skutečné klouzání po vlnách. Tomu se divadelní a filmový herec věnuje s vášní a oblibou hlavně při letních pobytech v Portugalsku, kam jeho rodina často vyráží na dovolenou.

Další zajímavosti

Patrik Děrgel je bezesporu zapamatovatelný talent, na kterého se zraky upírají příjemně. Televizní chvilka s ním většinou nezklame a v divadelním prostředí je taky jedinečná jízda. Jak je vidět, ani dyslexie a dysgrafie, které do vínku nafasoval, tohohle mladého herce nijak zvlášť nepoznamenaly.

Patrik Děrgel nahý

Ne nahý trošku, ne nahý napůl, ne nahý jen jako, ale nahý doslova, skutečně a opravdově. Přesně takový byl Patrik Děrgel ve zmíněném Hamletovi.

Jako jeden z nejmladších Hamletů v dějinách českého divadla vůbec pobíhal po jevišti s obnaženou zadnicí a vysloužil si nejen obdiv diváků, ale taky pochvalný komentář samotné režisérky Daniely Špinar (dřív Daniel Špinar). Ta na adresu Patrikova pozadí pronesla: „Patrik Děrgel je Hamlet s nejhezčím zadkem.“

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8

Autorka článku: Bára Klímová

Související články