Nejhloupější průpovídky k bezdětným aneb Kdo se o tebe jednou postará

bigstockphoto.com
|
07. 09. 2020
|
Je úplně jedno, jestli ses rozhodla nemít děti proto, že je nechceš, nemáš k nim vztah nebo máš raději zvířata a cestování. Nemít děti je naprosto normální! I přesto ale existují jedinci, kteří se ti to snaží vyvracet. Třeba následujícími řečmi.

„Bez dětí nemá život smysl.“

Přesně tak. Jediným smyslem života je stát se přenosným inkubátorem a vrhat jednoho potomka za druhým. Co na tom, že naše planeta je přelidněná a člověk dneska neví, co bude zítra? Co na tom, že kromě rození dětí existují i další aktivity, koníčky a mnohem bohulibější (a co si budeme povídat – taky příjemnější) činnosti?

Někdo považuje za svůj jediný smysl života přivedení potomka na svět. Jiný se „spokojí“ třeba s pomocí v útulcích, domovech pro seniory nebo objevením léku na rakovinu.

„Dokud nemáš děti, nepochopíš to.“

Co nepochopíme? Třeba to, že si žena dobrovolně zhuntuje tělo a na několik dlouhých let odepře právo na zasloužený odpočinek? Nebo to, že si poměrně záhy osvojí mateřský plurál a slovník z nejmenovaných diskuzních fór pro pošahané mamynky (čest výjimkám)? Třeba se nám taky nikdy nepoštěstí pochopit to, že spousta čerstvých rodičů odkopne a vymění dlouholetého chlupatého parťáka za ukřičené dítě. Ano, tohle všechno nepochopíme. A možná ani nechceme.

„Kdo se o tebe jednou postará?“

Jedna moudrá dobrovolně a šťastně bezdětná žena prohlásila, že domovy důchodců jsou plné opuštěných stařenek a staříků, kteří mají děti. A my jí musíme dát za pravdu. Opravdu ale existují budoucí rodiče, kteří si udělají dítě jen pro to, aby se o ně měl kdo postarat na stará kolena? Pokud ano, pak máme nové adepty na titul Sobec roku.

bigstock-couple-relaxing-with-pet-dog-o-51565003.jpg

Dobrovolně bezdětných je dneska čím dál tím víc.
bigstockphoto.com
Máš radši psy než děti? Pak není o čem diskutovat.

„Jednou určitě změníš názor.“

Libovolně zaměň například za hlášku „třeba k tomu časem dospěješ, případně „až potkáš toho pravého, budeš je chtít“. Pokud se člověk rozhodne děti z jakéhokoli důvodu nemít, je to jen jeho rozhodnutí a nikdo nemá právo ho za to soudit. Ne tak vytahovat křišťálovou kouli a věštit, jestli a kdy své rozhodnutí změní. Třeba se to stane a možná taky ne. A každému to může být úplně u… Však ty už víš kde.

„Jsi sobec/jsi kariéristka.“

Ano, jsme sobci jenom pro to, že nechceme zalidňovat už tak přelidněnou planetu. Nebo třeba proto, že objektivně zhodnotíme svoje možnosti a vnitřně cítíme, že bychom nebyli dobrými rodiči. Chceme se věnovat jiné činnosti, pracovat nebo třeba pomáhat jiným bez toho, abychom strávily dva roky, pět nebo třeba deset let kojením, přebalováním a utíráním pozvracené brady nebo podlahy (další si doplň podle vlastního uvážení).

Jsme sobci i proto, že nepočítáme s někým, koho vlivem vlastního stáří a nemoci okrademe o několik cenných let, které stráví péčí o naši pochroumanou tělesnou schránku. A ano, jsme kariéristi taky pro to, abychom mohli vydělávat na ty, kterým se do práce nechce a raději celý svůj produktivní život vrhají další „daňové poplatníky“ a „pracovníky roku“.

„A to rodině/partnerovi nevadí?“

A co do toho má rodina co mluvit? Bude tchyně vychovávat dítě, které si vydupala? Bude k němu tvoje máma několik let vstávat? Živit a šatit ho? A jak to bude všechno stíhat, když ještě nebude v důchodu?

A to by si měli uvědomit zvlášť rodinní příslušníci, kteří se nám snaží neustále dokazovat, že mají patent na rozum. V případě partnera, uznáváme, to může být trošku komplikovanější. Tyhle zásadní otázky by si měli ale oba vyjasnit hned na začátku vztahu, jinak spolu zbytečně jen ztratí čas.

bigstock-little-girl-sitting-on-the-flo-372024445.jpg

Mít děti, nebo ne? To by si měla žena rozhodnout sama.
bigstockphoto.com
Dítě opravdu není zárukou štěstí.

„Taky jsi byla dítě!“

Byla. A nemohla jsi o tom rozhodnout. Nikdo se tě na to totiž neptal. Teď tu moc máš! A sama objektivně zhodnotíš, jestli do tohohle podivného a nejistého světa přivedeš dalšího bezbranného tvora, který si nemůže vybrat, jestli sem chce patřit, nebo ne.

„Až budeš chtít mít rodinu, bude třeba už pozdě.“

Dneska už naštěstí dávno neplatí „recept na dokonalý život“ z jednoho známého filmu z roku 1987, který říká, že „výchozím bodem je samozřejmě svatba. No a potom už jsou jenom samá pozitiva a sociální jistoty. První dovolená v Jugoslávii, následuje první dítě, pak již výše zmíněný automobil, zde se stávám zástupcem ředitele, druhá dovolená v Jugoslávii, druhé dítě."

Dnešní gastronomie a díkybohu i doba notně pokročila. A věk matek, které na svět přivedou zdravé dítě, se rok od roku zvyšuje. Koukni třeba na Salmu Hayek, která porodila svou dceru ve 41 letech. Nebo Halle Berry, která se ve 47 letech radovala ze syna Macea. Dnešní medicína a lékařská péče je někde úplně jinde než kdysi. A pokud by ses přece jen pro děti rozhodla a tvoje tělo ti házelo klacky pod nohy, pořád ještě existují další možnosti a alternativy, jak si dítě pořídit.

„A co když je ten tvůj začne chtít?“

Pak má dvě možnosti – buď bude akceptovat tvoje přání a touhu po dobrovolné bezdětnosti, nebo si najde jinou přítelkyni, která mu dítě porodí. Pak je tady taky třetí možnost, kterou ale příliš nedoporučujeme. Nechat se „ukecat“ a podlehnout tlaku okolí. Takové rozhodnutí totiž ve finále často neudělají šťastným ani zmíněného partnera, ani ženu, která se dobrovolně stala chodícím inkubátorem. V konečném důsledku nemusí být šťastné ani ono nebohé dítě, k němuž žena třeba nikdy nemusí najít ten správný vztah.

„Budeš skvělá máma.“

A mohla bys být třeba úžasná veterinářka, onkoložka nebo třeba vědkyně. Taky můžeš odletět do vesmíru nebo se vydat zpřístupnit pitnou vodu lidem do zemí třetího světa. A možná se zatoužíš stát uznávanou sopranistkou, skladatelkou nebo budeš lovit perly z oceánu. Výběr máš jen ve svých rukou!

Jasně, dotyční budou samozřejmě namítat, že kariéru můžeš dělat i s dětmi. Ale proč mají neustále potřebu ti neustále podsouvat něco, co je ti proti srsti a z pochopitelných a zcela logických důvodů to odmítáš? Možná proto, že se těmihle „dobře míněnými radami“ snaží zkomplikovat život i tobě. Protože oni ho už ho pořádně zkomplikovaný mají. A můžou si za to sami.

Co si myslíš o dobrovolně bezdětných? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články