Ivo (40): „Vyhrál jsem miliony a skončil jako bezdomovec.“

bigstockphoto.com
|
03. 09. 2020
|
Sláva je vrtkavá dáma. O tomhle přísloví se přesvědčil 40letý Ivo, který rád sázel. S výhrou nepočítal, štěstí se na něj ale usmálo. Na kontě mu přistálo několik milionů a on mohl mít na zbytek života vystaráno. Bohužel s penězi špatně naložil.

Článek byl zpracován na základě příběhu čtenáře, který nám ho do redakce zaslal e-mailem. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenáře pozměněna – pozn. redakce.

Sázení jsem miloval

„Od ukončení školy jsem pracoval jako skladník. Svou práci jsem měl rád, byť peníze v ní nebyly na žádné obrovské vyskakování. Protože jsem rád pokoušel štěstí, s železnou pravidelností jsem sázel. Že bych si ale odnesl výhru, s tím jsem nikdy nepočítal.

Psal se rok 2018 a osud se rozhodl, že mi do cesty postaví životní zkoušku. V loterii jsem vyhrál skoro šest milionů. Nejprve jsem si myslel, že jde o omyl. Nemohl jsem totiž uvěřit, že zrovna na mě se usmálo štěstí. Že jsem se stal milionářem, jsem vlastně pochopil, až ve chvíli, kdy se výhra fyzicky objevila na mém bankovním účtu.“

Špatné rozhodnutí

„Prvotní šok střídala neuvěřitelná radost, ale zároveň i starost, jestli s penězi dokážu dobře naložit. Protože jsem si nikdy o takové částce nedovolil ani snít, s investicemi a zhodnocováním volných finančních prostředků jsem neměl sebemenší zkušenosti, rozhodl jsem se obrátit na ty, kteří byli v téhle branži doslova jako ryby ve vodě.

bitcoin-2643160_1280.jpg

Jak správně naložit s výhrou?
bigstockphoto.com
Peníze můžou do jisté míry přinést štěstí. Ale jen do oné jisté míry.

A to byla první chyba (z mnoha dalších), kterou jsem udělal. Nechal jsem se „ukecat“ k investici do kryptoměn. Prvotní výsledky vypadaly fantasticky. Zhodnocoval jsem výhru, co to jen dalo. Peníze v online prostředí přibývaly prakticky přes noc a já byl poměrně brzo na částce, která mě mohla zajistit do konce života.“

Půjčky kamarádům

„O mém úspěchu se pomalu začalo dozvídat okolí. A vždycky se našel někdo, kdo byl ve svízelné situaci a potřeboval půjčit. Mezi přáteli, bývalými kolegy a známými jsem během krátké doby rozpůjčoval skoro milion. Vše samozřejmě bez smlouvy, úroků a v dobré víře, že mi peníze všichni vrátí.

Bohužel z kamarádů se stali známí, kteří peníze shrábli a postupně o sobě přestávali dávat vědět. Nakonec si vyměnili čísla a zpřetrhali semnou veškerý kontakt. Tušíte správně, peníze jsem od (drtivé většiny z nich) už nikdy neviděl. A tak jsem přišel o svůj první milion. A to jsem ještě netušil, že přijdu i o ty další.“

Bezdomovec a alkoholik

„Jak dopadla moje investice do vrtkavé kryptoměny? Něco spolkla provize, něco lidé, kteří se mi o peníze starali a zbytek brutální propad kryptoměny. Obchodování na kryptoburze mě ve finále stálo skoro čtyři miliony. Ze dne na den se z milionáře stal opět skladník, který ale k jeho smůle propadl alkoholu.

Démon alkohol začal brzy ovládat můj osobní i pracovní život a dostával mě na stále hlubší dno. Poslední kapkou byla výpověď z bytu, který jsem dál nezvládal platit. Stal jsem se bezdomovcem, který čeká na plánovaný termín nástupu do protialkoholní léčebny.

Během několika měsíců jsem díky školáckým chybám a špatným rozhodnutím přišel o veškeré peníze, které mě mohly zajistit po zbytek života. Na druhou stranu to byla lekce, která se nepoštěstí jen tak někomu,“ uzavírá své vyprávění Martin.“

Znáš někoho, kdo vyhrál v loterii velké peníze? Jak s nimi naložil? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem.

Související články