Stanislav Majer: z truhlářské dílny na televizní obrazovky a prkna divadel

SimcaCZE / Creative Commons / CC-BY-SA-3.0 / https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:CC-BY-SA-3.0
|
16. 05. 2023
|
Patří k nejžádanějším českým hercům současnosti, často se objevuje coby policista v různých detektivních seriálech a na svém kontu má taky pěknou řádku filmových a divadelních rolí.

I přesto (nebo možná právě proto?) o svém soukromém životě Stanislav Majer moc nemluví. Čti dál a sama zjisti, co se nám podařilo o pětačtyřicetiletém herci vypátrat.

Kdy a kde se narodil

Stanislav Majer se narodil 5. června 1978 (ve znamení Blíženců) v Lounech.

Rodiče a sourozenci

Jeho rodiče pracovali jako kovoobráběč a kadeřnice, ale jejich jména neznáme. Moc toho nevíme ani o jeho sourozencích.

Vzdělání

Trochu nečekaně se vyučil truhlářem na učilišti v Hamru u Litvínova. Jak sám říká, vztah ke svému oboru nikdy moc neměl, inspiroval ho otec, který rád pracoval se dřevem.

Filmy a seriály

Do širšího povědomí se Stanislav Majer dostal díky roli Michala Millera v nekonečném seriálu Ulice. Často ho můžeš vidět jako muže zákona, třeba v seriálech Případy 1. oddělení, Případ pro exorcistu, Modré stíny, 1890 aj.

První výraznější filmovou roli získal ve filmu Odpad město smrt Jana Hřebejka, o rok později mu dal stejný režisér hlavní roli po boku Anny Geislerové ve filmu Líbánky. Že ale zvládá i jiné žánry než drama, prokázal například v pohádce Anděl páně 2 nebo v hořké komedii Vlastníci.

Divadlo

V divadle vlastně Majerova herecká kariéra odstartovala, konkrétně v lounském Multiprostoru, kde začal účinkovat už v 19 letech. V současnosti působí v Činoherním studiu Ústí nad Labem a v Divadle Na zábradlí.

Partnerka a děti

Naposledy jsme Stanislava Majera viděli s partnerkou v roce 2020, ale jsme optimisté a věříme, že vztah šťastně pokračuje dál!

Koníčky

Velkou láskou sympatického herce je právě herectví a obecně návštěvy divadla. Rád si zajede do Berlína na techno, naopak před ruchem velkoměsta utíká do své maringotky v přírodě.

Co chystá

Letos se můžeš těšit na Stanislava Majora ve dvou nových filmech: Hadí plyn a My, kteří kráčíme stíny.

Další zajímavosti

Příběh o tom, jak se stal Stanislav Majer z nešikovného truhláře žádaným hercem, stojí za to vyprávět. Na učňáku byl podle vlastních slov nejhorší ze třídy a výuční list získal s vypětím všech sil. Brousit dýhy u pásu ve fabrice vydržel jen pár měsíců, což byl úspěch na to, jak moc ho práce ubíjela.

Přihlásil se proto na pozici číšníka v restauraci, kolem které chodil denně do práce, a ještě že tak. Spřátelil se se šéfem podniku i jeho ženou, kteří v něm probudili lásku ke kultuře a poprvé v životě ho vzali do divadla. Tamější herecké výkony Majera oslovily natolik, že se rozhodl divadlu věnovat.

Ze začátku se mu sice vedoucí divadla vysmáli, ale už za půl roku zaskakoval jako náhradník v jednom představení… A zbytek už je historie!

Stanislav Majer nahý

V rouše Adamově a pocákaný krví běhal Majer po jevišti ve hře Spílání publiku.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články