Narcistická porucha osobnosti je častější, než si myslíš. Jak ji spolehlivě rozeznat?

Bigstockphoto
|
05. 12. 2023
|
Taky si pod pojmem narcis představíš ješitného metrosexuála, který o sebe přehnaně pečuje? Nemusí to tak být. Poznat narcistickou poruchu osobnosti je ve skutečnosti mnohem složitější. Přinášíme tipy, jak na to!

Narcistická porucha osobnosti je duševní onemocnění, které podle výzkumů postihuje až 6 % dospělé populace. Přestože postihuje jak muže, tak ženy, častěji se s ní setkáme u mužů. Narcistická porucha osobnosti u nás není moc známá, ale rozeznat ji včas by měla umět každá kočka. Být ve vztahu s narcistou totiž může být hodně nepříjemné!

Jak poznat narcistickou poruchu osobnosti

Lidé s narcistickou poruchou osobnosti mívají nepřiměřeně vysoký pocit vlastní výjimečnosti, důležitosti a nadřazenosti nad ostatními. Opájí se pocitem, že jsou chytřejší, úspěšnější nebo atraktivnější. Navenek působí sebevědomě a charismaticky, ovšem jejich pocit štěstí závisí na neustálém obdivování a uznání od druhých. Obklopují se tedy pořád skupinou lidí, u kterých platí za hvězdu. Hluboko uvnitř však narcisti trpí úzkostí, pocitem nejistoty a hanby, kterou mají tendenci zahánět alkoholem nebo drogami.

Lidé s narcistickou poruchou osobnosti mívají problém s přijímáním kritiky a odmítnutím, na to reagují podrážděně a někdy i agresivně. Celkově pro ně bývá těžké navazovat partnerské vztahy nebo dlouhodobá přátelství. Vzhledem k jejich neustálé potřebě o pozornost, aroganci a nedostatku empatie s nimi prostě nikdo dlouho nevydrží.

Typy narcistů: už jsi potkala toho zranitelného nebo maligního?

Narcisti ale nejsou všichni stejní, aspoň podle psychologů. Ve skutečnosti se dělí na pět typů. Věděla jsi, že můžeš narazit třeba na takzvaného grandiózního narcistu? Poznáš ho podle toho, že je spíš arogantní, neskrývá svou touhu ovládat druhé a bude po tobě chtít, abys ho obdivovala.

Možná si už potkala zranitelného narcistu, který má nízké sebevědomí, je spíš introvertní, má tendenci si hrát na oběť, a není tak lehké přijít na to, že má narcistní sklony.

Naopak velmi lehké je odhalit antagonistického narcistu, který má tendenci soupeřit s ostatními a využívat je. Často taky nesouhlasí s ostatními a nebojí se to dávat najevo.

Komunitní narcista je přesný opak předchozího typu, rád pomáhá a nesnáší nespravedlivost. Rád ale o sobě taky prohlašuje, jak moc je empatický a velkorysý.

No a to „nejlepší“ na závěr. Maligního narcistu by nikdo nechtěl potkat. Odborníci ho popisují jako pomstychtivého a zákeřného sadistu, který si užívá bolest druhých. Stejně jako ostatní narcisti, i on si užívá chválu a povyšuje se nad ostatními. Uznej sama, že to asi nebude úplně příjemný parťák.

Narcisti mezi známými osobnostmi

Některé ze jmenovaných typů narcistů jsi mohla potkat i na vedoucích pozicích nebo v kruhu celebrit. Typickým narcistou je třeba Donald Trump, který je panovačný a bez problému ponižuje jiné lidi. Dalším narcistou je zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, který má vizionářské myšlenky a touhu změnit svět. Kromě toho je ale prý taky agresivní a věří tomu, že nemusí dodržovat stejná pravidla jako statní.

Mezi dalšími známými jmény je kontroverzní golfista Tiger Woods nebo známý vrah Ted Bundy, jehož specialistou byla brilantní manipulace s ženskými obětmi. Možná tě překvapí, že má narcistní sklony i Madonna nebo Kim Kardashian. Obě jsou rády obdivovány a bezostyšně kradou pozornost, která by se měla dostat jiným.

Můžeme jím ale klidně i hlouběji do minulosti. Slavný francouzský vojevůdce a státník Napoleon Bonaparte si chtěl (někdy až přehnaně) agresivně kompenzovat své pocity méněcennosti a nízkého sebevědomí. Prý věřil, že je prostě výjimečný. A neexistuje snad lepší příklad narcisty, než byl Adolf Hitler. Kvůli jeho víře v sebe a v nadřazenost árijců umíraly milióny nevinných lidí. Neukázal žádnou empatii a od svých stoupenců vyžadoval stoprocentní podporu a souhlas se všemi odpornými činy, které páchal. Jednoduše „oplýval“ těmi vůbec nejhoršími vlastnostmi nacistů, které se dají identifikovat.

Randění s narcistou: první varovné signály

To, že muži dobývají ženy, je zcela normální. Ale pokud začíná být tvůj nový objev až moc, neustále tě bombarduje zprávami a lichotkami, je na místě dát si pozor. Narcisti mívají tendence zahrnout své kořisti mořem pozornosti proto, aby si tě omotali okolo prstu a měli tě hned ze začátku jistou. Narcisti nemají rádi nejistotu.

Osoby s narcistickou poruchou osobnosti mají tendence vybírat si partnery, které považují za výjimečné a zajímavé, aby mohli být ještě víc uctíváni okolím. Většina narcisů sáhne po empatickém protějšku, který ho bude zahrnovat obdivem. Mluví tvůj objev pořád o sobě a svých úspěších, ale o tobě nechce vědět skoro nic? Když mu o sobě něco řekneš, tak ho to nezajímá a na nic se tě nezeptá? Bingo, nejspíš randíš s narcistou.

bigstock-young-couple-arguing-a-man-wit-419005324.jpg

Narcistu nebudeš moc zajímat, není schopen empatie.
Bigstockphoto
Vztah s narcistou není žádný med. Jakmile pojmeš podezření, raději se s ním rozluč.

Vztah s narcisem může být peklo

Pokud jsi narcistovi dovolila vstoupit do svého života, začnou se objevovat další příznaky narcistické poruchy osobnosti. Za jeden z hlavních problémů se považuje to, že narcisové nemají žádnou empatii. Nezáleží na tom, jestli máš problémy v práci, zemřel ti někdo blízký nebo jsi nemocná, u narcisty budeš mít pocit, že je mu to jedno.

Na druhou stranu, pokud uděláš něco ty, co není podle narcisových představ (například si zajdeš na drink s kamarádkou místo s ním), nastane peklo. Narcisti bývají přehnaně žárliví a rádi tě zaplaví pocitem viny. Nedostatek empatie jde ruku v ruce se lhaním, se kterým nemají problém. Tihle lidé jsou skvělí řečníci a ze všeho se umí vymluvit. Pokud tedy partnerovy činy neodpovídají tomu, co říká, může se jednat o narcistické chování.

Experti radí: rychle pryč!

Manipulační techniky člověka s narcistickou poruchou osobnosti můžou dojít tak daleko, že tvé sebevědomí klesne na nulu, nepřipadáš si sama sebou a máš tendence se za všechno omlouvat (včetně chování svého partnera).

Pokud tyto pocity ve vztahu máš, experti doporučují vztah s narcistou co nejdřív ukončit. Může tě totiž zničit. Narcistickou poruchu osobnosti je bohužel skoro nemožné vyléčit. Jediným řešením je terapie, se kterou narcista bude málokdy souhlasit. Pokud ano, tak nejspíš proto, aby obohatil terapeuta o své kouzlo osobnosti.

Rozchod vždycky poznamená narcistické ego, může ti tedy volat, psát nebo zkoušet hrát na tvé city tím, že začne randit s někým novým, abys žárlila. Nenech se vyprovokovat a zablokuj si ho. Kdybyste ve vztahu zůstali, psychologové varují, že narcisti mají tendence neustále pokukovat po někom jiném, u koho by svůj sociální status ještě navýšili. Často i ve tvé přítomnosti, pamatuj, že narcisové nemají empatii. Takže vezmi nohy na ramena co nejdřív.

Potkala jsi někoho s narcistickou poruchou osobnosti?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8

Autor článku: redakce

Související články