Přidej do pračky obyčejný černý pepř a budou se dít divy

pixabay.com
|
05. 11. 2020
|
Napadlo tě po přečtení tohohle titulku, proč bys měla proboha do pračky přidávat pepř? Nás to překvapilo u známých! Proto jsme si řekly, že tuhle (staro)novou vychytávku vyzkoušíme. A nestačili jsme se divit!

Vychytávka, kterou znaly už naše babičky

Pepř se může pochlubit skvělými vlastnostmi nejen v kuchyni, ale taky při celé řadě zdravotních komplikací i péči o domácnost nebo třeba čisté a voňavé oblečení. Jeho přednosti znaly a aktivně využívaly už naše babičky. Dříve ho „ordinovaly“ třeba na bolavé a nafouklé břicho, proti lupům nebo při nechutenství. A pravděpodobně už tehdy ověřily jeho kvality na poli čistého a stálobarevného prádla.

Už žádné zbytky prášku

Taky tě rozčilují zrníčka pracího prášku ulpívající (především) na černém oblečení? Aby ses jich nadobro zbavila, stačí do prostoru určeného k oplachování, (ne k pracímu prášku, který je určen pro hlavní praní) přisypat jednu čajovou lžičku pepře. Po zbytcích prášku nebo pracího gelu nebudou ani památky.

Barvy jako nové

Pepř toho zvládne ale mnohem víc! Třeba taky udrží tvoje černé oblečení déle barevné. Co si budeme povídat. Po nějaké (a ne úplně dlouhé době) začne především to černé prádlo postrádat svoji původní barvu. Nepěkně bledne a vypadá značně obnošeně. I tomu ale dokáže snadno zabránit obyčejný černý pepř. Stačí ho hrst přihodit přímo do bubnu pračky a zapnout na obvyklý program.

2.jpg

Staronový fígl si určitě zamiluješ!
pixabay.com
Pepř je bezva pomocník. Vyzkoušej ho!

Jak jinak ještě barvy ochránit?

Kromě možná trošku netradiční „pepřové metody“ můžeš vyblednutí barev zabránit taky otočením oblečení naruby i tím, že nebudeš pračku příliš přeplňovat. Nezapomeň se taky držet doporučení na cedulkách a hlavně pračku čas od času důkladně vyčisti. Ani ten nejdražší prací prostředek nebo nejchytřejší rada našich babiček totiž nebude fungovat, pokud bude pračka plná prachu, nečistot a dalšího nastřádaného balastu.

Znáš nějaké další netradiční způsoby, jak využít pepř v domácnosti? Dek nám o nich vědět do diskuze pod článkem!

Související články