Bún bò Nam Bộ: Tenhle vietnamský pokrm si prostě zamiluješ

Bigstockphoto
|
23. 04. 2021
|
Tradiční vietnamská kuchyně je studnicí inspirace a pokrmů, které ti zamotají hlavu. A to doslova! Různorodé kombinace a snoubení chutí dokážou s tvými chuťovými pohárky divy.

Jedním z počinů tradiční vietnamské kuchyně je i pokrm Bún bò Nam Bộ, který se v posledních letech stává stále oblíbenějším. Pro jeho přípravu je sice potřeba sehnat a nakoupit ty správné suroviny, výsledek je ale přinejmenším dokonalý.

A kde se vlastně Bún bò Nam Bộ vzalo?

Tradiční vietnamský pokrm pochází z jihu Vietnamu a připravuje se tady už od nepaměti. Základem receptu jsou čerstvé suroviny. Chybět rozhodně nesmí hovězí maso, kulaté rýžové nudle, sladkokyselá rybí omáčka, bylinky, pražené arašídy a křupavá zelenina.

Postupem času se Bún bò Nam Bộ z Vietnamu rozšířilo do dalších částí Asie. A ochutnat ho v různých obměnách můžeš v řadě vietnamských restaurací taky u nás. Nebo si ho doma klidně připrav.

Postup sice nepatří mezi nejjednodušší, odměnou ti ale bude výtečný lehký pokrm pro celou rodinu. Pokud si ho navíc připravíš ve verzi s nudlemi Shirataki (konjakové nudle), hodí se i do dietního jídelníčku.

bigstock-top-view-composition-of-variou-294178309.jpg

Zkusíš si tenhle božský pokrm připravit?
Bigstockphoto
Příprava téhle dobroty je sice složitější, ale za tu námahu to stojí.

Jak si Bún bò Nam Bộ připravit?

Součástí receptu na Bún bò Nam Bộ je několik netradičních surovin (např. citronová tráva, rybí omáčka, rýžový ocet apod.), které seženeš v prodejnách asijských potravin nebo velkoobchodech pro restauratéry a kuchaře.

Abys získala autentickou chuť pokrmu, ničím zmíněné suroviny nenahrazuj a raději obětuj pár kaček a jeden nákup ve speciálce, než tradiční vietnamský pokrm pokazit nevhodnou skladbou použitých surovin.

Na maso budeš potřebovat:

  • 450 g hovězí kýty
  • 2 stonky citrónové trávy
  • 2 střední stroužky česneku
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • čerstvě mletý pepř

Na omáčku:

  • 350 ml hovězího vývaru
  • 2,5 lžíce třtinového cukru
  • 2,5 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 1 střední česnek
  • chilli podle chuti

Na nudle:

  • 300 g kulatých rýžových nudlí
  • cca 2 litry vroucí vody

Na ozdobení:

  • 1/4 ledového salátu
  • 1 mrkev
  • dvě hrsti mungo klíčků
  • dvě hrsti nepražených a neloupaných arašídů
  • dvě hrsti smažené cibulky
  • hrst nakrájené jarní cibulky
  • koriandr a citronová máta podle chuti

Postup přípravy Bún bò Nam Bộ:

  1. Jako první začni masem, které si dej na cca 30 minut do mrazáku. To pro to, aby se ti lépe krájelo. Jakmile maso ztuhne, vyndej ho a nakrájej na cca 2 mm tenké a libovolně dlouhé plátky. Takto připravené maso dej bokem a vrhni se na další suroviny.
  2. Česnek oloupej a nakrájej na plátky. Citronovou trávu oloupej ze tří horních vrstev, odkroj konce a středy nakrájej najemno.
  3. Maso dej do uzavíratelné misky, opepři čerstvě namletým pepřem, přidej česnek, citronovou trávu, olej, rybí omáčku a pořádně promíchej. Naložené maso můžeš nechat v ledničce marinovat klidně do druhého dne.
  4. Jakmile bude maso uleželé, vyndej ho z ledničky a nech alespoň půl hodiny odpočívat na lince při pokojové teplotě.
  5. Připrav si pánev, na které opraž arašídy. Ty pak rozmixuj v robotu nebo nadrť paličkou na maso. Na pánev nalij trochu oleje a osmaž na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Přebytečný olej sceď, odlož bokem a připrav si další suroviny.
  6. Salát nakrájej na drobné nudličky, bylinky nasekej nebo natrhej a mrkev nakrájej nebo speciální škrabkou nastrouhej na nudličky.
  7. Připrav si větší hrnec s vroucí vodou, do které vložíš rýžové nudle. Vař je asi pět minut a pak hned přeceď a propláchni studenou vodou.
  8. Předposledním krokem byla příprava omáčky. Do misky si nalij zhruba polovinu vývaru, nasekej česnek a přidej najemno nadrcené chilli semínka (nebo nakrájené čerstvé chilli papričky). Smíchej s rybí omáčkou a octem. Ochutnávej, dokud omáčka nebude dostatečně slaná a nakyslá. Pokud je omáčka naopak moc výrazná, rozřeď ji zbylým vývarem.
  9. Teď už zbývá jenom opéct maso. Suchou pánev si rozpal na maximum a maso na ní zprudka orestuj. Stačit budou dvě až tři minuty.  
  10. Do mísy servíruj nejdříve nudle, na něj ledový salát, mrkev, mungo klíčky, bylinky, maso arašídy, smaženou cibuli a nakonec jarní cibulku. Posypat můžeš ještě černým nebo bílým sezamem. Těsně před podáváním zalij teplou omáčkou.

Máš nějakého svého vietnamského favorita? Pochlub se receptem v diskuzi pod článkem!

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články