8 rad pro moderní i praktickou kuchyni

Shutterstock
Komerční článek
|
07. 09. 2021
|
Kuchyně je jedna z nejdůležitějších místností v bytě. Plánování jídelního koutu je pro nejednoho z nás příjemnou událostí. Vytvořit ale moderní a zároveň praktické místo není úplně jednoduché. V tomto článku ale naleznete cenné rady, které vám při vytváření dokonalého kuchyňského prostoru podají pomocnou ruku.

Přírodní materiály

Proutěné bytové doplňky jsou unikátním prvkem do moderního interiéru. Mají svůj specifický ráz a dokonale podrhnou teplo, které by z každé kuchyně mělo doslova sálat. Podnosy, tácy, úložné krabice i jiné kuchyňské doplňky volte v jemných krémových barvách a přírodních materiálech. Dřevěné komplementy jsou plně praktické, úsporné a hlavně útulné.

Přizpůsobte velikost a tvar

Funkční a pohodlná kuchyně musí být vyváženě ergonomická. Měla by se přizpůsobovat prostoru a dělat ty správné kompromisy. Tvar by měl vyhovovat vašim představám a okolnímu interiéru. Pohyb v jídelně by měl být co nejpohodlnější a nenáročný. Nesmí se zapomínat na praktičnost, ale i na stylové doplňky, které tomuto prostranství dodají osobité kouzlo.

Proutěné dekorace v domácnosti

Proutěné kuchyňské zboží vám z každého prostoru vyčaruje místo, kde se vaše rodina bude s radostí potkávat. Výrobky z vrbového proutí jsou nejen značně praktické, ale navodí vám doma úžasnou přírodní atmosféru. Proutěné zboží je navíc trvanlivé a dokonale prodyšné. Neváhejte tedy a využijte nejrůznější košíky pro skladování potravin, nebo vytvořte kreativní dekorace.

Dřevěné úložné boxy

Určitě víte, jak moc je důležitý úložný prostor. Ten by měl být praktický a dokonale systematický. Skvělým pomocníkem při uspořádávání jsou úložné boxy. Pokud budete zvažovat, jaké vybrat, pak rozhodně opět sáhněte po ekologickém a trvanlivém produktu. Dřevěné bedny se vám jen tak nerozbijí a skvěle splní účel praktického a přesto oku lahodícího interiérového prvku. Při nákupech, nebo ukládání zeleniny, či ovoce vám nejlépe poslouží různé bedýnky a přepravky. Opět je nejlepší volit přírodní materiály. Dřevěná bedna nemá tendence k vytváření vlhkosti a zapařování. Je tedy ideální pro skladování například jablek, ale i jiného ovoce.

shutterstock_1115705399.jpg


Shutterstock

Dostatek světla a vhodné osvětlení

Aby vaše krásná přírodní kuchyně vynikla, je třeba dbát i na pořádné osvětlení. Pokud se teprve rozhodujete, kde budete ideálně vařit, tak určitě tam, kde je nejvíce přirozeného světla (jižní strana). Případně prostor doplnit o dostatečné osvětlení. Kvůli praktičnosti oceníte zejména osvětlení nad pracovní deskou. Využít můžete světelné lišty, nebo stále populárnější LED světla.

Logické rozmístění kuchyňských spotřebičů

Pokud trávíte spoustu času vařením, tak víte, jak moc jsou důležité kuchyňské spotřebiče. I na ně je třeba myslet při plánování. Některé používáte častěji a musíte je mít prakticky po ruce. Některé je zas potřeba schovat a uložit tak, abyste je mohli použít jen občas. Tyčové mixéry můžete uschovat třeba do zásuvky u pracovního stolu a ty větší můžete uložit do skříněk.

Dřevěné kuchyňské potřeby

Pokud používáte moderní nádobí, tak nesmíte zapomenout, že mnohé teflonové pánve a nerezové hrnce mají tendence k poškrábání. Kuchyňské potřeby by měly být z přírodního materiálu, nejlépe ze dřeva, které vám pánev nepoškrábe. Skvěle sladěný interiér můžete ale podpořit i dřevěnými podnosy a tácy, na kterých se bude vaše výborné pohoštění dokonale vyjímat.

shutterstock_1926648506.jpg


Shutterstock

Design, který nikdy nevyjde z módy

Myslete na to, že jídelní kout je místem, které nebudete rádi měnit, a proto by měla být nadčasová. Výrobky z proutí do kuchyně jsou neomšelým a zároveň stále více modernějším elementem, který vám z interiéru vytvoří doslova designový skvost. Nesmrtelným univerzálním prvkem, který skvěle doplní elegantní i venkovskou kuchyni, je proutěná komoda. Ta je pomyslnou třešničkou na dortu celého prostoru.

Tagy: 
Související články