Co musíš mít, když máš doma novorozence? Postýlka je jen začátek

Bigstockphoto
|
24. 04. 2021
|
Jsi v očekávání nebo ses stala čerstvou maminkou? Poradíme ti, co si pořídit do základní výbavičky pro miminko.

Minimální potřebná výbava

Postýlka

Každé děťátko by mělo mít vlastní postýlku nejen pro zdravý spánek, ale i pro správný vývoj páteře. Vybírej s dostatečným předstihem, neboť některé druhy postelí nejsou v obchodech ihned k odběru, ale vyrábí se i několik týdnů. Do postýlky zvol vhodnou matraci.

Náš tip: I když tě možná na první pohled zaujmou malé roztomilé postýlky a kolébky, miminko z nich rychle vyroste. Ideální rozměr první postýlky je 60 × 120 cm. Aby se v ní dítko cítilo od narození v bezpečí, můžeš ji ještě zvelebit bavlněným mantinelem nebo hnízdečkem

Pleny

Plenkové kalhotky se vybírají dle hmotnosti dítěte. Na začátku hledej v obchodě plenky s číslem 1.
Bavlněné plenky jsou věčná klasika. V moderním světě se hodí jako podložka, na přikrytí miminka, na utření apod. Látkové pleny po vyprání ještě přežehli na nejvyšší teplotu.


Oblečení

Dle roční doby ti plně postačí tři kousky od každého druhu - kojenecké body, dupačky a overaly. K tomu pár ponožek, mikina nebo svetřík.
V zimních měsících připrav svému drobečkovi ještě kombinézu, teplou čepičku a rukavičky. Do kočárku můžeš přidat teploučký fusak.

Náš tip: Pro rychlejší oblékání jsou lepší bodýčka, která se přetahují přes hlavičku. V záplavě patentek se zvláště při nočním přebalování můžeš ztrácet.

Přebalovací pult

Abys měla vše po ruce, vyhraď si nějaké bezpečné místo pro přebalování miminka. Stačí stůl s přebalovací podložkou, dražší variantou je speciálně uzpůsobená komoda s praktickými přihrádkami, která ti může ladit se zbytkem nábytku.

Náš tip: Koutek na přebalování umísti co nejblíže ke koupelně, abys nemusela děťátko po koupeli nosit příliš daleko.

Vanička

Ze začátku je praktičtější namísto celé vany napustit vodou pouze menší plastovou vaničku, případně koupací kyblík. Později můžeš miminko koupat ve vaně za pomoci lehátka do vany.

Kočárek

Jedna z věcí, bez které se neobejdeš. Ať půjdeš kamkoliv, novorozenec musí být neustále s tebou. Na trhu je nepřeberné množství hlubokých kočárků, výběr záleží jen na tvých preferencích. Co se týká vlastností, poohlédni se po kočárku s co nejdelší korbou, velkými nafukovacími koly a prostorným košem na odkládání věcí. Sleduj také, jaké příslušenství má kočárek v ceně.

Náš tip: Jestliže máš v plánu více než jedno dítě, vyplatí se ti koupit nový kočárek v neutrální barvě.

bigstock-cute-little-beautiful-baby-gir-417331096.jpg

Kočárek pořiď v neutrální barvě, pokud plánuješ víc dětí nebo se chceš nechat překvapit.
Bigstockphoto
Kočárek, postýlka... Víš, co ještě budeš potřebovat?

Autosedačka

Pokud chceš s miminkem jezdit autem, musíš pořídit také bezpečnou autosedačku. Sleduj, zda k tzv. vajíčku je možné dokoupit adaptéry pro připevnění k podvozku tvého kočárku.


Léky

I když nikdo nechce přivolávat žádné nemoci, každé miminko si jimi bude muset bohužel projít pro vybudování imunity. Aby tě nic nezaskočilo, měla bys mít doma kromě teploměru k dispozici těchto pár základních léků, které jsou určeny k podávání od raného věku:

  • na teplotu Nurofen, Panadol nebo Ibalgin
  • na nadýmání Espumisan kapky
  • na bolest bříška Pupík emulgel
  • na rýmu Nasivin
  • na nosní hygienu mořská voda ve spreji
  • na alergii Fenistil kapky
  • na podrážděné oči OCUflash
  • na posílení střevní mikroflóry probiotika
  • na dezinfekci pupíku čistý líh

Kosmetika

Bohatě ti postačí jakýkoliv dětský krém na zadeček, tělový olejíček a vlhčené čistící ubrousky. V prvních měsících se dítko omývá pouze vodou bez šamponu. V létě oceníš dětský repelent.

Náš tip: Bepanthen je profláknutá klasika na většinu problémů, nicméně na opruzeniny skvěle funguje i Sudocrem.

Odsávačka hlenů

Nevyhnutelná pomoc při první rýmě. Tvůj drobeček ještě neumí smrkat, a proto budeš odsávačku hlenů časem potřebovat. Můžeš si vybrat buď ruční typ, připojitelný nástavec k vysavači nebo samostatnou elektronickou odsávačku.

Další praktické vychytávky

Monitor dechu

Anděl strážný pro tvůj klidný spánek. Speciální podložka do postýlky, která hlídá správnou frekvenci dýchání miminka. Monitor pomáhá včasně odhalit syndrom náhlého úmrtí dítěte, jež je známý pod zkratkou SIDS. Pokud je něco v nepořádku, rozezvučí se hlasitý alarm.

Náš tip: Monitory dechu z druhé ruky mohou častěji hlásit falešné poplachy, proto se vyplatí pořídit si nový už od začátku.

Dětská chůvička

Když chceš mít miminko pod kontrolou přes den v době jeho odpočinku, elektronická chůvička ti přijde vhod. Existují vysílačky přenášející pouze zvuk, ale také videochůvičky s malým monitorem.

Náš tip: S některými chůvičkami je možné spárovat několik kamer najednou, což se může hodit, když bydlíš ve velkém domě nebo rozlehlém bytě.

Kojící polštář

Skvělý pomocník ve dne i v noci, který ti pomůže vždy najít tu nejlepší polohu na kojení. Navíc ho můžeš vyzkoušet i pro pohodlnější usínání. A co dál?

Nosítko. Potřebuješ-li jít něco zařizovat a mít volné ruce, není nad nosítko či šátek, abys měla svého drobečka neustále u sebe.

Odpadkový koš na pleny. Asi je ti jasné, na co tento koš slouží.

Houpátko. Skvělý pomocník, který uleví tvým zádům a uspí miminko houpáním a příjemnou melodií za tebe.

Dudlík. Drobnost, se kterou si může miminko hrát, když mu budou růst první zoubky.

Zavinovačka. Miminko se v ní bude cítit v bezpečí a rychleji usne.

Dětské nůžky na nehty. První nehtíky se odlamují, případně je můžeš i lehce zapilovat.

Některé věci z uvedeného výčtu určitě už máš, jiné se ti mohou zase hodit jako inspirace do budoucna. Tak hodně štěstí!

Autorka článku: Olga Kolková

Související články