Jak ušetřit v domácnosti: malý rádce v ekonomické krizi

Shutterstock
Komerční článek
|
22. 01. 2023
|
Šetření začíná analýzou měsíčních příjmů a výdajů – teprve když zjistíš, s jakým rozpočtem pracuješ a kam mizí, můžeš začít vyvíjet strategie, jak ušetřit v domácnosti.

Po tom, co si sepíšeš seznam příjmů a výdajů, rozděl výdaje na nezbytné a ostatní. S nezbytnými, jako jsou nájem, hypotéka, školné, peníze za jídlo a další podobné, toho moc nezmůžeš. Proto jsou to právě zbytné výdaje, na kterých se dá ušetřit. Za pomoci finančního poradce můžeš provést třeba revizi pojištění; možná zjistíš, že ti někde nabídnou výhodnější tarif!

Jak ušetřit za energie?

Protože nepředpokládáme, že by ses zrovna chtěla pouštět do nákladných rekonstrukcí, vynecháme rady typu „pořiď si tepelné čerpadlo“ a „zatepli dům“. Jak teda ušetřit?

  • Proveď revizi dodavatelů plynu a elektřiny – stejně jako s pojištěním, i tady se může stát, že narazíš na výhodnějšího poskytovatele.
  • Neplýtvej teplem – vytápění domácnosti nad 25 °C je zbytečné a neekonomické. Hlídej si, abys nenechávala otevřená okna na ventilačku, pokud musíš větrat, proveď to krátce a intenzivně otevřením celé okenice na pár minut. A jestli jsi zimomřivější, ponožky, deka a šálek čaje to jistí.
  • Zhasínej světlo – tohle už pravděpodobně děláš, ale i tak si to neodpustíme: zhasínej světlo vždycky, když odcházíš z místnosti na déle než pár minut, a pokud ještě nemáš úsporné LED žárovky, zainvestuj do nich, protože se ti to určitě vrátí.
  • Plánuj vaření – zkus si naplánovat týdenní jídelníček tak, abys vařila třeba jen 3x do týdne. Kromě plynu a energie ušetříš i čas.
  • Pozor na elektrické spotřebiče – některé elektrické spotřebiče holt žerou víc energie než jiné. Pozor si dej zejména na varnou konvici, ve které ve vlastním zájmu vař jen tolik vody, kolik zrovna potřebuješ. Pokud totiž v rychlovarné konvici zbytečně uvaříš 1,5 litru vody, zatímco by stačil třeba jen čtvrtlitr, spotřebuješ 4x víc elektřiny, než je nutné!
  • Nezapomínej taky vytahovat nabíječky ze zásuvky, protože elektřinu spotřebovávají i v momentě, kdy na nich zrovna nic nenabíjíš. Dost toho sežere třeba i fén, ušetřit ti pomůže přepnutí vzduchu na studený.
  • Samostatnou kapitolou je televize, která v mnoha domácnostech běží 24/7.
  • Používej spotřebiče správně – myčku ani pračku nepouštěj, pokud nejsou plné. Ledničku pravidelně odmrazuj – námraza silnější než 3 milimetry zvyšuje její spotřebu až o 30 %.

shutterstock_1833132571.jpg

Nabíječka toho za rok dokáže "sežrat" nemálo.
Shutterstock
Máš nabito? Tak vytáhni nabíječku ze zásuvky, jinak stále čerpá elektřinu ze sítě!

Jak ušetřit v domácnosti za teplo?

O tom, že bys neměla přetápět, už jsme psaly. Teď se mrkneme na to, jak udržet vzniklé teplo v místnosti. Pokud máš pocit, že ti někudy profukuje (může to být zpod dveří i od oken), vezmi hadr nebo investuj do silikonového těsnění a ucpi škvíry. Rozdíl poznáš hned druhý den.

Když opouštíš byt, topení není potřeba vypínat; stačí ho dát třeba na dvojku, aby se udržela teplota kolem 18 °C. Je to úspornější než po návratu domů rozpálit topení na max s vidinou rychlého vytopení.

Pokud ti přijde, že topení netopí, i když ho máš na vysokém stupni, pravděpodobně potřebuje odvzdušnit. Na tuhle údržbu by se nemělo zapomínat a provádět by se měla alespoň 2x za topnou sezónu.

Jak ušetřit peníze za vodu?

Desítky litrů vody ti protečou mezi rukama cobydup. Denně každý z nás průměrně spotřebuje 120 litrů vody, což z celosvětového hlediska není zas tak špatné, ale vezmi si to ročně. Zvlášť když jde o pitnou vodu.

Nejprve se podíváme do koupelny, kde mizí voda nejvíc. Do napuštěné vany se vejde 150 litrů vody, sprchování je proto lepší volba. Nesmí ale přesáhnout 5 minut, jinak už je to diskutabilní. Zatímco si dáváš šampon na vlasy nebo si holíš nohy, nech vodu vypnutou, ať zbytečně neprotéká.

Jestli jsi i tak zarytou fanynkou koupelí, můžeš ušetřit recyklací použité vody – naber ji do kýblů a splachuj s ní záchod. Malé spláchnutí záchodu totiž spotřebuje 3 litry vody, velké 7 litrů. Taky hlídej, jestli ti neprotéká záchod a nekapou kohoutky.

Hned po koupelně je dalším strašákem mytí nádobí. Pokud máš myčku, dobrá práce, svůj úkol jsi splnila, jen ji nepouštěj poloprázdnou. Pokud myčku nemáš, snaž se mýt nádobí v napuštěném dřezu – mytí nádobí pod tekoucí vodou údajně spotřebovává až trojnásobek vody.

Jak ušetřit za jídlo?

Velkorozpočtovou položkou každé domácnosti je jídlo. Základem je nákup v akcích, a to klidně i do zásoby. Upustit můžeš od nákupu balené vody, protože ti z kohoutku teče pitná; pokud ji nechceš pít, protože má v sobě hodně vodního kamene, pořiď si filtrační konvici.

Potraviny, které rychle scházejí, nakupuj s rozvahou – třeba ovoce a zeleniny ber jen pár kusů, o kterých víš, že sníš. Stejně tak s pečivem; a kdyby ti náhodou nějaké zbylo, dej ho do mrazáku, po rozmražení bude jako čerstvé.

V neposlední řadě hlídej, kolik peněz utratíš za restaurace a rozvoz jídla. Dopřát si jednou za čas je fajn, ale při týdenním opakování se to do rozpočtu domácnosti nepěkně promítne.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články