Jak ušetřit za vodu: pravidla neplýtvání, která ti zachrání balík peněz

Shutterstock
|
02. 12. 2022
|
Ceny absolutně všeho jdou nahoru, a tak není divu, že se víc než dřív zajímáme o to, na čem všem se dá ušetřit a jak. Voda není výjimkou.

To, že v Česku jeden člověk spotřebuje denně průměrně 120 l vody nás sice oproti jiným šlechtí (jsou taky země, kde se jeden člověk blíží i 1 000 l), na druhou stranu jsou i státy, kde si musí jedinec vystačit s ubohými 5 litry. Luxus v podobě pitné vody tekoucí z kohoutku ve dne v noci si možná občas uvědomíme, když se díváme na dokument o Africe, dosud to s většinou z nás ale příliš necloumalo, protože nešlo o co? Nešlo o peníze.

Pitná voda nejen k pití

Občas možná zakroutíme hlavou nad tím, jak nevýslovné máme štěstí, že se v pitné vodě třeba i koupeme, zatímco na zmíněném chudším kontinentu (a nejen tam) si pro každý kbelík chodí i hodinu tam a hodinu zpátky. Pokud ti to není jedno, nejspíš už jsi začala vodu využívat chytřeji a šetříš s ní proto, že jejích obnovitelných zdrojů ubývá a výroba pitné vody je čím dál nákladnější.

Teď se k tobě nejspíš přidají i ti, kterým to myslí spíš přes útraty a úspory. Je totiž známo, i když to málokdo praktikuje, že například vodu využitou na koupel (nebo sprchování ve vaně) je možné využít ke splachování toalety. A fíglů je mnohem víc.

shutterstock_272195462.jpg

Ekologičtější přístup prospěje každému.
Shutterstock
Šetřit vodou se vyplatí nejen kvůli penězům!

Jak ušetřit vodu v koupelně

Začneme u koupelny, kde proteče vody až hrůza. Největší část spotřebované vody tak nějak logicky připadá na osobní hygienu (asi polovina spotřeby). Tu není nutné zanedbávat, aby ses mohla pochválit, ale tahle pravidla můžeš bez obav zařadit:

  • Lepší než napuštěná vana je obecně sprchování. To by ale nemělo přesáhnout 5 minut, jinak to začíná být lehce diskutabilní.
  • Pravidelná kontrola toalety a kohoutků je základ. Protékající záchod se může na dalším vyúčtování parádně podepsat, kapající kohoutky mu můžou šlapat na paty.
  • Dá se voda po sprchování sebrat (třeba zmíněném sprchování ve vaně nebo po koupeli)? Nech ji stát a později s ní splachuj toaletu.
  • Jestli můžeš, zainvestuj do moderní toalety, u které si můžeš vybrat, kolika litry vody spláchneš – malé spláchnutí znamená zhruba 3 litry, to velké asi 7 litrů.
  • Vypni vodu vždycky, když ji zrovna nepotřebuješ – během čištění zubů, mytí rukou mýdlem nebo během sprchování, když si zrovna dáváš šampón na vlasy.
  • Trvá to u tebe, než ti odteče studená voda a přijde na řadu teplá? Studenou vodu sbírej a pak ji použij na zálivku rostlin.
  • Per jen plnou pračku prádla.
  • Při výběru pračky hleď nejen na spotřebu elektřiny, ale i na spotřebu vody. A mít moderní pračku se fakt vyplatí – ty staré totiž na jeden cyklus spotřebují i 90 litrů vody, kdežto ty moderní zhruba 50 %!
  • Pákovou baterii ke každému umyvadlu, sprchovému koutu, vaně i dřezu! A na ni pak perlátor, díky němuž můžeš ušetřit i několik tisíc ročně, aniž bys to poznala na svém provozu.

Víš, že na jedno umytí rukou spotřebujeme asi 3 litry vody, sprchování vyjde na 60 litrů a napuštěná vana na 150 litrů? Malé spláchnutí toalety znamená 3 litry a to velké asi 7 litrů.

Jak ušetřit vodu v kuchyni

S množstvím vody, kterou spotřebujeme na osobní hygienu, se dá srovnat množství spotřebované v kuchyni.

  • Myj nádobí v myčce. Je to nejúspornější způsob. Pokud nemáš myčku, napouštěj si dřez. Nejhorší je mytí nádobí pod tekoucí vodou. Jen mezi mytím v napuštěném dřezu a mytím pod tekoucí vodou je rozdíl zhruba trojnásobný!
  • Myčku zapínej, až když je plná.
  • Špiň co nejmíň nádobí. Čím míň ho bude k mytí, tím líp.
  • Pánve a hrnce nech před mytím odmočit.
  • Ovoce a zeleninu myj v napuštěné vodě (třeba v míse). Tuhle vodu pak můžeš dál využít na zálivku rostlin.

Jak ušetřit vodu na zahradě

Dešťovka, tedy dešťová voda je zaklínadlo pro naše další bytí. Když máš totiž na zahradě sud nebo jakoukoli jinou nádrž, nasbíranou dešťovku můžeš využít k zalití prakticky čehokoli.

Zahradu zalévej ráno nebo večer, kdy jsou nižší teploty, a tím pádem je i nižší odpar vody. Rostliny tak nasají maximum toho, co jim dáš.

Velké šetření začíná u maličkostí, které nebolí. Jen je nutné na ně zpočátku myslet, než se z toho stane zvyk. Zkus to!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články