Rybí pomsta: co platí na kost zapíchnutou v krku?

bigstockphoto.com
|
22. 12. 2020
|
Spousta z nás si nedovede představit Štědrý večer bez večeře v podobě poctivé vánoční polévky a bramborového salátu s rybou. Co ale dělat, když se ti během ní zapíchne do krku kost? Zkus tyhle rady a triky, které tě téhle „rybí pomsty“ zbaví.

Chleba jako první pomoc

Zapíchnutá kost v krku není nic příjemného. Na druhou stranu si od ní často můžeme pomoct sami. Stačí k tomu obyčejný chleba (klidně pár dní starý), který kost snadno uvolní a pomůže k jejímu dopravení do žaludku. Utrhni si pořádné sousto, několikrát pořádně pokousej a zkus najednou spolknout.

Pomoc v podobě brambory

Podobné účinky jako starší chleba má i uvařená brambora. Pokud se ti nepodaří zapíchnutou kost uvolnit výše zmíněným způsobem, zkus sníst ještě kus uvařené brambory. Kost by se do ní měla zapíchnout a opět společně se soustem putovat dál do trávicího traktu.

Zelí a hutný nápoj

Lékaři ORL, kteří každoročně kosti zaseknuté v puse řeší, doporučují kromě výše uvedeného i pokus s kysaným zelím, které můžeš zapít hutným nápojem (např. smoothie). Pokud jde kost vidět, můžeš si od ní pomoct i prsty. Jen pozor na to, ať se kosti nezbavíš na úkor právě snězené večeře.

bigstock-tasty-homemade-fried-carp-fish-341966167.jpg

Rybí kost se v krku zapíchne snadno a rychle.
bigstockphoto.com
Ryba k Vánocům neodmyslitelně patří. Ale co když se ti bude mstít?

Marshmallows dokážou pomoct

Pokud nepomůže nic z výše uvedeného a ty máš doma pytlík oblíbených pěnových bonbonů marshmallows, zkus jich pár požvýkat. Lepkavá sladká hmota k sobě může kost přilepit a posunout ji správným směrem.

Olivový olej pro odvážné

Zní to možná divně, od kosti v krku ti ale může dost dobře pomoct taky olivový olej. Zkus proto spolknout 1 až 2 polévkové lžíce „oliváče“ a čekej, co tenhle experiment s kostí udělá. Olivový olej pokryje výstelku krku a kost samotnou, což ti usnadní její následné spolknutí.

Ocet a kašel jako předposlední záchrana

Ani předposlední rada není pro každého. Tentokrát se totiž dostane ke slovu pro změnu ocet. Kyselina v něm obsažená může kost narušit, a ta se tak stane měkčí a snáz ji proto spolkneš. Změklou kost můžeš zkusit taky vykašlat. Pokud ale nic z výše uvedeného nepomůže, návštěvě pohotovosti se asi nevyhneš. Ničeho se ale neboj, lékař má nástroje, kterými kost z krku šetrně odstraní.

Zasekla se ti někdy v krku kost? Jak ses jí zbavila? Poděl se o svůj trik v diskuzi pod článkem!

Související články