
Kuskus se pyšní titulem zdravé potraviny, a když si ze všech jeho variant vybereš ten celozrnný, uděláš pro své zdraví opravdu dost. Nesmíš to s ním ale přehánět – pořád jde vlastně o těstovinu nabitou sacharidy, jejichž přebytek siluetě neprospívá.
Kuskus ti mimo jiné nabídne vitamín B a dost minerálů, jako fosfor, vápník, hořčík nebo zinek. Celozrnný kuskus přitom obsahuje těchto látek víc, na rozdíl do toho běžného. A nabízí hned 3x větší množství vlákniny.
Co se kalorií týče, 100 g kuskusu ti dodá asi 1490 kJ (356 kcal), 16 g bílkovin, 66 g sacharidů a 2 g tuků. Je to tedy dobrá a hodnotná příloha, u které si však musíš dávat pozor na množství.
Kuskus s tuňákem si určitě zamiluješ!
Ty si ho zamiluješ a tvoje tělo ti za něj bude vděčné. Zatímco kuskus ti dodá sacharidy, a tedy energii, kvalitní tuňák je zase zdrojem zdravých tuků a bílkovin. Když si budeš kupovat toho v konzervě a vybereš si tuňáka ve vlastní šťávě, získáš s ním 607 kJ ve 100 g, 20 g bílkovin, 9 g sacharidů a 2 g tuků, když si vybereš tuňáka ve slunečnicovém nebo olivovém oleji, dostaneš 1690 kJ ve 100 g, 18 g bílkovin, 0 g sacharidů a 37 g tuků. Je tedy na tobě, jestli chceš doplnit i víc tuků, nebo ne. V jedné konzervě obvykle najdeš 80 g tuňáka, což k zasycení bohatě stačí.
To zase samozřejmě závisí na tom, co jíš během dne, abys měla skutečně vyváženou stravu. Tuky by v ní měly být zastoupeny z 30–35 %.
A teď už ten slibovaný recept. Skvělé je, že příprava kuskusu nevyžaduje žádné speciální zkušenosti, je totiž extra jednoduchá. Stačí jen zalít ho horkou vodou nebo uvařeným bujónem a nechat nabobtnat. Za 10 minut s ním můžeš dál pracovat.
Co budeš potřebovat: kuskus, tuňáka v konzervě podle výběru, vejce, zeleninu
Jak na to?
- Připrav si podle návodu kuskus.
- Vidličkou v konzervě rozkouskuj tuňáka, aby byl šťavnatý, případně se hezky spojil s olejem.
- Tuňáka zamíchej do kuskusu a přidej oblíbenou zeleninu – čerstvou nebo konzervovanou. Vynikající volbou je hrášek a kukuřice.
- Do směsi nastrouhej vajíčko nebo ho na nakrájej na drobné kousky. Jídlo tě pak víc zasytí.
- Celý výtvor dokořeň podle chuti – sůl a pepř je klasika, můžeš přidat i oblíbené bylinky.
Pokud se po jídle nechystáš mezi lidi, přistrouhej si do směsi česnek, je to výborné. Příště můžeš jako další přísadu vyzkoušet třeba osmahnutou slaninu.
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- kaloricketabulky.cz
- autorčiny zkušenosti