Úžasný kuskus s tuňákem: na tuhle vyváženou baštu už nedáš dopustit

www.bigstockphoto.com
|
28. 03. 2019
|
Kuskus se pyšní titulem zdravé potraviny, a když si ze všech jeho variant vybereš ten celozrnný, uděláš pro své zdraví opravdu dost. Nesmíš to s ním ale přehánět – pořád jde vlastně o těstovinu nabitou sacharidy, jejichž přebytek siluetě neprospívá.

Kuskus ti mimo jiné nabídne vitamín B a dost minerálů, jako fosfor, vápník, hořčík nebo zinek. Celozrnný kuskus přitom obsahuje těchto látek víc, na rozdíl do toho běžného. A nabízí hned 3x větší množství vlákniny.

Co se kalorií týče, 100 g kuskusu ti dodá asi 1490 kJ (356 kcal), 16 g bílkovin, 66 g sacharidů a 2 g tuků. Je to tedy dobrá a hodnotná příloha, u které si však musíš dávat pozor na množství.

Kuskus s tuňákem si určitě zamiluješ!

Ty si ho zamiluješ a tvoje tělo ti za něj bude vděčné. Zatímco kuskus ti dodá sacharidy, a tedy energii, kvalitní tuňák je zase zdrojem zdravých tuků a bílkovin. Když si budeš kupovat toho v konzervě a vybereš si tuňáka ve vlastní šťávě, získáš s ním 607 kJ ve 100 g, 20 g bílkovin, 9 g sacharidů a 2 g tuků, když si vybereš tuňáka ve slunečnicovém nebo olivovém oleji, dostaneš 1690 kJ ve 100 g, 18 g bílkovin, 0 g sacharidů a 37 g tuků. Je tedy na tobě, jestli chceš doplnit i víc tuků, nebo ne. V jedné konzervě obvykle najdeš 80 g tuňáka, což k zasycení bohatě stačí.

bigstock-fresh-salad-with-couscous-and-221565649.jpg

To zase samozřejmě závisí na tom, co jíš během dne, abys měla skutečně vyváženou stravu. Tuky by v ní měly být zastoupeny z 30-35 %, což znamená 50-80 g tuků, přičemž záleží na tvé váze, výšce a dalších tělesných vlastnostech.

A teď už ten slibovaný recept. Skvělé je, že příprava kuskusu nevyžaduje žádné speciální zkušenosti, je totiž extra jednoduchá. Stačí jen zalít ho horkou vodou nebo uvařeným bujónem a nechat nabobtnat. Za 10 minut s ním můžeš dál pracovat.

Co budeš potřebovat: kuskus, tuňák v konzervě podle výběru, vejce, zeleninu

Jak na to?

  • Připrav si podle návodu kuskus.
  • Vidličkou v konzervě rozkouskuj tuňáka, aby byl šťavnatý, případně se hezky spojil s olejem.
  • Tuňáka zamíchej do kuskusu a přidej oblíbenou zeleninu – čerstvou nebo konzervovanou. Vynikající volbou je hrášek a kukuřice.
  • Do směsi nastrouhej vajíčko nebo ho na nakrájej na drobné kousky. Jídlo tě pak víc zasytí.
  • Celý výtvor dokořeň podle chuti – sůl a pepř je klasika, můžeš přidat i oblíbené bylinky.

Pokud se po jídle nechystáš mezi lidi, přistrouhej si do směsi česnek, je to výborné. Příště můžeš jako další přísadu vyzkoušet třeba osmahnutou slaninu.

Jak si ráda připravuješ kuskus ty? Máš oblíbený recept, na který nedáš dopustit? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Související články