Chleba ve vajíčku: obyčejná klasika na netradiční způsoby

Bigstockphoto
|
22. 09. 2021
|
Chleba ve vajíčku je vděčnou rychlovkou, kterou milujeme. Jak tuhle klasiku připravit jinak a tak, aby si na ní pochutnali všichni? Zkus tyhle super recepty!

Finger food à la mini-chleba ve vajíčku

Tenhle netradiční finger food můžeš klidně servírovat ve chvíli, kdy k tobě dorazí nečekaná návštěva a ty zrovna nemáš po ruce žádné jiné pochutiny. Jeho příprava ti zabere pár minut a výsledek bude minimálně originální.

Potřebovat budeš:

  • chleba (klidně může být i starší)
  • vejce
  • tuk (na smažení, nejlépe sádlo)
  • cibuli
  • zelenou cibulku nebo pažitku
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Starší chleba nakrájej na kostičky, aby byly tak akorát do pusy. V pánvi rozehřej tuk a osmaž na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Do ní pak přidej kostičky chleba. Až je osmažíš, zalij je rozšlehaným vajíčkem, zamíchej a dochuť solí a pepřem. Přesuň do misky a dozdob zelenou cibulkou nebo pažitkou nakrájenou na kolečka.  

Fit chleba ve vajíčku

Potřebuješ jídelníček maličko odlehčit, zároveň se ale téhle dobroty nechceš tak úplně vzdát? Připrav si její zdravější variantu!

Potřebovat budeš:

• starší celozrnný chléb (může být i domácí špaldový nebo žitný)

  • vejce
  • lžičku oleje
  • cibuli
  • sůl
  • pepř
  • domácí hořčici (případně hořčici bez chemické konzervace)
  • pickles
  • čerstvou zeleninu

Jak na to?

Na rozehřáté nepřilnavé pánvi opékej z obou stran chléb, který sis předtím namočila v rozšlehaném vajíčku ochuceném solí. Hotový pak můžeš ještě pomačkat ubrouskem, abys z něj dostala zbytek oleje. Pak chleba potři domácí hořčicí a dozdob kvašenou nebo čerstvou zeleninou.

bigstock-dipping-bread-with-a-fork-in-b-365389738.jpg

Cibule, česnek nebo zakysaná smetana. To může z chleba ve vajíčku udělat královskou baštu.
Bigstockphoto
Chleba ve vajíčku vždycky chutná. Zkus tyhle triky, jak dobrotu ještě povýšit!

Chleba pečený v bílcích

Tuhle netradiční dobrotu si zamilují zejména milovníci lehkých večeří nebo rychlých svačin. Příprava je opět jednoduchá a nezabere ti víc než pár minut.

Potřebovat budeš:

  • tmavý chléb (starší)
  • vaječné bílky
  • sůl
  • pepř
  • koření
  • cibuli
  • rajče

Jak na to?

Bílky řádně rozšlehej a dochuť pepřem, solí, případně čerstvými bylinkami. Pak v nich smoč tmavý žitný chléb a polož ho na plech vyložený pečicím papírem. Zbytek bílků můžeš do plechu vylít. Chleby vlož do předehřáté trouby a hlídej, dokud se neupečou. Upečenou dobrotu můžeš po vytáhnutí ozdobit čerstvou zeleninou.

Chleba v česnekovém vajíčku se šunkou a sýrem

Máš ráda česnek? Kromě toho, že působí jako přírodní antiseptikum a antibiotikum dokáže proměnit i zdánlivě obyčejný pokrm v luxusní unikát.

Potřebovat budeš:

  • chleba
  • vejce
  • olej
  • 1–2 stroužky česneku
  • šunku
  • tvrdý sýr
  • hořčici
  • mletou papriku
  • sůl
  • pepř
  • bylinky (sušené i čerstvé)

Jak na to?

Nejdříve si na malé kostičky nakrájej sýr a šunku. V misce rozšlehej vejce a přidej do něj nakrájené suroviny, rozetřený česnek a bylinky podle chuti. Směs by měla být hustší, aby ti na chlebu držela.

V pánvi rozehřej olej a jednotlivé plátky chleba namáčej ve vajíčku. Namočené plátky pak v pánvi osmaž tak, aby byly z obou stran zlatavé. Usmažené plátky pokládej na ubrousek, který z nich odsaje přebytečný tuk. Hotový chleba potři hořčicí a dozdob dle chuti.

Vytuněný chleba ve vajíčku se zakysanou smetanou

Nebaví tě klasika? Co takhle do receptu na klasický chleba ve vajíčku přidat ještě jednu netradiční ingredienci? Řeč je samozřejmě o zakysané smetaně, která tě v téhle lahůdce příjemně překvapí a zároveň osvěží.

Potřebovat budeš:

  • starší chleba
  • vajíčka
  • zakysanou smetanu
  • česnek
  • hořčici
  • sýr
  • šunku
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Rozklepnutá vajíčka našlehej spolu se smetanou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Rozehřej troubu na 190 °C a nachystej si plech, který vyložíš pečicím papírem. Plátky chleba postupně namáčej ve vaječné směsi a ukládej vedle sebe na plech.

Na jednotlivé plátky naaranžuj šunku a sýr. Takto ozdobený krajíc přikryj druhým obaleným krajícem chleba. Zbylou směs nalij do plechu, krajíce posyp nastrouhaným sýrem a vlož do trouby. Chleby peč, dokud nejsou z jedné strany dozlatova, pak je obrať a opeč druhou stranu.

Máš nějaký svůj oblíbený recept na netradiční chleba ve vajíčku? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články