Vajíčka na pět způsobů. Jak si nejlíp připravit ztracená nebo míchaná?

Bigstockphoto
|
19. 04. 2022
|
Vejce jsou neuvěřitelně vděčná surovina. Díky nim si můžeme upéct nějakou tu dobrotu, hodí se jako ingredience… Nebo můžou být tím hlavním, na čem si pochutnáš!

Zdravý jídelníček je přímo vítá, ale stejně jako se vším, i s nimi platí, že všeho s mírou. Nemusíš se ale obávat toho, že by tě pár vajíček denně pomalu, ale jistě zabíjelo. Musela bys jich pravidelně spořádat hromadu, aby se to nějak neblaze projevilo. Dávno je totiž vyvrácený mýtus, že vajíčka zvyšují cholesterol a že obsahují jen nasycené mastné kyseliny, protože mají živočišný původ.

Zároveň je nutno vyzdvihnout v nich ukryté bílkoviny, které jsou pro tělo vysoce vstřebatelné a ještě obsahují důležité aminokyseliny. Vejce tě tedy dokážou pěkně zasytit a postarají se o udržení svalové hmoty (proto je baští i fitness nadšenci).

Kromě toho obsahují i vitamíny (hlavně ty skupiny B) a minerály (třeba fosfor, zinek a železo) i další prospěšné látky.

5 vymazlených postupů na dokonalá vajíčka

Že se na přípravě vajíček nedá nic moc zkazit? Inu, dá. Ve spoustě případů se dají minimálně udělat ještě líp, než jsi je dosud připravovala.

Míchaná vajíčka

Je jen na tobě, jaké ingredience přidáš a co naopak vynecháš. Jedno je ale jisté – míchaná vajíčka by neměla být vysušená, nýbrž krémová. Toho docílíš tak, že si je předem rozmícháš v hrnku nebo misce a přidáš mléko nebo sodovku (ideálně lžičku na jedno vejce). Pak zapomeň na olej a na pánvičce nech rozpustit trošku másla. Výsledek bude luxusní!

bigstock-homemade-american-scrambled-eg-365746120.jpg

Stačí troška másla místo oleje a rozdíl je hned znát.
Bigstockphoto
Krémová míchaná vajíčka jsou lepší než ta vysušená. Věř nám...

Volské oko

Lahodný bílek a roztékající se žloutek, kdo by tuhle dvojku neměl rád? Vajíčko vždycky vylij na pánvičku, až když je máslo opravdu rozpuštěné, a pak ho smaž na mírném plameni, aby se ti nespálily okraje bílku. Pokud chceš žloutek radši tužší, opatrně vajíčko obrať a osmahni ho i z druhé strany.

Ztracené vejce

Tohle je lahůdka všech lahůdek, která povýší jakýkoli pokrm na fenomenální dobrotu. Než se to naučíš na výbornou, nejspíš pár vajíček nebude úplně tip ťop, ale to se nedá nic dělat. Vajíčko vyklepni do misky s octem a pak teprve do vroucí vody. V té hned vytvoř vír, aby se bílek omotal kolem žloutku. Vajíčko nech ve vodě 3 minuty a pak ho vyndej. Chuťově zazáří jak v koprovce, tak na toustu.

bigstock-avocado-toast-cherry-tomato-o-259552864.jpg

Vejce tě skvěle zasytí díky obsahu vysoce vstřebatelných bílkovin.
Bigstockphoto
Ztracené nebo taky zastřené vejce si můžeš dát třeba na toust. Bude to paráda!

Můžeš si pomoct i potravinovou fólií – dej si ji přes okraje misky a vyklepni ho do ní. Cípy pevně svaž provázkem a takhle nech vajíčko ve vodě vařit 3-5 minut.

Omeleta

U tohohle pokrmu by člověk řekl, že se fakt nedá nic zkazit, málokdo ale tuší, že omeleta se nesmí míchat a správně se nemá ani otáčet! Na pánvičce si nech rozpustit máslo, aby byl výsledek krémovější (stejně jako u míchaných vajíček), vajíčka na ni vlij a už se jí ani nedotkni. Na závěr ji akorát osol, opepři a přidej oblíbené bylinky nebo sýr.

Vejce naměkko a nahniličko

Měla jsi dojem, že vejce naměkko a nahniličko je to samé? Není. Vejce naměkko se vaří pouhé 4 minuty po tom, co ho vložíš do osolené vroucí vody. Výsledkem je úplně tekutý žloutek a mírně tekutý bílek.

Vejce nahniličko oproti tomu vaříš 7 minut. Bílek je pak hezky měkký a žloutek polotekutý. Záleží ale na velikosti vajíčka, jeho teplotě a čerstvosti, takže výsledek nemusí být pokaždé stejný.

Jak máš nejradši vajíčka? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem a přidej třeba i nějaký svůj fígl na jejich přípravu!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články