Kdy a jak odstrojit vánoční stromeček: na Tři krále nebo na Hromnice, s igelitem a lakem na vlasy

Shutterstock
|
02. 01. 2024
|
To nejkrásnější z vánočních svátků je za námi. Teď už jen zbývá odstrojit stromeček a uklidit vánoční výzdobu. Ale kdy je na to ten správný čas?

Podle našeho malého soukromého průzkumu je vánoční stromeček součástí většiny domácností do 6. ledna, tedy do svátku Tří králů. Ale proč zrovna 6. ledna? Asi správně tušíš, že tahle tradice je spojena s křesťanskými zvyky, 6. leden totiž označuje den, kdy tři králové dorazili do Betléma poté, co se narodil Ježíš. Tenhle den tak signalizuje oficiální konec vánočních oslav.

Původ tohohle křesťanského zvyku ale hledejme dál, ve starší historii Keltů. Keltové v období vánočních svátků oslavovali zimní slunovrat. Součástí oslavy bylo i obřadní pálení polena a posledním dnem, kdy posvátný oheň plál, byl právě 6. leden.

V minulosti lidi dokonce věřili, že pokud vánoční stromeček schovají dřív, případně později než na svátek Tří králů, budou mít po celý následující rok neštěstí.

Někomu doma dělá stromek parádu až do 2. února čili do Hromnic. Naši předkové mimo jiné taky věřili, že pokud ho nestihnou odstrojit na Tři krále, musí ho doma ponechat až do 2. února. A původ hledejme opět u pohanů. Právě 2. únor zasvětili staří Keltové bohu Perúnovi, kdy před jeho děsivým rachotem prchali zlí duchové a zalézali do země. Do té doby před nimi jako ochrana sloužil právě ozdobený vánoční stromeček.

shutterstock_2404292223.jpg

Odstrojit vánoční stromeček nemusí být nenáviděná akce.
Shutterstock
Postav stromek na vyřazený ubrus a ušetři si práci s uklízením!

Voda, igelit a lak na vlasy

V každém případě ale mysli na to, že čím déle se stromkem v teplém interiéru kocháš, tím víc péče mu musíš věnovat. Především musí stát ve stojánku s vodou. Ale pozor, pokud ho seřízneš špatně, nepomůžeš mu. Nejvíc vody totiž nasává díky pletivům pod kůrou. Takže pokud je tahle část kmene odstraněna třeba frézováním, bude vánoční stromeček trpět žízní. Několikrát týdně ho taky poros odstátou vodou.

Naše babičky ho zkušeně stříkaly bezbarvým lakem na vlasy. Zkus to taky. Jehličí po téhle proceduře nebude tak brzy opadávat. A samozřejmě se vyplatí rozprostřít pod zelenou korunu stromu například igelit nebo vyřazený vánoční ubrus, který zachytí opadávající jehličí. Ubrus pak můžeš vyhodit.

Pár super fíglů, aby šlo odstrojení stromečku od ruky

Aby nebylo odstrojení vánočního stromku nenáviděnou činností, která tě bude děsit od chvíle, kdy si ho před svátky přineseš domů, zkus tyhle postupy:

  • Vyhraď si dostatek času, ideálně víkend. Hodit si po práci ještě šichtu u stromečku by totiž nebyl zrovna nejlepší nápad.
  • Nejdřív sundej skleněné ozdoby, ať si je nerozbiješ.
  • Pak odstroj všechno ostatní a vlož zpátky do krabic.
  • Velkou pozornost věnuj háčkům, kterými jsi ozdoby na strom připevňovala. Nejenže ozdoby uložené zpátky i s nimi ti ušetří příští rok práci, ale háčky ponechané na stromečku představují i potencionální nebezpečí.
  • Jestliže máš umělý stromek, stačí ho osprchovat, po vyschnutí schovat do plastového pytle a uložit na půdu nebo do sklepa. S živým stromkem bude poněkud větší práce kvůli opadávajícímu jehličí, ale pokud jsi pod něj dala igelit nebo prostěradlo, máš zčásti vyhráno.

Stromek polož k popelnici nebo z něj vytvoř ochranu pro rostliny

Úplně nejjednodušší způsob, jak se vánočního stromečku zbavit, je odnést ho ven k veřejné popelnici nebo kontejnerům určeným pro tříděný odpad. Neboj se, jedná se o jediný případ, kdy je to povoleno. Pokud by totiž všichni hodili stromeček do nádob na směsný odpad, velice rychle by se do nich nic nevešlo. Odvoz vánočních stromků probíhá ve většině měst od ledna do února.

Odstrojený vánoční stromeček můžeš ale taky zužitkovat doma. Dobře poslouží jako zdroj polínek na podpal nebo z jeho větví vytvoř ochranu pro choulostivé rostliny na zahradě. Dávej ale pozor, aby na něm před použitím nezůstaly žádné háčky.

Stromek můžeš zavézt i do kompostárny. Některé ti ho dokonce rovnou vymění za už zpracovaný kompost.

Pozor! Dříví zpátky do lesa radši nenos. I po důkladném prohlédnutí totiž hrozí, že háčky, které na stromku nedopatřením zůstanou, by lesní zvěř poranily.

A co ty, držíš se tradic, nebo stromeček odstrojuješ, když se to hodí, nehledě na datum?

Použité zdroje:

  • bydlimekvalitne.cz/kdy-jak-odstrojit-vanocni-stromek-idealne-do-tri-kralu-s-prosteradlem-nebo-lakem-na-vlasy
  • adbz.cz/hobby/kdy-odstrojit-vanocni-stromecek-navod/
  • idnes.cz/hobby/domov/povanocni-uklid-manual-likvidace-vanocniho-stromku-uklid-ozdob-tydenik-tina.A210107_175304_hobby-domov_mce
Tagy: 
Související články