Jak ochránit vánoční stromek před dětmi? Chce to přípravu a vysvětlování

Shutterstock
|
20. 12. 2022
|
Tiše a ochotně, purpura na plotně, cukroví na svátečním tácu, nohy nahoře, pohádky a v duši klid, pohoda. Idylka jak vyšitá. Až na ten převrácený stromek…

Když má člověk zvířecí mazlíky nebo malé děti, s nějakou tou případnou vánoční nehodou v souvislosti se stromkem musí holt počítat. Děti jsou pytle blech a to je potřeba mít na paměti. Obzvlášť pak batolata nebo ty, co právě zjistily, že to dole jsou nohy a dá se na ně postavit, dají v misi „jak uhlídat vánoční stromeček“ zabrat dvojnásobně. Kdo je ale připraven, není zaskočen, a my ti tak poradíme, jak se likvidaci stromku malým nájezdníkem v pohodě vyhnout.

Roli hraje věk

Se školkovými dětmi a malými školáky je to už úplná brnkačka. Tyhle děti už na stromek natěšeně čekají od listopadu a spíš o něj pečují, než že by se snažily o jeho zkázu. To když už, tak omylem v zápalu hry, například. Ale co si tyhle větší děti nadrobí, to si taky sní, s nápravou pomůžou a jede se dál.

Když máš totiž doma čerstvého prcka, který jen leží na dece, sám zatím neotočí ani hlavu a vůbec netuší, že to, co kolem něj po čtyřech chodí je pes a ne slon, můžeš se v klidu vrátit k cukroví. Tam fakt nic nehrozí ani stromku, ani dítěti. Samozřejmě za předpokladu, že hrací dečku i s mrňousem nepoložíš přímo pod stromek.

Tou nejohroženější skupinou tak zůstávají rozjívená batolata. Děti, které zkouší chodit, nebo už dokonce chvíli chodí, plazící se děti, lezoucí po čtyřech i ty, které ještě nesedí s jistotou. Všem těmhle mrňatům se v blízkosti stromku opravdu může něco stát, když je nebudeš bedlivě hlídat. Pro tyhle prcky je stromek lákadlem a všechna ta světýlka a ozdoby si většinou chtějí prohlídnout pořádně zblízka. A na to je dobré myslet.

Seznámení pomáhá

Většina rodičů potvrdí, že nad rozzářené dětské oči není. Když dítě ráno vstane a vidí nazdobený stromek, který tam večer předtím ještě nebyl, je to kouzelný okamžik, ano. Tohle se ale děje až od určité doby. Půlročnímu prckovi všechno ještě nedochází. Není tak od věci nechat tyhle menší děti se stromkem seznámit.

Když nenazdobený stromek bude nějakou tu chvíli stát v obýváku, mrňous se samozřejmě neubrání a bude se s ním chtít seznámit blíž. Tohle mu klidně dovol a asistuj. Dítě rychle zjistí, že máma vyšiluje, když se k němu buclaté ruce přiblíží, taky že stromek lehce píchá, když si jej chce očichat moc zblízka, nehraje, nesvítí a celkově s ním vlastně není žádná zábava. Stromek dítě brzy přestane zajímat a odbatolí se třeba k šuplíku s ponožkami, který je podstatně legračnější.

Až se pak nakonec na stromku objeví veškeré zdobení, dítě to sice zaujme, ale už bude, byť hodně zhruba vědět, že o úplnou novinku v bytě se nejedná. Pak už je jen na tobě, abys trpělivě opakovala, opakovala a opakovala, že na stromek nesaháme.

shutterstock_515647189.jpg

Vánoční stromeček může přežít svátky, i když máš doma děti.
Shutterstock
Pokud už tvoje ratolest pobírá rozum, bude o stromek spíš pečovat, než aby ho ničila.

Kočičí tipy závěrem

Jestli jsi snad kvůli stromku v tandemu s potomkem jako na trní už týden předem a představuješ si nejrůznější katastrofy, můžeme tě uklidnit. Na nejhorší scénáře většinou nakonec nedojde a v podstatě se nic hrozného nestává. Sem tam se nějaký ten stromeček na zemi sice octne, ale tragédie z toho nebývají.

Pro klid duše ti ale závěrem pár slíbených tipů zkušených rodičů přece jen dáme:

  • S malými dětmi se raději vzdej kolekce. Šustivý, svítivý obal s čokoládou je pro mrňata neodolatelné pokušení.
  • Do jisté doby, pokud to tak i vy dospělí doma chcete, to nemusí být strom jak hrom. Poohlédněte se po menším, který se dá ustavit třeba na vyšší komodu.
  • Mysli na případné zajištění stromku. I to je fajn řešení.
  • Skleněné ozdoby nech v krabici. Kdyby se náhodou skutečně něco stalo, ať z toho není zranění.
  • Pozor na háčky.
  • Pokud ti doma leží nevyužitá dětská ohrádka, můžeš vánoční stromek zatarasit.
  • Nazdob stromek s rozmyslem. Pokud se bojíš, dávej křehčí ozdoby až do vyšších míst a dolů soustřeďuj všechno bezpečné.
  • Vsaď na spolehlivý a robustní stojan.
  • Dítku můžeš rozptýlit pozornost i dalším malým stromkem v jiné místnosti. Ten pojmi jako vyloženě dětský, se kterým si mrňous bezpečně může dělat, co chce.

Kterou ochrannou cestou se vydáš letos ty? Máš nějakou osvědčenou radu?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články