Jak se zbavit nervozity a čím nám znepříjemňuje život

Bigstockphoto
|
21. 05. 2021
|
Čeká tě vystoupení před lidmi, zkoušky v autoškole nebo první rande a patříš k těm, kteří válčí s nervozitou a nevědí, jak se s ní vyrovnat? Víme, co udělat pro to, aby ti bylo lépe. Čti následujících řádky a uvidíš sama!

Jestli máš pocit, že třes, ledové ruce, pocení, nevolnost, ba dokonce zvracení k tvému životu navždy patří a nikdy se těchto příznaků nervozity nezbavíš, máme pro tebe dobrou zprávu. Správnými návyky se jich totiž zbavit můžeš. Příští prezentace v práci už nemusí být takové peklo, jako doposud možná bývalo.

Co je nervozita a proč jí vůbec trpíme?

Nervozita není nic jiného než strach ze selhání. Když máš vystoupit před lidmi, bojíš se, že zapomeneš, co říkat, že selže technika a ty nebudeš vědět, co s ní, nebo že zakopneš a před všemi se rozplácneš jak dlouhá, tak široká. Před zkouškou v autoškole se zase bojíš, že to do něčeho napereš nebo ti to někde na křižovatce „chcípne“. Před prvním rande vůbec nevíš, co čekat, a bojíš se, že to bude trapas, ze kterého nebudeš vědět, jak utéct. Nebo prostě nebudeš vědět, co říkat.

Strach je zase docela přirozený mechanismus těla, jenž velí vyhnout se situacím, které by mohly být nebezpečné až fatální. Strach z výšky nás chrání před tím, abychom se procházeli po okraji střechy. Strach z vody nám zase brání skočit do rozbouřené řeky. Jenže takový strach, který nás zaplaví při docela běžných záležitostech, už tak pozitivní není.

Za tu divočinu, která se stane při rozhodujících okamžicích, například při zkoušce v autoškole, při státnici nebo při přijímacím pohovoru do práce, dost často může právě ona tréma. Strach, že se ztrapníš, a nejrůznější konkrétní představy, se ti v hlavě zakoření tak, že se nakonec velmi pravděpodobně stanou. Slušně začarovaný kruh, co?

Navíc je naprosto neoddiskutovatelnou pravdou, že strach samotný je většinou horší než to, z čeho ho máme. Tvoje představivost je neuvěřitelná mrcha. Už jsi snad někdy viděla, aby někdo na firemní prezentaci zakopl, vylil na sebe kafe, potom mu nešla technika a ještě zjistil, že má díru na kalhotách? Pravděpodobnost, že se to všechno stane, je fakt hodně mizivá.

Co dělat, když se blíží to, čeho se bojíme?

Samozřejmě se připrav, nenech nic náhodě. Připrav se na prezentaci, na testy nebo na pohovor, jak nejlépe to umíš. Nakonec se můžeš uklidňovat těsně před akcí, že jsi pro úspěch udělala všechno, co bylo v tvých silách. Při přípravě ale mysli na to, že by bylo fajn, abys měla například odpoledne před tím volné – ideální je jít na procházku na vzduch, projet se na kole nebo cokoli, co ti pomůže trochu zrelaxovat už tak přepnutý mozek.

bigstock-woman-runner-walking-with-dog-95899829.jpg

Před akcí si odpočiň a nepřepínej se.
Bigstockphoto
Jdi na procházku a nadýchej se čerstvého vzduchu. Pokud máš psa, ten ti za společné a takhle strávené odpoledne poděkuje.

Jednou z věcí, kterou je potřeba udělat, je dobře se vyspat. Možná patříš k těm, kterým to v těchto situacích moc nejde, ale zkus to. Odpočinout si je prostě základ. Na akci potom nezapomeň vyrazit s nějakou časovou rezervou, ať tě nestresuje už i to, že jdeš třeba pozdě.

Taky si můžeš dát den před akcí uklidňující čaj z bylinek, ale nepřežeň to s ním. Pomoct ti může třeba meduňka, třezalka, levandule nebo heřmánek.

Co dělat, když už jde do tuhého?

Tady platí pravidlo, které je ve své síle naprosto nedostižné těmi ostatními. Dýchat! Pravidelně dýchej, abys okysličila mozek. Nepřeješ si přece z jeho nedostatku třeba zkolabovat, že ne? Ne, nechceme tě děsit. Jenom ti dáváme důvod k tomu, abys myslela na to, že máš pořádně dýchat.

bigstock-business-woman-resting-in-yoga-127090196.jpg

Zkus využít pravidlo 2-8-4.
Bigstockphoto
Nemusíš pět minut před akcí dělat jógu. Ale hlavně dýchej.

Teď přichází právě ten moment, když si máš říct, že jsi pro svůj úspěch udělala všechno, co jsi mohla. Víc už prostě udělat nešlo.

Potom můžeš s dechem zapracovat ještě víc. Metodou 2-8-4 dokonale zaměstnáš i mozek, takže nebude čas na nějaké naprosto zoufalé myšlenky. Dvě vteřiny se nadechuj, osm vteřin měj zadržený dech a čtyři vteřiny vydechuj. A pořád dokola. Zkus si to nejdřív nacvičit doma v klidu, potom to teprve aplikuj ve stresové situaci.

Analyzuj minulé situace, které strach navozují

Možná už se ti někdy stalo, že ti prezentace nevyšla. Tak si to ale rozeber a zeptej se sama sebe, proč tomu tak bylo. Mohla jsi za to, že se pokazilo něco na počítači a prezentace se sekla? Ne. Mohla jsi za to, že venku pršelo a ty jsi měla trochu pokažený účes? Ne.

Na druhou stranu – pokud na sebe vyliješ kafe, protože budeš tak nervní a klopýtneš, bude to tvoje chyba. A to je sakra důvod se uklidnit, dýchat a věřit si. Když nastoupíš před publikum sebevědomě a budeš se usmívat, všechno půjde jako po másle. Pokud se ti třesou ruce, chyť se řečnického pultíku nebo stolu. Při pohovoru je slož do klína. Když budeš věřit, že všechno klapne, tak všechno klapne. A basta.

A náš tip na závěr? Nedávej si panáka na kuráž. Nikdy! 

Související články