Jak zařídit byt na pronájem a vydělat?

Pexels
Komerční článek
|
31. 05. 2023
|
Vlastníte byt, pro který nemáte vlastní využití? Pak byste si neměli nechat ujít příležitost svůj majetek zhodnotit prostřednictvím pronájmu. Jak byt určený k pronájmu zařídit, aby se vám investice vrátila? Poradíme vám.

V první řadě si vše musíte spočítat

Nalijme si hned na úvod čistého vína. Byt určený k pronájmu žádný pronajímatel nevybaví luxusním nábytkem a spotřebiči. Aby se totiž významnější investice vrátila, musel by být nájem nepřiměřeně vysoký, což by značně snížilo vaši schopnost najít nájemce.

Musíte tedy najít řešení, kdy při co nejnižší ceně bude byt co nejvíce atraktivní. Není-li byt ve vyloženě špatném stavu, nechystejte se na kompletní rekonstrukci. Je pouze vhodné byt vymalovat, případně položit nové koberce či plovoucí podlahu apod. Zkrátka dejte do pořádku všechny povrchy a všechny rozbité věci. Nedostatky by totiž nájemce nejspíše časem stejně reklamoval a požadoval po vás nápravu vadného stavu, je tak lepší vyřešit vše hned na začátku, když v bytě ještě nikdo není.

Spočítejte si, jak vysoké budete účtovat nájemné (budete se muset pohybovat někde kolem průměrné ceny nájmu za obdobné byty v dané lokalitě), a od toho odvoďte, jaký máte přibližně prostor pro investice, resp. za jak dlouho se vám vámi investovaná částka vrátí z nově plynoucích příjmů.

Základní vybavení, bez kterého nájemce neseženete

Je standardem, že v bytech určených k pronájmu je plně vybavená koupelna a kuchyň. Bez tohoto základního vybavení byt jen těžko pronajmete. Pořídit tak musíte sprchový kout nebo vanu, toaletu a umyvadlo. Pračka v bytě obvykle nebývá, je ale dobré zajistit možnost jejího zapojení, protože drtivá většina nájemníků si pračku do bytu bude chtít pořídit.

V kuchyni pak samozřejmě musí být kuchyňská linka, sporák a trouba, někteří majitelé do ní umisťují i lednici. Standardem naopak nebývá mikrovlnná trouba nebo rychlovarná konvice – drobné spotřebiče si pořizují nájemníci.

Pronájem kompletně vybaveného bytu?

Alternativou je samozřejmě pronájem kompletně zařízeného bytu, se kterým nemá nájemce žádné starosti. Zkrátka podepíšete nájemní smlouvu, předáte klíče a nájemník může bydlet. Výhodou je, že si v takovém případě můžete účtovat vyšší nájemné, ale zase vás bude pravděpodobně trápit, zda nájemce užívá vybavení řádně a nedochází k jeho nadměrnému opotřebení. Pokud by nájemce nebyl v tomto ohledu spolehlivý, je dobré mít po ruce vzor výpovědi z nájmu a po několika upozorněních, na která by nájemce případně nebral zřetel, pronájem ukončit.

Doporučujeme vám vybavit byt moderním nábytkem z velkých nábytkových řetězců, které zpravidla nabízejí nejlepší poměr ceny a výkonu. Pořiďte prostornou sedací soupravu, pohodlnou postel. Nezapomeňte na nejrůznější skříňky, komody, kusové koberce či obrazy. V dnešní době musíte klást důraz i na to, aby byt vypadal skvěle na fotkách, pomůže vám to získat pozornost lidí, kteří nájemní bydlení aktuálně hledají.

Související články