Domácí čistič na podlahu: Voní, myje a je za pár korun

Bigstockphoto
|
23. 02. 2023
|
Pokud si doma v každé místnosti nevykračuješ po červeném koberci, pak si určitě pravidelně při vytírání dáváš rande s mopem. V pořádku. Pozor ale na čistič.

Ten správný prostředek na čištění podlahy ti ušetří moře zbytečné námahy. Nejde totiž jen o to, aby podlaha voněla jako rozkvetlá jarní louka, ale v první řadě musí být čistá. Nejen na oko, ale opravdu bez bakterií. A vůbec neplatí, že čím víc chemie v koktejlu na podlahové krytiny je, tím bude lepší. V mnoha případech je tomu spíš naopak.

Po některém prostředku s chemií třeba zůstávají přímo ukázkové šmouhy. Jiný čistič na podlaze zase zanechává parádní matný film. Ten sice se chtěným zrcadlovým leskem nemá nic společného, ale na trénink rychlobruslení na chodbě je perfektní. To se musí nechat. Další se nehodí zrovna na tvůj povrch a o všech těch škodlivých dobrotách, které pak vdechujeme, radši ani nemluvě. Dneska si tak ukážeme vlastní prostředek na vytírání podlahy, který zvládneš umíchat ve vteřině. Na jeho silné čisticí a dezinfekční vlastnosti se můžeš spolehnout úplně stejně jako na jeho šetrnost k životnímu prostředí i k dýchacím cestám.

Co potřebuješ:

  • teplou vodu
  • trochu bílého nebo normálního octa
  • pár kapek tekutého mýdla

Jak na to?

  • Jestli tipuješ, že všechno odstartuješ natočením teplé vody do menšího kbelíku, hádáš správně a můžeš tímhle krokem začít klidně hned.
  • Do teplé vody pak přidáš ocet. Tuhle čistící složku, která dělá domácí prostředek tím, čím je, přidáváš od oka. Pokud třeba vytíráš jen mrňavou plošku v panelákovém bytě za hlavními dveřmi, nebudeš to s octem nijak přehánět. Stačí půlka hrnku. Jestli se ale chystáš vytírat letní sídlo s dvacítkou pokojů, v takovém případě půjde množství octa rapidně nahoru. To, že během velkého úklidu průběžně měníš vodu, je pak samozřejmost.
  • Nakonec do směsi pošleš trochu tekutého mýdla. Určitě bude lepší, když se zase poohlédneš po něčem šetrnějším.
  • Párkrát míchneš a je to. Pak už jen šup do směsi s hadrem nebo mopem a hurá na bleskové vytírání, po kterém můžeš z podlahy i jíst.

bigstock-top-view-at-fit-sporty-healthy-360734602.jpg

Připrav si voňavý a šetrný čistič podlahy přesně podle sebe.
Bigstockphoto
Teď už se bude u tebe na podlaze dát dělat úplně cokoli.

Kočičí tipy závěrem

Velké holky dobře ví, že všechno souvisí se vším. S úklidem to není jiné. Ani ten nejlepší prostředek na podlahu ti úklid nezefektivní, když budeš například vytírat špinavým hadrem. Totéž platí pro směr vytírání. Možná by ses divila, kolik lidí si nejdřív vytře a pak teprve jim teprve docvakne, že musí po mokré podlaze přeběhnout zpátky. Špína pak sice mizí, ale otisky zůstanou a můžeš jet znovu.

Perličkou, na kterou často zapomínáme je i to, že podlaha hezky rovnoměrně schne, když současně přidáme i pořádné vyvětrání. Jestli si ale největší starost děláš o nelibý zápach octa, máme pro tebe pár vychytávek, jak ho vyřadit ze hry:

  • Ke směsi můžeš přihodit sušené byliny, které se tvému nosu zamlouvají.
  • Neváhej přidat i pár kapek vonných olejíčků. Vůbec se nemusíš držet jen jedné vůně. Zaexperimentuj si a vyzkoušej různé míchané varianty. Takový uklidňující čajovník v kombinaci s levandulí je obzvlášť příjemnou záležitostí.
  • Když nefandíš vonným olejům, sáhni po citronové šťávě. I ta typický octový zápach přebije.

Vyzkoušíš náš tip nebo se podělíš o svůj vlastní?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články