Čisté a voňavé WC: Vyrob si šumivku do záchodu za 2 Kč

bigstockphoto.com
|
17. 02. 2021
|
Místnost, kam i císařpán chodil sám, je semeništěm bakterií. Proto bychom jí měli věnovat náležitou péči. Jak udržet toaletu čistou za pár kaček? Stačí si vyrobit čisticí bombu!

DIY čistící bomba z pěti surovin

Co si budeme nalhávat. Komerční čisticí prostředky z obchodu nebo drogerie nepatří nejlevnější. Když k tomu přidáme ještě jejich ne úplně ideální složení a zátěž pro životní prostředí (stejně jako pro naše oči a dýchací cesty), není se čemu divit, že řada z nás sahá po biologicky rozložitelných prostředcích. Ty nám ale pro změnu dokážou udělat do peněženky pořádnou díru.

Jak tuhle prekérku řešit? Jednoduše! Stačí si vyrobit domácí šumivku složenou z pěti jednoduchých surovin, které se určitě objevují u tebe ve spíži nebo lékárničce. A jak na to? Příprava je snadná a zabere ti jen pár minut volného času. Navíc se u ní zabaví i děti. Výsledkem bude šumivá bomba, která toaletu v jednom kroku vyčistí a příjemně osvěží. Tak co, jdeme na to?

Na výrobu čistící šumivky budeš potřebovat:

  • 2 hrníčky jedlé sody
  • hrníček kyseliny citronové
  • 2x10 kapek esenciálního oleje (třeba levandulový nebo tea tree)
  • rozprašovač s trochou vody
  • silikonové formičky nebo obal od pralinek

Připrav si větší misku, do které nasypej jedlou sodu a kyselinu citronovou. Pořádně promíchej a po kapkách (cca 10 kapek od každého oleje) přidávej vybraný olej (levandulový skvěle voní, tea tree pro změnu desinfikuje).

Pokud ti přijde směs pořád suchá, můžeš ji zastříknout trochou vody z rozprašovače. Výsledná konzistence bombiček by neměla být suchá, ale nesmí mít ani příliš tekutou podobu. Bombičky bys z ní totiž tvarovala jen velmi obtížně.

bigstock-colored-bath-bombs-on-a-store-358223714.jpg

Domácí osvěžovač WC je za pakatel!
bigstockphoto.com
Tyhle bombičky si uděláš snadno a rychle. A levně!

Jakmile bude mít směs konzistenci, se kterou se ti bude dobře pracovat, připrav si silikonové formičky, obal od pralinek nebo klidně alobal, který zformuješ v malé kalíšky, a směs do připravené formy natlač.

Jakmile čisticí bombičky vyschnou, můžeš je rovnou použít. Stačí bombu vhodit do záchodové mísy, kde pěkně napění, uvolní vodní kámen, nečistoty a ještě místnost krásně provoní. Zbytek bombiček ulož třeba do uzavíratelné sklenice pro pozdější použití.

Ruličky od toaleťáku všude, kam se podíváš? Tady jsou kočičí tipy, jak je využít!

Kočičí tip závěrem

Tyhle šumivé bombičky jsou nejen účinné, ale taky ekologické a cenově dostupné. Jedna bomba tě totiž vyjde na pouhé dvě koruny, což je v porovnání s běžnými chemickými prostředky opravdu zlomek ceny. Účinnost bomby navíc zvýšíš tím, pokud do mísy naliješ cca 2 dcl octa.

Máš pro nás nějaké další triky a tipy, jak udržovat toaletu čistou bez použití chemie? Šoupni nám je do komentáře pod článkem!

Související články