Affogato, vanilkový utopenec. Osvěží, pohladí i „nakopne“

Shutterstock
|
23. 05. 2024
|
Jedni už mu v teplých dnech neodolali, druzí ho ještě nikdy nevyzkoušeli. Pokud patříš právě mezi ty druhé, už na nic nečekej!

Na affogato můžeš vyrazit do oblíbené kavárny, a jakmile zjistíš, jak správně na to, můžeš si ho připravit i doma. A překvapit s ním třeba i partnera nebo návštěvu. Kombinace espressa s vanilkovou zmrzlinou je nezaměnitelná, ale při přípravě rozhodně nešetři na surovinách, jinak se z mňamky stane podprůměrná břečka.

Co je affogato?

Na nápojových lístcích kaváren ho najdeš už řadu let, na světě je ale ještě mnohem déle. Tahle „sladká tečka“ vznikla v Itálii v 50. letech 20. století, aby završila požitek z vynikajícího jídla. Je kávou i dezertem v jednom. Stačí dvě ingredience a ucítíš neuvěřitelné blaho v puse.

Název affogato z italštiny překládáme jako utopený. A přesně tak to je. Vynikající zmrzlina zalitá fajnovou kávou se topí stejně tak, jako ty se budeš topit ve slastných pocitech.

Affogato není nic složitějšího než spojení poctivého espressa s ještě poctivější vanilkovou zmrzlinou (v ideálním případě). Příprava je tedy jednoduchá, víc se toho dá zkazit jedině náhražkami (třeba nejlevnějším „polárkáčem“ a instantní kávou).

shutterstock_151708823.jpg

Spojení zmrzliny a espressa je famózní!
Shutterstock
Affogato milujeme! A věříme, že si ho oblíbíš taky.

Jak si připravit dokonalé affogato?

Jak už padlo, jednodušší už to být nemůže. Tak s chutí do toho!

Co potřebuješ: kopeček vanilkové zmrzliny, dvojité espresso

Jak na to?

  • Do skleničky si připrav kopeček zmrzliny.
  • Uvař si espresso. Pokud máš kávovar, dej skleničku se zmrzlinou rovnou pod výpusť, jinak espressem jednoduše zalij zmrzlinu třeba z moka konvičky nebo z hrnečku, který používáš k aeropressu.
  • Je hotovo! Servíruj se lžičkou.

Zmrzlina se ve společnosti horkého espressa začne krásně rozpouštět, zjemní ho, ochutí a taky ochladí. Navrch můžeš nastrouhat trošku hořké čokolády.

Nech si chutnat!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • en.porte.coffee/post/the-history-of-caf%C3%A9-affogato-and-how-to-prepare-it
  • svycarskekavovary.cz/jura/clanky-a-testy/affogato-to-prave-letni-osvezeni
Související články