Strašák jménem neplodnost. Připomínáme si ho právě dnes

bigstockphoto.com
|
06. 06. 2020
|
Víš, že 6. červen je Den neplodnosti? Ta je dnes chápána jako jedna z civilizačních chorob, která se velkou měrou podílí na životě společnosti. V současnosti s neplodností bojuje každý pátý pár. Odborníci proto čím dál častěji radí, co s tím.

Každá žena, která se snaží otěhotnět, je nervózní, když se znovu a znovu setkává s negativním těhotenským testem. Na lékaře ale přijde čas až v případě, že má s partnerem pravidelný nechráněný styk aspoň jeden rok. Pak už je vhodná doba na to, aby se i on začal zajímat o to, kde je zakopaný pes. V první řadě musí žena podstoupit gynekologické, ultrazvukové a hormonální vyšetření a muž musí na spermiogram. Oba potom ještě absolvují vyšetření zaměřené na pohlavně přenosné nemoci.

V čem je problém u žen a v čem u mužů?

Nejčastějším problémem na straně ženy je nedostatek vajíček, který může být důsledkem vyššího věku, ale i dlouhodobého užívání hormonální antikoncepce.

Muži zase často „bojují“ s malým počtem pohyblivých spermií. To je důsledek rozšíření cév v oblasti varlat. Tato komplikace, odborně nazývaná varikokéla, se dá dneska ale snadno odstranit.

bigstock-204548551.jpg

Umělé oplodnění je často jedinou možností, jak mít dítě.
bigstockphoto.com
Lékař může potíže řešit, až když rok provozuješ pravidelný nechráněný sex s partnerem.

Kdy je čas na umělé oplodnění?

Když jsou vyloučeny všechny možné příčiny, kvůli kterým se nepodařilo ženě otěhotnět, může lékař navrhnout umělé oplodnění jako jediné řešení. Umělé oplodnění vyžaduje přesné naplánování a probíhá během jednoho cyklu. Druhý den menstruace dochází ke stimulaci vaječníků, 10.-14. den cyklu, během ovulace, dojde k odběru vajíček a o 5 dní později je čas na transfer embrya.

Jak je to s financováním?

Každá žena ve věku od 18 do 39 let má nárok na bezplatné umělé oplodnění ve 4 cyklech. I tak ale musí doplácet za léky a za pojišťovnou nehrazení laboratorní metody (například ICSI – injekce spermie do vajíčka). Aby mohla žena umělé oplodnění podstoupit, musí být vdaná nebo mít souhlas partnera, s nímž chce otěhotnět.

Při tvorbě článku jsme si vypůjčily informace z tiskové zprávy kliniky GynCentrum z 21. 5. 2020.

Související články