Nejplodnější dny: jak poznat ovulaci a kdy k ní dochází?

www.bigstockphoto.com
|
09. 08. 2020
|
Vyznat se v měsíčním cyklu by mělo být pro každou ženu přirozené a snad i povinné. Začneme se v něm ale extra rýpat, když se snažíme otěhotnět. Ovulace je totiž období největší šance na početí. Jak ji spolehlivě poznat a jak s ní naložit?

Ovulaci můžeme vysvětlit jako uvolnění zralého vajíčka z vaječníku do vejcovodu. Tam vajíčko čeká 12-24 hodin. Když se s ním spermie v této době spojí, pokračuje oplodněné vajíčko dál do dělohy a asi 7. den po ovulaci se usadí v děložní sliznici.

Ovulace, tři dny před ní a jeden den po ní jsou jediným obdobím v měsíci, kdy může žena otěhotnět. S tím se můžeš sexu radši vyhýbat, pokud nechceš otěhotnět, nebo naopak přesvědčit partnera k sexu, když se o dítě snažíte.

Kdy k ovulaci dochází?

Existuje hned několik metod, jak to zjistit. Ultrazvukem se pravděpodobně sledovat nebudeš, proto přejděme k praktičtějším trikům.

Nejjednodušší je výpočet z obvyklé délky cyklu. Období mezi ovulací a menstruací je zpravidla dlouhé 14 dní. Jestliže je tvůj cyklus třeba 26 dní, odečteš si od nich 14 dní a víš dny, kdy budeš mít ovulaci. Tahle metoda ovšem není 100% spolehlivá, protože ne u každé ženy trvá období mezi ovulací a menstruací zmíněné 2 týdny, u některých žen se může ovulace opozdit (například kvůli stresu) nebo naopak přijít dřív. Na internetu najdeš i ovulační kalkulačku, která to spočítá za tebe.

bigstock-woman-hands-holding-ovulation-290458240.jpg

Ovulační test je jedním ze způsobů, jak poznat ovulaci.
Ovulace, tři dny před ní a jeden den po ní. To je období, kdy můžeš otěhotnět.

Další možností je ovulační test, díky kterému v pohodlí svého domova zjistíš hladinu luteinizačního hormonu v moči. Test je spolehlivý, dokáže rozpoznat ovulaci i s předstihem, je levný a seženeš ho snad v každé lékárně.

Pokud nechceš spoléhat na test, můžeš sledovat bazální teplotu svého těla hned po probuzení. Během ovulace je teplota skokově asi o 0,5 °C vyšší než obvykle a zůstává taková až do menstruace. Ve většině případů se ale stane, že teplota poskočí až ke konci ovulace. Nejde proto o nejspolehlivější metodu.

O něco lepší je sledování hlenu, který se uvolňuje v době ovulace z děložního čípku. Během plodných dnů řidší, průhledný a je ho víc než obvykle. Jakmile ovulace skončí, hlen zbělá a zhoustne.

Možná že už jsi vypozorovala, že máš během ovulace větší chuť na sex. I to může být ukazatel, shoduje se na tom poměrně hodně žen, stejně jako na tom, že máme citlivější čich a že se cítíme přitažlivější pro opačné pohlaví.

Jak často můžeš s ovulací počítat

Jen jednou měsíčně. Ovulace se jen výjimečně dostavuje častěji a během některých cyklů se jí ani nedočkáš. Holt přírodě neporučíme.

Spoléháš na plodné a neplodné dny? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články