Strategický plán vánočního pečení: kdy zadělat na perníčky, linecké a další dobroty?

Shutterstock
|
22. 11. 2023
|
Taky zbožňuješ tu omamnou vůni vanilky, koření a ořechů linoucí se z trouby? Ovšem pozor, každý druh cukroví má svůj čas! Poradíme ti, jak si pečení rozvrhnout.

Pečení vánočního cukroví je jednou z nejoblíbenějších tradic, která bezpochyby patří k celému adventnímu období. Kdy ale které druhy péct? Některé je dobré nechat odležet, jiné je zase lepší dělat až na poslední chvíli a další je potřeba těsně před Štědrým dnem naplnit pudinkovým krémem.

Možná jsi teď zpanikařila, že to všechno nestihneš, ale žádné strachy. Poradíme ti, jak si zorganizovat čas, aby to perfektně klapalo.

Co budeš letos péct?

Jako první si vezmi papír a udělej si rozpis, které druhy cukroví chceš letos péct. Získáš tak jasnou představu, kolik tě toho čeká. Rozhodně se ale nemusíš uhnat a péct hned 30 druhů, spíš vsaď na ty nejoblíbenější a celý proces si o to víc vychutnej. A teď už k tomu, jak si pečení rozvrhnout, abys měla hotovo včas a mohla se věnovat třeba rodině, horké čokoládě a pohádkám.

shutterstock_2123765465.jpg

Nejmíň práce je se suchým cukrovím. A nejvíc času potřebují perníčky.
Shutterstock
S naším strategickým plánem budeš mít všechno včas a na pohodu.

Startujeme s perníčky

koncem listopadu je nejvyšší čas zadělat těsto na perníčky. To nech uležet v lednici aspoň 2 dny. Napečené perníčky pak naskládej do krabice, přidej k nim rozkrojené jablko a ulož na chladné a vlhké místo, ideálně do sklepa nebo komory. Během následujících dnů se perníčky krásně rozleží a změknou. Zdobit je začni zhruba 14 dní před Vánoci, aby cukrová poleva nepopraskala a neopadala. A opravdu na perníčky nezapomeň, potřebují minimálně 3–4 týdny, aby změkly a nebyly tvrdé jako kámen.

Rohlíčky, pracny a další suché cukroví

Začátkem prosince, zhruba o 1. adventním víkendu, se pusť do pečení lineckého cukroví, vanilkových rohlíčků, zázvorek, anýzek, pracen a jiných druhů suchého cukroví (tedy toho bez krémů a náplní), kterému taky prospěje, když se nechá několik dní uležet. Cukroví do sebe natáhne vlhkost, krásně zvláční a například měkké linecké se nebude při mazání marmeládou tolik lámat.

Náš tip: Polámané cukroví nikdy nevyhazuj, využiješ ho při přípravě nepečeného cukroví.

Čas na ořechy, košíčky a zdobení perníčků

Napni síly, protože tři týdny před Štědrým dnem se nejvíc zapotíš. Období kolem Mikuláše se věnuj pečenému cukroví, které obsahuje vlašáky nebo lískové ořechy, rozinky, kokos a kakao. Upéct můžeš medvědí tlapky, ořechy, košíčky, ischelské cukroví a cukroví tlačené ze strojku.

Je taky ideální čas začít s plněním marmeládových druhů, aby se do svátků hezky rozležely a chutě se pospojovaly. S posypem moučkovým cukrem ale ještě vydrž, ten by stejně jen zvlhnul a moc parády by neudělal.

shutterstock_2219487129.jpg

Zdobení perníčků můžete pojmout jako rodinnou zábavu.
Shutterstock
Do přípravy zapoj i děti. Malým pomocníkům nandej zástěru, kuchařskou čepici, ať se cítí důležití, a svěř jim vykrajování pomocí formiček nebo zdobení perníčků.

Třetímu adventnímu víkendu dominují krémy a polevy

Během třetího adventního víkendu připrav krémy z másla, kakaa, ořechů a cukru a začni plnit cukroví. Krémy ti bez problému vydrží až do začátku ledna, ovšem s krémy, jejichž součástí je puding nebo tvaroh, ještě počkej. Ty vydrží maximálně 10 dní.

Udělat můžeš i kokosky nebo sněhové cukroví (laskonky, pusinky) a začít zdobit čokoládovou polevou, obalovat ve strouhaném kokosu, v drcených oříškách a v ostatních cukrářských posypkách. Linecké cukroví dozdob moučkovým cukrem.

Aby tvoje snaha nepřišla nazmar, uchovávej cukroví v chladu. Ideální jsou sklepy, komory nebo špajzy. Jen pozor na křehké druhy, jako jsou kokosky nebo sněhové pusinky, těm naopak přemíra vlhkosti škodí.

Velké finále s nepečenými druhy

Poslední víkend před Štědrým dnem je doba zaslíbená nepečenému cukroví, jako jsou vosí hnízda (kdybys je dělala příliš brzo, měly by tendenci vysychat), kokosové kuličky, rumové koule, čokoládové hrudky a pralinky. Taky dodělej cukroví, které se plní pudinkovým nebo tvarohovým krémem a upeč vánočku nebo vánoční štolu.

Aby tvoje cukroví bylo nezapomenutelné, máme pro tebe pár fíglů:

  • plech s cukrovím dávej vždycky až do vyhřáté trouby
  • chuť rozinek vylepšíš tím, že je přes noc namočíš do rumu
  • výraznější chuti oříšků docílíš, když je opražíš na pánvi
  • o výbornou chuť se postará opravdové máslo (obsah tuku minimálně 82 %)
  • čokoládu na vaření vol minimálně s 50 % kakaa
  • při přípravě těsta by měly mít všechny suroviny pokojovou teplotu

Pokud chceš připravit zdravější variantu cukroví, klasickou mouku nahraď celozrnnou nebo špaldovou a místo cukru použij med, případně ho nakombinuj s erythritolem nebo xylitolem.

A pak už jen cukroví hezky naaranžovat na talířek a čekat na Ježíška!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články