Vánoční cukroví: kde se vzalo a jaké jsou trendy?

Shutterstock
|
09. 11. 2022
|
Konec listopadu a začátek adventu může znamenat spoustu věcí, ale vždycky s sebou přináší pečení vánočního cukroví, při jehož výrobě si dokonale provoníme bydlení a naladíme se na svátky zimy. Ale proč vlastně?

Že by se v dávných dobách hospodyňky tak nudily, až si vymyslely, že se před Vánocemi zabaví něčím speciálním? Tak tomu nebylo, i když jejich tradiční receptury přežívají dodnes. Cukroví bylo sice odjakživa na mlsání, ale mělo i hlubší význam.

Zvyk pečení přišel od pohanů

Vánoční cukroví nesouvisí s podstatou Vánoc – s křesťanstvím, dokonce se nepeče ani proto, abychom se přecpávali a po Novém roce litovali, vymlouvali se sami sobě, že někdo to sníst musel, a kupovali si hromadně permanentky do fitka.

Cukroví začali v dávných dobách připravovat pohané, kteří v období zimního slunovratu tímto pečivem chránili sebe, své rodiny a obydlí před zlými silami. Cukroví mělo i obřadní funkci, často se peklo ve tvaru zvířat a lidé ho zavěšovali na dům, aby se ochránili. K pečení se vázala pověra, že když hospodyňka něco připálila, hrozila nemoc, ba dokonce smrt v rodině.

Dříve to ale samozřejmě nebylo o mouce a hromadách cukru. Cukroví vznikalo hlavně z ovoce a medu, nad čímž by zaplesal nejeden moderní výživový poradce.

bigstock-homemade-biscuits-ready-for-a-145045613.jpg

Cukroví dnes můžeme péct, nebo si jeho výrobu objednat.
Bigstockphoto
Utloukli byste se po cukroví? Vítejte v klubu!

Nové trendy v pečení cukroví – na špici je kvalitnější mouka

Asi se shodneme, že klasika spočívající v kombinaci „mouka – cukr – máslo“ není pro tělo úplně to nejlepší, zvlášť když tuhle vražednou dobrotu baštíme doma i na všech návštěvách, aspoň proto, abychom neurazili. Zastánci zdravějšího životního stylu proto vymýšlejí nejrůznější alternativy.

Tím nejčastějším je výměna bílé mouky za špaldovou či celozrnnou – tyhle varianty totiž nejsou takovým zabiják, i když ve velkém bychom je taky konzumovat neměli. Hitem je samozřejmě nahrazení bílého cukru tím třtinovým nebo populární stévií. Kalorická hodnota cukroví je pak úplně někde jinde – příjemně jinde. Sladkou chuť můžeme cukroví dodat také použitím datlí či fíků.

bigstock-154255223.jpg

Truffles mohou být hitem letošních Vánoc!
Bigstockphoto
Na Vánoce se hodí i truffles. Podlehni jim!

Naprostou peckou je raw cukroví, které se spíš připraví den před Vánocemi, než abychom ho zběsile pekli na konci listopadu. Může jít třeba o napodobeninu známých kokosových bonbónů nebo o kuličky obalované v kvalitním kakau nebo drcených oříškách dle chuti a preferencí. Fantazii se tady meze nekladou. Navíc své blízké překvapíš něčím netradičním!

V pohodě už se dá péct i bezlepkově, při výběru správných surovin. Ti, kteří se vyhýbají lepku jako čert kříži, už tedy nemusí jen mlsně koukat na širokou škálu dobrot.

Volíš klasiku, nebo dáš přednost modernímu cukroví? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články