Jaké hry stáhnout dítěti do mobilu?

www.bigstockphoto.com
Komerční článek
|
19. 12. 2019
|
Ať už si hraje nebo se dívá na videa, vždy byste měli být při něm, kontrolovat jeho čas a vysvětlovat mu věci, které vidí na obrazovce.

Téměř každý rodič si po narození svého prvního dítěte řekne, že mu nedá mobil nebo jiné chytré zařízení do ruky nejmíň do 10 let. Ale v dnešní době je to těžké. Děti nás vidí s mobilem v ruce každý den, a je jen otázkou času, kdy zjistí, že na něm jdou dělat jiné věci, než jen skypovat babičce.

 

Vědci ani zcela neodmítají to, aby si batolata hrála na mobilu nebo tabletu. Důležité ale podle nich je, aby byl u hry přítomný i dospělý, který si vlastně hraje s nimi a vysvětluje jim, co se děje na obrazovce. 

Pokud i vy patříte k těm rodičům, kteří jednou za čas dítěti mobil půjčí, máme pro vás pár tipů na zábavu, která ho i něco přiučí. Jenom nezapomínejte, že pokud dáváte dítěti do rukou telefon, je třeba na něj koupit vhodné pouzdro na mobil. Nejeden rodič už zaplakal nad rozbitým displejem, když dítěti vypadl z rukou mobil, a to bez krytu.

Herní studia Sago Mini a Toca Boca

Toca Boca bylo vůbec prvním herním studiem pro děti, které začalo publikovat svoje věci na App Storu. Kanadské herní studio Sago Mini je jeho dceřinou společností. Oba vývojáři nabízejí hry, které jsou skvělé i pro menší děti.

 

Vaše dítě pomůže ošetřit kočičku a jiná zvířátka prostřednictvím aplikace Vet Doctor od Toca Boca. Zdroj: Archiv autora

 

Některé základní hry od Toca Boca je možné stáhnout zdarma, a tak se vaše dítě může stát doktorem prostřednictvím aplikace Toca Doctor Lite nebo veterinářem díky aplikaci Pet Doctor. Sago Mini má dnes už většinu her placených, stojí něco pod 5 euro. Můžete se  ale stát předplatitelem Sago Mini World, platit 5 eur měsíčně a stahovat si hry podle toho, co zrovna vaše dítě preferuje nebo se učí.

 

Děťátko se učí, jak vypadají a jak fungují základní pracovní nástroje prostřednictvím aplikace Toolbox od Sago Mini. Zdroj: Archiv autora

 

Hry mají velmi jednoduchou grafiku, výrazné barvy, postavičky se v jednotlivých hrách opakují a dítě si díky nim zlepšuje jemnou motoriku a objevuje svět kolem sebe, učí se zvířátka, dopravní prostředky, barvy, základní předměty a podobně.

Lipa Learning

Pokud dáváte přednost českým vývojářům, zkuste si stáhnout nějaké hry od společnosti Lipa Learning. Tato česká firma začala svou historii teprve v roce 2012 a už se může pyšnit různými tituly, které si oblíbily děti po celém světě. Její předností je jazyková lokalizace do nejrůznějších jazyků, samozřejmě čeština, jakožto původní jazyk, nechybí. Hry jsou vedené jako vhodné od 4 let, ale některé z nich mohou hrát i menší děti. Záleží, co je zrovna baví. Velmi oblíbená je například aplikace, která učí děti míchat barvy – Lipa Eggs. Lipa Bear zas jednoduchou formou pomůže dětem rozeznávat lidské emoce, základní činnosti nebo předměty. 

Medvídek ze hry Lipa Bear od Lipa Learning naučí děti rozeznávat základní činnosti, emoce, barvy a předměty. Zdroj: Archiv autora

YouTube – ano či ne?

Velkým problémem mnohých rodičů je YouTube. Na internetu můžeme často číst, že jejich mladší i větší děti jsou na videách doslova závislé. Pokud jste dítěti někdy Youtube ukázali, určitě můžete potvrdit, že bylo potom velmi těžké vzít dítěti opět chytré zařízení z ruky. Naštěstí si od tohoto roku můžete jednoduše stáhnout už i v na českém trhu aplikaci YouTube Kids, která rodičům nabízí více možností nastavení. 

 

Díky časovači v aplikaci Youtube Kids můžete svému potomkovi jednoduše nastavit čas, během kterého se může dívat na vámi vybraná videa a video kanály. Zdroj: Archiv autora

 

Pokud máte více dětí, můžete zde nastavit profily jednotlivých dětí a každému přidávat povolené kanály podle jejich věku a zájmů. Velkou výhodou je také spuštění časovače, takže pokud chcete omezit sledovací čas, například na 30 minut, není to problém.

 
Související články