Cesta ke zdraví vede přes hory. Oddejte se naplno horské turistice!

dreamstime.com
Komerční článek
|
23. 05. 2021
|
Horská turistika je stále oblíbenější, a to hned z několika důvodů: Výborně vyvažuje sedavý a stresující způsob života, dá se provozovat téměř vždy a všude, v zásadě ani nevyžaduje nákladné vybavení a nemusíte se ji učit - stačí, když máte nohy a umíte chodit.

Jak turistika prospívá zdraví

Přirozený pohyb na čerstvém vzduchu prospívá hlavně tělu. Ale i mysl se potěší tichem a krásnými výhledy na okolní kopce a údolí. Turistika podporuje srdce, krevní oběh, kosti, klouby, dýchací cesty, mozek, psychiku i celkovou imunitu. Pravidelnými procházkami v přírodě předcházíte cukrovce, nadváze i rakovině. Ale pozor, na náročnější vysokohorskou túru je třeba se důkladně připravit - ta už vyžaduje určitý trénink, fyzickou zdatnost i vhodnou výbavu! Na vyšší nadmořské výšky si zvykejte postupně, a pokud začnete pociťovat například bolest hlavy, závratě či jiné zdravotní obtíže, raději přejděte do nižších pásem.

Jak se na turistiku obléci?

Turistika má sice pozitivní vliv na zdraví, ale přesto může zdraví i uškodit - to když prochladnete. Abyste se tomu vyhnuli, neměli byste podcenit vrtošivé horské podnebí, které i v teplejších měsících roku může být velmi chladné, a správně se obléci. Nejvíce se osvědčilo vrstvení několika druhů oblečení. Od jara do podzimu vám postačí tričko s dlouhým či krátkým rukávem, mikina, kraťasy, legíny nebo tepláky Under Armour a v batohu nachystaná nepromokavá vzdušná bunda. Na podzim a v zimě pod oblečení přidejte termoprádlo a jako vrchní vrstvu použijte speciální zateplenou bundu a zateplené kalhoty.

Pozornost věnujte i botám

Určitě se shodneme na tom, že na výletech je důležitá obuv. Kvalitní trekové boty dámské nebo pánské si můžete vybrat na TopSki. Od běžných botasek se liší větší pevností materiálu, robustnějším svrškem, výraznějším vzorkem na podrážkách a zavazováním na tkaničky. Celkově jsou těžší, ale i odolnější a lépe chrání nohu. Výhodou je, pokud boty navíc dobře tlumí nárazy a materiály, ze kterých jsou vyrobené, umožňují nohám volně dýchat. Volnějším či těsnějším zavázáním tkaniček lze obuv přizpůsobit šířce nohy, výrazný vzor na podrážce chrání nohu proti uklouznutí a pomáhá jí „zabírat“ při stoupání do svahu, zatímco vnitřek turistických bot bývá vyslaný pohodlnou stélkou. Pohodlí má příznivý vliv na váš výkon a výdrž.

Trekingové hole - ano či ne?

Asi jste si všimli, že někteří turisté na výletech používají trekingové hole. Odborníci použití turistických holí doporučují za těchto podmínek: Měly by se používat cíleně a správně! Samozřejmostí by také měl být výběr vhodných holí. Většina holí je teleskopická a má tím pádem nastavitelnou délku. Hole pomáhají snížit zátěž kloubů a svalů při chůzi, poskytují lepší stabilitu při nesení těžšího nákladu a na nerovném či kluzkém povrchu. Slouží také jako podpora při výstupech a co je nejdůležitější - při stoupání do strmých svahů. Nejvíce je oceníte ve středně náročném až náročném terénu. Ale je třeba mít na paměti, že příliš časté používání holí může vést k zakrnění smyslu pro rovnováhu a schopnosti koordinace pohybů.

Související články